Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αγγλία 30 Νοέμβρη: Αναμένεται η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της χώρας


Για πρώτη φορά στην ιστορία της Αγγλίας θα γίνει γενική απεργία στο δημόσιο τομέα. Στις 30 Νοέμβρη, 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αναμένεται να απεργήσουν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των σωματείων. Αυτό την καθιστά απο τώρα ιστορική ημέρα καθώς θα έιναι η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της χώρας ακόμα και από το 1926 και το 1970.
Πάνω από 20 τριτοβάθμια σωματεία (μεταξύ των οποίων τα TUC, UCU και UNITE) στην παιδεία, την υγεία και γενικά το δημόσιο τομέα, έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις με ποσοστά υπερψήφισης της απεργίας που αγγίζουν μέχρι και το 80%. Η Karen Reissmann, εργαζόμενη στο εθνικό σύστημα υγείας αναφέρει “Είναι πρωτοφανής η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα μας, αλλά θα είναι πρωτοφανής και η αντίδραση που θα προκαλέσει…”.

Οι εργαζόμενοι αντιδρουν στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιφέρει περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στην αυξηση της ανεργίας στη χώρα (1 εκατομμύριο άνεργοι νέοι μεταξύ 18-25), στους προσθετους φόρους και την άυξηση των διδάκτρων για την παιδεία. Τα αιτήματα πολλών σωματείων είναι πιο προωθημένα αφού αγγίζουν το ζήτημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους, της αποδέσμευσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από το άρμα της επιχειρηματικότητας, της άυξησης των μισθών, του συνεχούς αγώνα με γενική απεργία μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης.
Την απεργία στηρίζουν και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, με προγραμματιζόμενες καταλήψεις, αποχές και διαδηλώσεις που θα ενωθούν με τις εργατικές συγκεντρώσεις την ίδια μέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις συζητήσεις και στις ανακοινώσεις αναφέρεται πολύ συχνά το παράδειγμα της Ελλάδας με τις απεργίες, τον ξεσηκωμό των τελευταίων ετών και τους τριγμούς που προκάλεσαν στο πολιτικό σκηνικό, ενώ καλούν σε διεθνιστικό κοινό αγώνα των ευρωπαίων εργαζομένων.
Όλη η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό, εκατοντάδες εκδηλώσεις, συνελεύσεις σωματείων και δράσεις έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες, σε ένα κλίμα που μυρίζει μπαρούτι. Σωματεία ανενεργά για χρόνια ενεργοποιούνται και μαζικοποιούνται μπροστά στην ανάγκη των εργαζομένων να απαντήσουν στην επίθεση. Φαίνεται πως το “κράτος κοινωνικού δικαίου” και το “ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού” καταρρέουν στη χώρα που γεννήθηκαν, ανοίγωντας τεράστια ερωτήματα και δυνατότητες για το εργατικό κίνημα και την αριστερά.

πηγές: Σωματεία: UNITE the union, TUC, UCU. Εφημερίδες: Socialist Worker, [%], The Socialist, The Guardian.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...