Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αλλαγή της κοινωνίας με κράτος ή χωρίς;

Υπάρχουν δυο τρόποι για να προσεγγιστεί το ερώτημα αυτό: γενικά θεωρητικά ή με συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Και οι δύο οπτικές είναι χρήσιμες και αναγκαίες. Αναγκαίος είναι κι ο εσωτερικός διάλογος μεταξύ τους, μιας και δεν τις χωρίζουν σινικά τείχη. Επιπλέον, η δύναμη της μιας δίνει δύναμη και στην άλλη. Στην παρέμβασή μου, όμως, θα ήθελα να εστιάσω στη δεύτερη κυρίως οπτική.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να πούμε για το σύγχρονο κράτος; Μπορούμε, προφανώς, να επαναλάβουμε ανεπιφύλακτα τις κλασικές μαρξιστικές θέσεις ότι αποτελεί συλλογικό κεφαλαιοκράτη, όργανο έκφρασης των συμφερόντων του κεφαλαίου, μηχανισμό που υλοποιεί την εξουσία και την κυριαρχία του.
Θα πει κανείς. Αυτά ίσχυαν πάντα και θα ισχύουν πάντα στον καπιταλισμό. Ας το βασανίσουμε λίγο, όμως. Γιατί; Γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί -για τους οποίους υπήρχε και υπάρχει συζήτηση και αντιπαράθεση και εντός του μαρξιστικού ρεύματος και ανάμεσα σε αυτό και στον αναρχισμό, τα ελευθεριακά κι άλλα ριζοσπαστικά ρεύματα- δεν εκδηλώνονταν με τον ίδιο τρόπο στην ιστορική πορεία του καπιταλισμού.

Την εποχή του λεγόμενου κράτους πρόνοιας, του κεϊνσιανισμού, των μαζικών κοινωνικών συμβολαίων, του τεϊλορισμού, της κοινοβουλευτικής αποχαύνωσης οι θέσεις αυτές είχαν υποβαθμιστεί από πολλούς και -το κυριότερο- στη λεγόμενη «κοινή συνείδηση». Το κράτος πρόβαλε ως εκφραστής του γενικού καλού και εγγυητής της προόδου και της ανάπτυξης. Πρόβαλε κυρίως με την κοινωνική του λειτουργία (αναπαραγωγή εργατικής δύναμης) παρά με την κατασταλτική, κυρίως ως οργανωτής των κοινωνικών συμμαχιών της αστικής τάξης παρά ως εργαλείο ταξικής καταπίεσης εκ μέρους του. Ακόμη και σε τμήματα της μαρξιστικής Αριστεράς εμφανίστηκε τότε μια μετατόπιση: δεν είναι όργανο της αστικής τάξης αλλά συνισταμένη των ταξικών συσχετισμών, δεν συμπυκνώνει-υλοποιεί την αστική εξουσία και κυριαρχία αλλά την ταξική πάλη. Που σημαίνει ότι με έναν άλλο συσχετισμό δυνάμεων, με μια άλλη ισορροπία στην ταξική πάλη το κράτος θα μπορούσε να αλλάξει χαρακτήρα, να γίνει εργαλείο προώθησης μιας προοδευτικής, ριζοσπαστικής και -γιατί όχι- σοσιαλιστικής πορείας.
Αυτή η άποψη δεν ήταν ούτε τότε σωστή και αποδείχτηκε στη ζωή – αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας εδώ. Βέβαιο είναι, ωστόσο, πως αν τότε είχε κάποιο έρεισμα, αν υπήρχαν κάποιοι λόγοι που την καθιστούσαν πιστευτή τότε, σήμερα αυτοί έχουν εκλείψει. Ας δούμε γιατί.  
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου κράτους;
1. Το σύγχρονο κράτος -και οι κυβερνήσεις που το διαχειρίζονται, νεοφιλελεύθερες, συμμαχικές ή σοσιαλιστικές- αποτελεί τον βασικό μοχλό προώθησης της στρατηγικής του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συνθλίβει μισθούς, απογειώνει τη φορολογία, διευκολύνει την ελαστική εργασία, χαρατσώνει ασύστολα και τόσα άλλα. Να θυμίσουμε εδώ το ρόλο που έπαιξε η Ατζέντα 2010 που προώθησε πριν χρόνια ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ, η οποία επιτρέπει σήμερα στο γερμανικό κεφάλαιο να είναι αυτό που είναι, έχοντας όμως το 20% του εργατικού δυναμικού της χώρας με μισθό κάτω από 400 ευρώ.
 2. Το σύγχρονο κράτος απαλλάσσεται από τις περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες που είχε. Τις ιδιωτικοποιεί και παράλληλα ιδιωτικοποιεί το σύνολο των κοινωφελών λειτουργιών (ενέργεια, ύδρευση, αεροδρόμια, λιμάνια, μεταφορές, δρόμοι κ.λπ.) αλλά και πολλές λειτουργίες του σκληρού κρατικού πυρήνα (καθαριότητα, είσπραξη φόρων, έρευνα κ.λπ.). Τέλος, απελευθερώνει όλες τις ρυθμιζόμενες αγορές και επιβάλει ακόμη και στο εσωτερικό του ιδιωτικοοικονομικά-αγοραία κριτήρια λειτουργίας, μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης ή των δήθεν κριτηρίων αποδοτικότητας.
 3. Το σύγχρονο κράτος συνθλίβει τις όποιες κοινωνικές του λειτουργίες (υγεία, παιδεία, ασφάλιση). Όλες εκείνες που εξασφάλιζαν την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, από τη μια, αλλά και τη δική του αναπαραγωγή, από την άλλη. Γιατί με αιχμή αυτές τις λειτουργίες εμφανιζόταν ως υπερταξικό και ως εκφραστής της κοινωνίας, με αιχμή αυτές η αστική τάξη οικοδομούσε μαζικά κοινωνικά συμβόλαια, αποσπούσε τη συναίνεση και νομιμοποιούσε το αστικό πολιτικό σύστημα. Τώρα αυτές οι υπηρεσίες ή αγοράζονται από τους πολίτες από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και από το κράτος (π.χ. 25 ευρώ για εισαγωγή) είτε η προσφορά τους  γίνεται με τέτοιους όρους που μετατρέπεται σε μηχανισμό αποδοχής του νέου εργασιακού τοπίου (π.χ. η λεγόμενη ελαστασφάλεια ή οι ενεργητική πολιτική απασχόλησης).
 4. Το σύγχρονο κράτος ενισχύει στο έπακρο την κατασταλτική του λειτουργία πολλαπλά. Ενισχύει ποιοτικά και ποσοτικά τους μηχανισμούς καταστολής, τους εμπλουτίζει με μηχανισμούς ηλεκτρονικού χαφιεδισμού και ελέγχου. Ταυτόχρονα, ενισχύει τα όπλα της εργοδοτικής βίας, το δεσποτισμό των αφεντικών εντός παραγωγής. Τέλος, διακορεύει τις τυπικές αστικές ελευθερίες, τα συντάγματα, τους δικούς του κοινοβουλευτικούς θεσμούς και συνάμα το δικαίωμα στην αντίσταση, τη διαδήλωση, την απειθαρχία, την απεργία, τη δυναμική διαμαρτυρία – ειδικά τις μορφές πάλης που υπερβαίνουν τη νυσταλέα επετηρίδα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ή δεν βολεύονται με μια απλή εκλογική ή κυβερνητική εξαργύρωση.
 5. Τέλος, το σύγχρονο κράτος διαμορφώνει μια νέα αρχιτεκτονική ανάμεσα στους κεντρικούς θεσμούς και τους κατώτερους κρίκους του, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, και ανάμεσα σε αυτό και τους υπερεθνικούς αστικούς θεσμούς όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ. Από τη μια, με τον Καλλικράτη αρκετές λειτουργίες του κεντρικού κράτους περνούν στο τοπικό κράτος (π.χ. παιδεία). Κι από την άλλη, με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις, τη συμμετοχή στην ΕΕ κάποια κρίσιμα στοιχεία της κρατικής λειτουργίας εντάσσονται -δεσμεύονται, για την ακρίβεια- από ένα ευρύτερο πλέγμα, που δεν είναι μεν υπερκράτος, είναι όμως πολύ ασφυκτικό και, το κυριότερο, πλήρως παραδομένο στις πολυεθνικές και τις τράπεζες και πλήρως αποστειρωμένο από τη λαϊκή πίεση ακόμη κι από τις αστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η νέα αρχιτεκτονική ισχυροποιεί το κράτος απέναντι στο λαό, εντείνει τον καταπιεστικό του ρόλο και την υπέρ της μισθωτής εκμετάλλευσης λειτουργία του.
Συμπυκνώνοντας, το σύγχρονο κράτος γίνεται πολύ πιο απολυταρχικό, εξουσιαστικό, εκμεταλλευτικό. Απογυμνώνεται από κάθε φιλολαϊκό «σύκο συκής» που είχε παλαιότερα και εμφανίζεται πολύ καθαρά ως αυτό που πραγματικά είναι: όργανο καταπίεσης και κυριαρχίας, θεσμικός εκφραστής της αστικής εξουσίας, μηχανισμός αναπαραγωγής των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και εξουσίας, εγγυητής της μισθωτής σκλαβιάς.
Έχοντας απεκδυθεί, όμως, το όποιο κοινωνικό του προφίλ, το σύγχρονο κράτος συγκεντρώνει απέναντί του -αλλά και απέναντι σε όποιους το διαχειρίζονται από κυβερνητικές θέσεις- μια εχθρότητα απίστευτων διαστάσεων, ένα αβυσσαλέο μίσος. Το «να καεί να καεί...» το φωνάζουν πλέον μαζικά οι λαϊκές μάζες, η φθορά του πολιτικού συστήματος είναι ανείπωτη, οι περισσότερες κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες της αστικής τάξης έχουν διαρραγεί αμετάκλητα, εναλλακτικές συστημικές λύσεις καίγονται εν μία νυκτί, άλλοτε κραταιά κόμματα ή κυβερνήσεις καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι.
Αναπτύσσεται, έτσι, μια μαζική ριζοσπαστική αντίθεση απέναντι στο αστικό κράτος, τους διαχειριστές του και γενικότερα το πολιτικό προσωπικό της κυρίαρχης πολιτικής, που όμως παίρνει όχι μία αλλά πολλές και συχνά αντιφατικές μορφές: από τον χρυσαυγίτικο τσαμπουκά ως τις πολύμορφες αντισυστημικές πρακτικές, από τις καταστροφικές δράσεις ατομικής βίας κι εκτόνωσης ή τις νέες νησίδες οργάνωσης της ζωής πέραν της αγοράς ως την συντεταγμένη αντικαπιταλιστική επαναστατική δράση.
Δεν είναι στις προθέσεις μου να αποτιμήσω αυτές τις μορφές δράσης - τις πέραν της Χρυσής Αυγής μορφές. Θα άξιζε, ωστόσο, να βάλλουμε κάποιες σημαδούρες στη συζήτηση για την αναγκαία απάντηση στο σύγχρονο αστικό κράτος.
Πρώτο συμπέρασμα: Μια απελευθερωτική πρακτική δεν μπορεί να στηριχτεί στην κατάληψη του κράτους, αλλά στην κατάργηση, το τσάκισμά του. Δεν είναι δυνατόν ένας μηχανισμός δομημένος με το DNA της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης να μετατραπεί σε μηχανισμό κοινωνικής χειραφέτησης. Ειδικά το σημερινό αστικό κράτος, είναι ακόμη πιο απίθανο να διευκολύνει κάτι τέτοιο – ακόμη κι αν βρεθεί στα χέρια των επαναστατικών δυνάμεων, ακόμη κι αν αλλάξει ο κτήτοράς του. Υπάρχει, συνεπώς, απόλυτη ανάγκη να ανοίξει, τώρα, η συζήτηση για το πώς, με ποιες μορφές και δομές, με ποιους μηχανισμούς θα οργανωθεί, θα διευθυνθεί μια κοινωνία πέραν του καπιταλισμού και της αγοράς.
Δεύτερο και επίκαιρο πολιτικό συμπέρασμα. Δεν είναι μόνο η μεγάλη επαναστατική αλλαγή που είναι ασύμβατη και ανταγωνιστική με το υπάρχον αστικό κράτος. Ασύμβατες είναι ακόμη και μικρότερες τομές, ακόμη και η υπεράσπιση στοιχειωδών δικαιωμάτων, το «φτάνει πια». Είναι φενάκη να πιστεύει κανείς -όποιος και αν είναι αυτός- ότι διαχειριζόμενος κυβερνητικά αυτό το κράτος και το πλαίσιο των αγορών, της ΕΕ, της μισθωτής σκλαβιάς είναι δυνατόν να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, να βελτιώσει την κατάσταση των νέων, να επιστρέψει σε εποχές «κράτους πρόνοιας». Φενάκη, στρουθοκαμηλισμός ή σκόπιμη απόκρυψη μιας πραγματικότητας που -το είδαμε τόσους αντινεοφιλελεύθερους δήθεν κυβερνητικούς διαχειριστές- δεν αλλάζει χωρίς ριζικές τομές κι αποφασιστικές συγκρούσεις.  
Τρίτο συμπέρασμα. Το κράτος και το γενικότερο κοινωνικοπολιτικό στάτους με το οποίο συνυφαίνεται δημιουργούν απέναντι στις δυνάμεις που επιθυμούν και αγωνίζονται για μια αντικαπιταλιστική, χειραφετητική προοπτική αλλά και στον κόσμο της εργασίας συνολικά ένα αδιαπέραστο τείχος. Πώς θα το υπερβούμε; Ορισμένοι απαντούν: με μια επαναστατική έφοδο, κάποτε, όταν ωριμάσουν οι υποκειμενικές προϋποθέσεις, μια έφοδο που θα αντικαταστήσει τη δικτατορία της αστικής τάξης με τη δικτατορία του προλεταριάτου. Άλλοι καταθέτουν μια διαφορετική οπτική: εδώ και τώρα, με αντιεμπορευματικούς και αυτοδιαχειριστικούς πειραματισμούς, τοπικές αντιεξουσίες, χώρους ελευθερίας και αυτοδιεύθυνσης – δηλαδή με πρωτοβουλίες που ξεκινούν σήμερα και, αν γενικευτούν, θα διαμορφώσουν ένα άλλο υπόδειγμα κοινωνικής οργάνωσης.
Υπάρχει βάση και στις δύο απόψεις, καμιά από τις δύο, όμως, διατυπωμένη απόλυτα, δεν απαντά στη σημερινή πραγματικότητα. Για να απαντήσουμε στο σημερινό κράτος, τον σημερινό τρόπο οργάνωσης της αστικής εξουσίας, χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα.
Ποιος πιστεύει ότι το σύστημα σήμερα κινδυνεύει από τη φαντασίωση της επανάστασης, από μια εξέγερση που όσο νομοτελειακή κι αν παρουσιάζεται άλλο τόσο παραπέμπεται στο υπερπέραν, από έναν κομουνισμό που μοιάζει με προφητεία; Μα και ταυτόχρονα, ποιος πιστεύει ότι το σύστημα κινδυνεύει στα σοβαρά από τις σύγχρονες Ικαρίες ή τα φαλανστήρια του 21ου αιώνα ή ότι θα επιτρέψει αυτά να γενικευτούν και να κατακυριεύσουν το κοινωνικοπολιτικό τοπίο;
Αναγνωρίζω ότι και τις δυο απόψεις τις ασπάζονται, τις δοκιμάζουν πραγματικοί αγωνιστές, που μάχονται για μια απελευθερωτική προοπτική. Κομμουνιστές, επαναστάτες, ελευθεριακοί, αντικαπιταλιστές, αντιεξουσιαστές, αλλά κι άνθρωποι που μόλις κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε ριζοσπαστικές αναζητήσεις. Κανένας σνομπισμός, λοιπόν, καμιά εύκολη υποτίμηση, καμιά περιφρόνηση. Διάλογος, ανοιχτά μάτια και αφτιά, ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση, πάντα στο έδαφος της πραγματικότητας και των αναγκών του αντικαπιταλιστικού απελευθερωτικού κινήματος.
Με αυτή την έννοια, είναι αναγκαίο να αναζητηθεί μια στάση και μια πρακτική που θα συνδυάζει τρία πράγματα. Και που μόνο αν τα συνδυάσει θα γίνει πρακτική χιλιάδων και εκατομμυρίων κι όχι μειοψηφιών, θα αντέξει στο χρόνο και δεν θα σβήσει όπως οι φωτοβολίδες, θα οδηγήσει σε απελευθερωτική νίκη.
Πρώτον, χωρίς συνολική ανατροπή, κατάργηση, τσάκισμα του αστικού κράτους, ένα τσάκισμα που θα συνοδεύεται από την κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, της μισθωτής εκμετάλλευσης και της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς τύπου ΕΕ, χωρίς ένα τέτοιο επαναστατικό άλμα -που προφανώς δεν είναι μονόπρακτο- δεν μπορεί να υπάρξει χειραφετητική προοπτική, δεν μπορεί να καλυτερέψει η ζωή των ανθρώπων.
Δεύτερον, αυτό το άλμα δεν θα έρθει ποτέ αν υποχωρούμε στις καθημερινές αναμετρήσεις με τον ταξικό αντίπαλο -πώς να πείσεις για ένα μεγάλο σκοπό, αναρωτιόταν ο Μαρξ, αν υποχωρείς σε αυτές τις αναμετρήσεις;- αν δεν το προετοιμάζεις από τώρα, αν δεν τεκμηριώνεις την ανάγκη και τη δυνατότητά του, αν δεν το επιταχύνεις, αν δεν οξύνεις τις αντιθέσεις, αν ο σκοπός σου -για μένα μια σύγχρονη, επαναθεμελιωμένη κομμουνιστική απελευθέρωση- δεν γίνεται, μέτρο και κριτήριο της καθημερινής πρακτικής σου. Θυμίζω εδώ μια καίρια θέση του Μαρξ: «Ο κομμουνισμός δεν είναι ένα ιδανικό στο οποίο πρέπει να φτάσουμε, είναι η κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων». Προφανώς δεν ήθελε με αυτή τη θέση να δικαιώσει τους ρεφορμιστές. Ήθελε ακριβώς να υπογραμμίσει την ανάγκη ο χειραφετητικός σκοπός να είναι παρών από σήμερα, κόκκινο νήμα στις ενέργειές μας κι όχι μόνο κόκκινο αίμα στις καρδιές μας.
Σε επίπεδο κράτους και εξουσίας, τέλος, εκτός από όσα ήδη αναφέρθηκαν, πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση κι έναν ακόμη παράγοντα. Οι εργαζόμενες και καταπιεζόμενες μάζες δεν είναι σήμερα όπως ήταν τον 19ο αιώνα ή στις αρχές του 20ού. Είναι πολύ πιο μορφωμένες, συχνά έχουν πιο δημιουργικό ρόλο στην εργασία, έχουν στα χέρια τους το διαδίκτυο και τις σύγχρονες επικοινωνίες, είναι πολίτες του κόσμου, μιας τρομακτικά κοινωνικοποιημένης και διεθνοποιημένης παραγωγής – άρα έχουν την αυτοπεποίθηση και τις ικανότητες να διαχειριστούν την παραγωγή και την κοινωνία συνολικά χωρίς αφεντικά και καταπιεστικές δομές. Αυτή η τάση ήρθε στο προσκήνιο στις πλατείες, την αραβική άνοιξη, το καταλάβετε το Γουόλ Στριτ, το Ουισκόνσιν μα και σε πολλούς εργατικούς αγώνες ή εξεγερσιακές στιγμές. Αυτήν υπογραμμίζουν και το αίτημα για άμεση δημοκρατία αλλά και το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά, χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», που το φωνάζει ένα πρωτόγνωρα πλατύ φάσμα.
Ιδού, λοιπόν, η πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί από το κίνημα της εποχής μας για να απαντηθεί η πρόκληση του σύγχρονου καπιταλισμού: θα δημιουργηθούν από σήμερα θεσμοί-όργανα έκφρασης κι επιβολής της λαϊκής θέλησης, θεσμοί μια ανταγωνιστικής δυαδικής εξουσίας, έμβρυα ενός άλλου τρόπου οργάνωσης και διεύθυνσης της κοινωνίας, που και τις νέες δυνατότητες των σύγχρονων ανθρώπων θα αντανακλούν και την τάση για κατάργηση του αστικού κράτους θα αποτυπώνουν; Πρέπει να δοκιμάσουμε τώρα, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και προβληματισμούς ως κίνημα κοινωνικής χειραφέτησης, να στοχαστούμε πάνω στην εμπειρία των σοβιέτ και των εργατικών συμβουλίων αλλά και πάνω στα λατινοαμερικάνικα πειράματα.
Γιατί, όμως, και με ποιο σκοπό; Για να οδηγηθούμε έτσι εξελικτικά σε έναν άλλο κοινωνικοπολιτικό «τόπο», πέραν του σημερινού καπιταλιστικού; Δεν νομίζω ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Τότε γιατί; Για να χτίσουμε από σήμερα προπλάσματα μια άλλης συγκρότησης και διεύθυνσης της κοινωνίας, μιας άλλης μορφής εξουσίας, για να δώσουμε το στίγμα, την προσομοίωση αυτής της κοινωνίας και εξουσίας. Μιας εξουσίας εργατικής που ως συνολική κατάσταση θα προέλθει μετά από το επαναστατικό άλμα και που δεν θα είναι εξουσία με την κλασική καταπιεστική έννοια του όρου: θα είναι μισο- και αντι-εξουσία. Εξουσία των πολλών, που πλέον θα καθορίζουν τις ζωές τους, έναντι των λίγων εκμεταλλευτών και καταπιεστών, που τις όριζαν ως χτες. Εξουσία με ημερομηνία λήξης, καθώς πρέπει να υπάρχει για να ωθεί τα πράγματα προς μια κοινωνία ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών, που θα έχει απαλλαγεί από κάθε λογής καταπιεστές κι εκμεταλλευτές, άρα δεν θα χρειάζεται κάποιο ειδικό μηχανισμό ενάντιά τους ή ενάντια στους πολίτες της, που θα αναπτύξει ποιοτικά τις έννοιες της δημοκρατίας και των ελευθεριών πολύ πιο πέρα από τις αστικές ελευθερίες που έχουμε γνωρίσει και από τη γενίκευση της άμεσης δημοκρατίας -που ασφαλώς χρειάζεται και είναι και εφικτή-, μια κοινωνία χωρίς τάξεις, καταπίεση, αλλοτρίωση και εξουσία.
*Εισήγηση του Βασίλη Μηνακάκη, μέλους της Π.Ε. του ΝΑΡ, σε εκδήλωση του περιοδικού “Βαβυλωνία”, Νοσότρος, Σάββατο 8/12/2012

49 σχόλια:

  1. O Mαρξ, υπήρξε, ένας καταραμένος Εβραίος διεθνιστής και άθεος!
    Η θέση αυνού και όλων όσοι ασπάζονται την αναρχοκομμουνιστοσυμμορίτικη ιδεολογία του..ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ!!!

    JEIG HEIL!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Wonderful goods from you, man. I've bear in mind your stuff prior to and you're just too magnificent.
    I actually like what you have received here, certainly like what you're saying and the way in which wherein you are saying it. You make it enjoyable and you still take care of to stay it smart. I cant wait to read much more from you. That is really a great website.

    Feel free to surf to my website - sushi bar tempe az

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Superb, what a web site it is! This web site provides useful information to us, keep it up.


    Also visit my site; http://golf-clubs-zone.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hi there would you mind letting me know which webhost you're utilizing? I've loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
    Can you recommend a good web hosting provider at a honest price?
    Thanks, I appreciate it!

    my web blog - golf tees bulk cheap

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Fantastic items from you, man. I have remember your stuff previous to and you're just extremely great. I actually like what you've got here,
    really like what you are stating and the best way in which you assert it.
    You're making it entertaining and you still care for to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is actually a tremendous website.

    Here is my weblog - golf balls pink

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Everything is very open with a really clear clarification of the issues.
    It was truly informative. Your site is very useful.
    Many thanks for sharing!

    Here is my site :: championgolfgifts.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Good response in return of this query with real arguments and telling the whole thing
    concerning that.

    Look into my web blog :: cheap golf cart batteries online

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
    Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
    I've been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

    Also visit my website ... http://taragolf.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tremendous issues here. I'm very happy to see your article. Thanks a lot and I am having a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

    Feel free to visit my weblog :: las vegas golf courses ratings

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aw, this was an extremely good post. Taking a few minutes and actual effort
    to produce a superb article… but what can I say… I hesitate a lot and never seem to get anything done.


    Also visit my blog - golf digest top 100

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Hello, I'm new to blogging and internet sites in general and was curious about how you got the "www" included in your domain name? I see your web address, "http://www.blogger.com/comment.g?blogID=6423612113782333398&postID=497695294112350708" has the www and my domain looks like, "http://mydomain.com". Do you know the best way I can alter this? I'm using Wordpress.
    Thanks for your time

    my web page Arlington furnace repair cost
    My web page :: Mesquite furnace repair

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. I have loaded your site in 4 completely different web browsers and I must say this blog loads a
    lot quicker then most. Would you mind emailing me the name of your web hosting company?
    My personal e-mail is: candra-easter@gmail.com. I'll even sign up through your affiliate link if you'd like.
    Thanks a lot

    Here is my blog post ... building repairs
    my web site - youtube.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up? I'm assuming having a blog like yours would
    cost a pretty penny? I'm not very web savvy so I'm not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

    my blog post: carrier furnace troubleshooting
    my webpage > furnace troubleshooting

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that
    automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

    Feel free to visit my web blog ... remodeling home
    Also see my web page > home espresso repair

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Hey there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm
    undoubtedly enjoying your blog and look forward to
    new updates.

    my webpage ... bath remodel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other websites?
    I have a blog based upon on the same topics you discuss and would really
    like to have you share some stories/information.
    I know my viewers would value your work. If you're even remotely interested, feel free to send me an email.

    My site ... power mosfet driver ic-tc4424
    my page > anytime fitness

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Gday! This is the second time visiting now and I personally just wanted to say I truley get pleasure from reading through your blog
    website. I decided to bookmark it at delicious.

    com with your title: Blogger: AΡΙΣΤEΡΟ
    EΞΤΡEΜ and your Website address: http://www.
    blogger.com/comment.g?blogID=6423612113782333398&postID=497695294112350708.
    I hope this is all right with you, I'm making an attempt to give your excellent blog a bit more visibility. Be back shortly.

    Look at my blog ... bally total fitness customer service

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. I used to be able to find good advice from your blog articles.


    Take a look at my web page :: sciatica stretches pdf
    Also see my web site :: toddler athletic shoes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Heya excellent website! Does running a blog like this take a massive amount work?

    I have no understanding of coding however I was hoping to start my own blog in the near future.

    Anyhow, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share.
    I understand this is off subject but I simply had to ask.
    Thanks!

    Take a look at my site :: activewear usa coupon code

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Howdy this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors
    or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

    Feel free to visit my page ... running clothes for women cheap

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. I'm not sure why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back later and see if the
    problem still exists.

    Also visit my web page; 10 facts about electrical engineering for dummies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Hey there just wanted to give you a quick heads
    up. The words in your article seem to be running off the screen in Firefox.
    I'm not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I'd post to let you know.
    The design and style look great though! Hope you get the
    problem fixed soon. Cheers

    Also visit my page ... vacation rentals in orlando near disney

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Hi there to all, the contents present at this
    website are actually remarkable for people
    knowledge, well, keep up the nice work fellows.



    My web-site; Las Vegas Golf Lessons

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on
    various websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
    I have heard great things about blogengine.net.
    Is there a way I can import all my wordpress content
    into it? Any help would be greatly appreciated!

    Also visit my weblog :: furnished rentals florida keys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Hi mates, how is all, and what you would like to
    say concerning this piece of writing, in my view its genuinely awesome in favor of me.


    Check out my blog post: Florist

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. I do not know if it's just me or if perhaps everybody else experiencing issues with your website. It appears as though some of the written text within your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This could be a issue with my internet browser because I've had
    this happen previously. Thank you

    Stop by my web-site digital images printed to 35mm color slides

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your blog?
    Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect
    with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.
    Maybe you could space it out better?

    Here is my web blog - silicon image website

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and
    I was wanting to know your situation; many of us have
    developed some nice procedures and we are looking
    to trade techniques with other folks, please shoot me an email if interested.


    My blog :: used refrigerators for sale in chicago

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Thanks for another excellent post. The place else may just anybody get
    that kind of info in such an ideal means of writing?
    I've a presentation subsequent week, and I am on the look for such information.

    my homepage: Best Golf Schools In California

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I
    clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not
    writing all that over again. Regardless, just wanted to say superb blog!


    My blog post :: clavicle pain causes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. It's wonderful that you are getting thoughts from this post as well as from our dialogue made at this place.

    Feel free to surf to my web-site: Spinal Surgery Recovery Time

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Hello, i think that i saw you visited my web site so i got here to go back the want?
    .I am trying to to find issues to improve my site!

    I assume its ok to use a few of your concepts!
    !

    Review my homepage ... Lower back pain Left Side causes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ridiculous story there. What happened after? Take care!


    Feel free to visit my webpage: Orlando Chiropractor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. What's up it's me, I am also visiting this web site daily, this web page is really good and the people are truly sharing nice
    thoughts.

    my web-site :: golf training apps ipad

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. hey there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here.
    I did however expertise several technical issues using this web site, as I experienced to reload
    the website a lot of times previous to I could get it to load properly.

    I had been wondering if your web hosting is OK?

    Not that I'm complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I'm adding this RSS to
    my e-mail and can look out for much more of your respective
    exciting content. Make sure you update this again very soon.


    My weblog :: find a chiropractor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.

    I will be sure to bookmark it and come back to read more of
    your useful information. Thanks for the post. I'll certainly return.

    Feel free to surf to my homepage ... home lower back pain remedies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
    I too am an aspiring blog writer but I'm still new to the whole thing. Do you have any tips for newbie blog writers? I'd certainly appreciate it.


    Have a look at my page - セイコー 時計

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. It's going to be end of mine day, except before finish I am reading this great paragraph to increase my experience.

    Feel free to surf to my blog post :: Las Vegas Golf Lessons

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. With havin so much content and articles do you ever run into any problems
    of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of
    exclusive content I've either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any methods to help prevent content from being ripped off? I'd certainly appreciate it.


    My blog Short Game Instruction

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ο Μίκης Θεοδωράκης: Με ρωτάτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά. Ως προς ποια κατεύθυνση; Να ρίξει εκλογικά το σύστημα που εκφράζει και στηρίζει το μνημόνιο; Δεν το βλέπω. Να προσπαθήσει να το ρίξει δημιουργώντας, όπως με την ΕΛΛΑΔΑ ένα πανεθνικό παλλαϊκό μέτωπο, που να συνενώσει το 70% του λαού που είναι κατά της τρόικας; Δεν το βλέπω ή μάλλον βλέπω ότι το έχει εγκαταλείψει». MIKH MOY ! TA ΣAΠIA KPEATA ΣTHN XΩPA MAΣ EINAI MONO 3% (TPIA !!!) !!! O ΛAOΣ MAΣ EINAI 97% KATA KAI ENANTIA TOY ... MNHMOΣINOY - ΩΣ ΦYΣIKON !!! KAI MIKH MOY, ΠATAΞΩON MEN AKOYΣON ΔE, TO ΠPOBΛHMA ΣTHN XΩPA MAΣ, EITANE KAI EINAI H AΓΓΛOAMEPIKANIKH ... KAΘHΛΩΣH !!! H ΓEPMANIKH ΠOΛITIKH ΠOTE ΔEN EIXE PIZEΣ ΣTHN XΩPA, OYTE EΠI THΣ NAZI KATOXHΣ, AΛΛA KAI OYTE AΠO THN EΠOXH TOY ... OΘΩNA !! ΠPOΣEΞE TO AYTO !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
    In any case I'll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

    My web page utica community schools

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Good day! I was curious to know if setting up a blog such your own: http://www.
    blogger.com/comment.g?blogID=6423612113782333398&postID=497695294112350708 is hard to
    do for inexperienced people? I've been wanting to set up my own blog for a while now but have been turned off mainly because I've always believed it demanded
    tons of work. What do you think? Thankyou

    Also visit my weblog :: grand rapids storage

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Hi there superb blog! Does running a blog like this require a large amount of work?
    I've virtually no knowledge of coding however I had been hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any ideas or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic however I simply had to ask. Thanks a lot!

    Feel free to visit my homepage :: berkshire hathaway

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Thank you for every other informative web site. The place else may just I am getting that type of information written in such a perfect method?
    I've a mission that I am just now working on, and I have been on the look out for such info.

    Also visit my webpage Las Vegas Golf Lessons

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. That is a really good tip especially to those new to the blogosphere.
    Simple but very precise info… Thank you for sharing
    this one. A must read post!

    Stop by my blog post: chanca piedra kidney stones

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. What's up colleagues, how is all, and what you wish for to say about this article, in my view its really awesome for me.

    Also visit my web page: http://orangecountyanibal81.webs.com/apps/blog/show/27087175-how-to-choose-the-right-gardening-tools

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. I'll immediately snatch your rss as I can't in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.

    Do you have any? Please let me know so that I
    may just subscribe. Thanks.

    Also visit my blog ... natural cellulite treatment

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Μια αναδημοσίευση:

    Από εδω:
    https://aomepol.wordpress.com/

    ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ , ΕΝΑΣ «ΑΝΩΝΥΜΟΣ» ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
    Posted on Μαΐου 21, 2015 by EOMEPOL

    Σήμερα, προσπαθώντας να μάθω τι συμβαίνει μ’ αυτό το ανέκδοτο που η μεγαλοψυχία του λαού, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο, αποκαλεί «κόσμο», έπεσα σε ένα άρθρο καθεστωτικού μπλογκ για το συνταξιοδοτικό, που αναδημοσίευε μια φωτογραφία από το Μπλούμπεργκ. Αυτή εδώ.
    ΦΩΤΟΓ.
    «Οι πιστωτές έχουν βάλει στο στόχαστρο τις συντάξεις των Ελλήνων». Και στη φωτογραφία, δυο τυχαίοι «ανώνυμοι» Έλληνες, προφανώς συνταξιούχοι, μπροστά σε γκράφιτι που κράζει το ΔΝΤ. Εντάξει μέχρι εδώ. Δεν θα περίμενε κανείς ο ρεπόρτερ να ρωτήσει τους «τυχαίους» αυτούς και «ανώνυμους» ανθρώπους τι κάνουν ούτε και ποιοι είναι, έτσι που να μην είναι πια ανώνυμοι. Αυτά, ίσως, σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Στο δικό μας, φαίνεται ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε για να λειτουργήσει συμβολικά και χρησιμοποιείται για να εικονογραφήσει το όποιο περιεχόμενο του άρθρου.
    Ο ανθρώπινος νους επίσης λειτουργεί και συμβολικά. Όμως μια πλευρά του, η πιο ενδιαφέρουσα, είναι εκείνη που γνωρίζει το ρητό (το οποίο μάλιστα από τους γκουρού του σεναρίου προτείνεται σαν η πεμπτουσία του επιτυχημένης κινηματογραφικής ταινίας) εκείνο που λέει: «Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται» και γνωρίζοντας, συνεχώς αναρωτιέται.
    Τα λέω αυτά, γιατί τον έναν από τους δύο «ανώνυμους», εκείνον με το μουστάκι, τυχαίνει να τον ξέρω. Αν και ηλικιακά μας χωρίζει πάνω από μισός αιώνας, είναι παιδικός μου φίλος.
    Πρόκειται για τον Θάνο Κωνσταντινίδη, γιατρό, υφηγητή Ψυχιατρικής και Νευρολογίας, μαθητή του Σκαρπαλέζου, φιλότεχνο, φιλόμουσο και γνώστη της κλασσικής μουσικής, συλλέκτη δίσκων, συγγραφέα, φίλου των βουνών, ορειβάτη και σκιέρ.
    Τα Ελληνικά βουνά όμως, πριν αρκετές δεκαετίες , στα χρόνια της Αντίστασης, τον Θάνο Κωνσταντινίδη τον είχαν γνωρίσει και με μια άλλη ιδιότητα. Εκείνη του μαχητή της Ελευθερίας, του αντάρτη του ΕΛΑΣ, με το όνομα Προμηθέας.
    Καπετάν Προμηθέας

    ΦΩΤΟ

    Μυρίνι, στο όρος Πατέρας. Πρωτοχρονιά του 1944. Ο ΕΛΑΣ πολιορκεί την Γερμανοκρατούμενη Αθήνα, κι έχει φτάσει στα ορεινά των Μεγάρων. Έχουν πέσει Αμερικάνοι πιλότοι με αλεξίπτωτα και οι αντάρτες τους προστατεύουν. Ο Θάνος Κωσταντινίδης, Προμηθέας, πριν την αποτυχημένη επίθεση των Γερμανών .
    Θάνος Κωνσταντινίδης ΕΛΑΣ

    ΦΩΤΟ

    Μυρίνη, 1944. Θάνος Κωνσταντινίδης ( Προμηθέας). Πριν από την ίδια μάχη με συναγωνιστές του ΕΛΑΣ.

    Ο Θάνος Κωνσταντινίδης σήμερα διανύει την δέκατη του δεκαετία, είναι σφριγηλός (το μπαστούνι ήταν για έναν πρόσκαιρο πόνο της πλάτης) είναι ενεργός πολίτης και ο φωτογράφος να τον πέτυχε την ώρα που επέστρεφε από διαδήλωση.
    Η τύχη λοιπόν,με αυτή τη φωτογραφία, δεν θα μπορούσε να παίξει καλύτερο παιχνίδι. Εγώ πάλι ...

    Με φωτογραφίες το άρθρο, εδω
    https://aomepol.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...