Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Έβαλαν... χαράτσι και στα κοντέινερ σεισμοπαθών!

Τελικά η ελληνική πολιτεία θυμήθηκε τους ξεχασμένους σεισμοπαθείς. Επικαλούμενη την αρχή της ισονομίας, απέστειλε το χαράτσι για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στους σεισμόπληκτους στα Γρεβενά, οι οποίοι ζουν εδώ και δεκαετίες σε κοντέινερς περιμένοντας μάταια τη μετεγκατάστασή τους, όπως τους είχαν υποσχεθεί.
17 χρόνια μετά τον σεισμό της 13ης Μαΐου του 1995 και ο Γολγοθάς για κάποιους σεισμόπληκτους των Γρεβενών συνεχίζεται. Οι κάτοικοι των οικισμών Καλαμιτσίου, Καλοχίου και Μεσολάκκου, καλούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας μέσω της ΔΕΗ για τα κοντέινερ στα οποία διαμένουν. Οι άνθρωποι αυτοί, όσοι έχουν απομείνει και δεν έφυγαν για την Αθήνα ή αλλού, είναι γεροντάκια "ξωμάχοι της ζωής" οι οποίοι ζουν σε κοντέινερς περιμένοντας από το 1998 τη μετεγκατάστασή τους στη θέση "Πατώματα". Ζουν με τις πενιχρές τους συντάξεις και απλά περιμένουν ελπίζοντας. Τελικά αυτό που τους ήρθε ήταν το χαράτσι της ΔΕΗ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γρεβενών Ανδρέας Τόσκας. Οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ίδιο, πήγαν στον οικισμό Καλαμιτσίου και οι επόμενοι παραλήπτες θα είναι οι λιγοστοί κάτοικοι των οικισμών Καλοχίου και Μεσολλάκου. Πρόκειται για οικισμούς "φαντάσματα", φτιαγμένους από κοντέινερ σε σαθρό έδαφος κοντά στο ρήγμα. 

Κάποιοι έχουν μετατρέψει τις αποθήκες τους ή τους στάβλους τους σε κατοικίες και περιμένουν την υλοποίηση του προεδρικού διατάγματος από το 1998 (!!!) για την απελευθέρωση των κονδυλίων με σκοπό την πολυπόθητη μετεγκατάστασή τους. 
"Έκτοτε υπήρξαν κάποιες ενέργειες και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που όμως πάγωσαν έως το 2007 όταν ανέλαβε Νομάρχης ο νυν δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης" λέει ο Ανδρέας Τόσκας και εξηγεί ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μπήκε στο ειδικό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας. Προτεραιότητα πήραν άλλα έργα και τα λεφτά δεν έφτασαν για την μετεγκατάσταση. 
"Αν και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δημοπράτησης και μπήκε και ο ανάδοχος, τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν πόροι από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων και η κάθε ελπίδα γι'αυτούς φαίνεται ότι εξανεμίστηκε και γι'αυτό εξακολουθούν να μένουν στα κοντέινερ ή στις αποθήκες τους" τονίζει ο κ. Τόσκας και προσθέτει. "Αντ΄ αυτού τους ήρθαν τα χαράτσια παρότι μένουν στα κοντέινερς που είναι κυριότητα του δημοσίου τοποθετημένα σε οικόπεδα που είναι στην κυριότητα των σεισμοπαθών".
Οι σεισμόπληκτοι όταν έλαβαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έκπληκτοι διαπίστωσαν να αναγράφονται τα τετραγωνικά των κοντέινερ που για περισσότερα από δεκαέξι χρόνια θεωρούνται πρώτη τους κατοικία! Σύμφωνα με τον κ Τόσκα, κάποιοι ήδη πλήρωσαν φοβούμενοι μήπως στην γενικότερη ατυχία τους τους κόψουν και το ρεύμα και μάλιστα χειμωνιάτικα. Και ο χειμώνας των Γρεβενών δεν αστειεύεται!
Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία, λέει ο Ανδρέας Τόσκας και εξηγεί ότι ο δήμος Γρεβενών με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα ενισχύσει νομικά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο τους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν. Όσον αφορά στους σεισμοπαθείς, αυτοί θα αντιμετωπισθούν ως ευπαθής ομάδα θα πληρώσουν το λογαριασμό επίσης θα σταλεί εξώδικο στη ΔΕΗ προκειμένου να μη πληρώσουν το ειδικό τέλος. Το ίδιο ισχύει και όσους πολίτες του δήμου θελήσουν να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες και αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

πηγή: konstantinosdavanelos.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...