Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

”Πρωτοβουλία κατά του Ευρώ και της ΕΕ”: Πρόταση παλλαϊκής διαδήλωσης κατά της ΕΕ

του Θοδωρή Βουρεκά



Τρίτη 15 Νοέμβρη στις 18.30 εκδήλωση στον χώρο του Πολυτεχνείου με θέμα: «Η Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές της προεκτάσεις και συνέπειες».

Ομιλητές θα είναι οι Λ. Βατικιώτης και Φ. Παπαδάτος.


Την Πέμπτη 10 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η γενική συνέλευση της «Πρωτοβουλίας κατά του Ευρώ και της ΕΕ». Η συζήτηση και οι αποφάσεις περιστράφηκαν γύρω από τρία ζητήματα: α) τις πολιτικές εξελίξεις στη σημερινή συγκυρία, β) τον απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της, καθώς και την αποσαφήνιση των χαρακτηριστικών της ως πολιτικής πρωτοβουλίας μακράς πνοής και γ) τη διατύπωση και την έγκριση προτάσεων για την πανελλαδική της δικτύωση, την παρέμβαση σε εργασιακούς χώρους, σε εργατικές-λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, καθώς και την ανάγκη επεξεργασίας θεματικών ενοτήτων, όπως το εκπαιδευτικό και το αγροτικό ζήτημα, το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων, της ανεργίας κ.ά.


Στο πρώτο ζήτημα οι εκτιμήσεις από τη συζήτηση για την πολιτική συγκυρία μπορούν να συμπυκνωθούν σε τρία βασικά σημεία:

α) Το εγχείρημα για τη συγκρότηση κυβέρνησης αστικής συνεργασίας είναι απόδειξη αδυναμίας. Ισοδυναμεί με σοβαρή πολιτική ήττα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που κατέρρευσε κάτω από το βάρος της βάρβαρης αντιλαϊκής της πολιτικής, κάτω από την κατακραυγή, τις αντιστάσεις και τους αγώνες ενός ολόκληρου λαού. Δεν κατέρρευσε όμως απλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ηττήθηκε στα σημεία ολόκληρη η σιδερόφρακτη συμμαχία ΕΕ - ΔΝΤ - Κεφαλαίου, παρά τη δύναμη πυρός που διέθετε. Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη πως η σημερινή αστική πολιτική, παρά τις διεθνείς της συμμαχίες και την υπεροπλία της, δεν είναι ανίκητη μπροστά στη λαϊκή θέληση και στη δύναμη του κόσμου της εργασίας και του ενωμένου λαού.

β) ΕΕ - Κεφάλαιο και ΔΝΤ καταργούν με τη συνέργεια του πολιτικού τους προσωπικού κάθε κανόνα της αστικής δημοκρατικής διαχείρισης. Περιφρονούν το λαϊκό φρόνημα και κάθε μορφή λαϊκής νομιμοποίησης, που αποτελεί κατά τα άλλα την κεντρική ιδέα και επιδίωξη του αστικού κοινοβουλευτισμού. Γι’ αυτό επιβάλουν απροσχημάτιστα και με σιδερένιο χέρι την απόλυτη στοίχιση σε μια βάναυση, καταστροφική πολιτική για το λαό και τη χώρα. Γι’ αυτό παραγνωρίζουν μέχρι και την αναγκαιότητα πολιτικών εφεδρειών, καταργώντας την καθεστωτική - συστημική αντιπολίτευση στη σημερινή συγκυρία. Η επιλογή τέλος ως πρωθυπουργού του κ. Λ. Παπαδήμου, που ισορροπεί στο όριο της συνταγματικής εκτροπής, αποτελεί μια πράξη με βαθύ συμβολισμό. Είναι μια εικόνα από το μέλλον της σύγχρονης αστικής διακυβέρνησης, όπου διαρκής θα εμφανίζεται η τάση αντικατάστασης του αστικού κοινοβουλευτισμού από ένα πλαίσιο δικτατορίας των αγορών που θα εκμηδενίζει κάθε επίδραση και παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, κάθε έννοια εθνικής - λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό προκύπτει άμεσα από τον βίο και την πολιτεία του κ. Παπαδήμου, ο οποίος δεν υπήρξε μόνο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα και μάλιστα στην περίοδο της εισόδου στην ΟΝΕ με τα γνωστά «μαγειρέματα», αλλά και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Επιπλέον, o κ. Παπαδήμος όμως είναι πάνω απ’ όλα γνωστός διεθνώς ως λομπίστας των πολυεθνικών και εξέχον μέλος της παγκόσμιας τραπεζικής ελίτ με ότι αυτό σημαίνει για τη σφοδρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα ακολουθήσει.

γ) Δεν έχει καμφθεί η αγωνιστικότητα του κόσμου, παρά την έλλειψη ρωγμών, υποχωρήσεων ή ανατροπών όσον αφορά την ίδια την ουσία της ασκούμενης καταιγιστικής αντιλαϊκής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να αντιτάξουν τώρα ένα αποφασιστικό «ΟΧΙ» στους νέους διαχειριστές της ίδιας βάρβαρης πολιτικής, δηλαδή στη νέα κυβέρνηση αστικής συνεργασίας. Είναι ρεαλιστικό να φτάσουμε γρήγορα σε μια νέα κορύφωση του λαϊκού ξεσηκωμού εξαιτίας της βιαιότητας της πολιτικής που ασκείται και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.

Στο δεύτερο ζήτημα, υπήρξε η εκτίμηση πως έχει αποδειχθεί ήδη η σημαντική απήχηση της «Πρωτοβουλίας» στον πρωτοπόρο κόσμο των αγώνων και της αριστεράς. Παραμένει όμως ζητούμενο η αυτοτελής παρέμβαση και απήχηση της στον ίδιο τον κόσμο της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα.

Στο τρίτο ζήτημα, αφού συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν τα βασικά σημεία ενός γενικού σχεδίου της δράσης της, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν, τονίστηκε επιπλέον η ανάγκη στήριξης της «Πρωτοβουλίας» σε τακτικές ανοιχτές γενικές συνελεύσεις των μελών, των υποστηρικτών και των φίλων της, ως βασικό γνώρισμα της λειτουργίας της.

Όσον αφορά τις επόμενες άμεσες δραστηριότητες της «Πρωτοβουλίας», καταλήχτηκαν, μεταξύ άλλων, δύο πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις:

α) Η συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας» στο τριήμερο εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να οργανωθεί την Τρίτη 15 Νοέμβρη στις 18.30 εκδήλωση στον χώρο του Πολυτεχνείου με θέμα: «Η Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές της προεκτάσεις και συνέπειες». Ομιλητές θα είναι οι Λ. Βατικιιώτης και Φ. Παπαδάτος. Επίσης, αποφασίστηκε η έκδοση έντυπου υλικού για τους στόχους, τη φυσιογνωμία και τη δράση της. Τέλος, αποφασίστηκε η συμμετοχή στην αναμενόμενη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου με δικό της πανό.

β) Αποφασίστηκε ακόμη η «Πρωτοβουλία» να αναλάβει, σε ρόλο συντονιστή, να καλέσει το επόμενο διάστημα, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες με στόχο να οργανωθεί από κοινού, με κύρια την ευθύνη των συλλογικοτήτων που θα συμφωνήσουν, την οργάνωση μαζικής συγκέντρωσης και πορείας για την καταγγελία του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξελισσόμενη αντιλαϊκή καταιγίδα και με τελική κατάληξη της πορείας στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα.

Τέλος, η γενική συνέλευση, αφού συζήτησε διεξοδικά, τροποποίησε και εμπλούτισε το σχέδιο ανακοίνωσης που προτάθηκε, ενέκρινε Ανακοίνωση - Ψήφισμα για τις πολιτικές εξελίξεις, που έχει ήδη αναρτηθεί στο μπλογκ της (stopeuroee.wordpress.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...