Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Αθώοι οριστικά οι 6 φοιτητές για το “χτίσιμο” του αντιπρύτανη

του Μπάμπη Καλπάνη

Οριστικό τέλος έλαβε το πρωί της Τετάρτης η υπόθεση με τους 6 φοιτητές  της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης, οι οποίοι κατηγορούνταν για το «χτίσιμο» του γραφείου του πρώην αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, προέδρου του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών,  Αθανάσιου Καραμπίνη.
Το περιστατικό συνέβη κατά το 2005, σε μια εποχή που λάμβαναν χώρα κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης του πανεπιστημίου.  Αφορμή στάθηκε η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε ο πρώην αντιπρύτανης εναντίον φοιτητή του Πολυτεχνείου, ζητώντας του αποζημίωση 200 χιλιάδων ευρώ. Τότε ο φοιτητικός σύλλογος του Πολυτεχνείου αποφάσισε να προβεί σε διαμαρτυρία με κατάληψη του γραφείου του κ. Καραμπίνη, απομακρύνοντας τον ίδιο και ταυτόχρονα χτίζοντας με τούβλα τις δυο πόρτες του γραφείου του, εξαναγκάζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την απομάκρυνση τόσο του ίδιου όσο και των συνεργατών του.

Σε βάρος των νεαρών είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τα γεγονότα και η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος των 6 φοιτητών περιελάμβανε τα αδικήματα της παράνομης βίας από κοινού και κατά συρροή, της διατάραξης οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας από κοινού και της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας πράγματος χρησιμεύοντας στο κοινό όφελος, τελεσθείσα από κοινού.
Στις 27 Οκτωβρίου του 2009 η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης όπου και αποφασίστηκε ομόφωνα η αθώωση των κατηγορουμένων. Ωστόσο ο Εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση κατά της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία και έκλεισε οριστικά το πρωί της Τετάρτης στο Εφετείο της Κομοτηνής.
Δεκτή έγινε η θέση της υπεράσπισης και η έφεση κρίθηκε απαράδεκτη.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης, Δημήτρη Σαραφιανού να κριθεί ως απαράδεκτη η Έφεση που ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης.
Ο κ. Σαραφιάνος κατέθεσε ένσταση επί της έφεσης καθώς όπως υποστήριξε «πάσχει νομικά». Όπως τόνισε ο ίδιος, «σήμερα βρίσκονται οι 6 κατηγορούμενοι ξανά στο εφετείο με έναν τρόπο - ας μου επιτραπεί - ολίγον περίεργο, διότι και οι 6 αθωώθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και εν συνέχεια, κατόπιν επικριτικών δημοσιευμάτων από εφημερίδες της Αθήνας γράφοντας «πως είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες αθωώσεις;», προέκυψε η έφεση. Ο κ. Σαραφιάνος σημείωσε ότι «ακόμα και η αρχική άσκηση ποινικής δίωξης, δεν έγινε κατόπιν εντολής του αντιπρύτανη, αλλά κατόπιν σχετικής επερωτήσεως στη βουλή από τον τότε βουλευτή, κ. Μιλτιάδη Έβερτ».
Φοίβος Ρωμαντζής: «Ηθική και πολιτική η δικαίωσή μας»
Για «ηθική και πολιτική δικαίωση» έκανε λόγο ο ένας εκ των έξι κατηγορουμένων, Φοίβος Ρωμαντζής. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «η απόφαση αυτή προέκυψε υπό το βάρος των κινητοποιήσεων και της αλληλεγγύης που μας δόθηκε τόσο από τον φοιτητικό σύλλογο της Ξάνθης όσο και από υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και διάφορες συλλογικότητες. Θα συνεχίσουμε έτσι δυναμικά. Κάθε τέτοια κίνηση μας πεισμώνει, κάθε τέτοια μήνυση δεν μας τρομοκρατεί, αλλά αντιθέτως αντιλαμβανόμαστε περισσότερο το δίκιο μας».
Μέσω και έξω από τη δικαστική αίθουσα συγκεντρώθηκαν δεκάδες φοιτητές (φωτογραφία) από την Ξάνθη και την Κομοτηνή, που συμπαραστάθηκαν στους συναδέλφους τους και δέχθηκαν με ικανοποίηση την θετική έκβαση, η οποία κλείνει οριστικά την υπόθεση που είχε απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την πανεπιστημιακή κοινότητα και το νομικό κόσμο.

πηγή: xanthipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...