Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΙΝ, Κυριακή 6/11: "Ετοιμάζουν κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ"

Σε μια πελώρια φάρσα, με πρωταγωνιστές σε διαγωνισμό «κωλοτούμπας» και εθνικής συναινετικής διάθεσης μακριά από τις λαϊκές αγωνίες, τους Παπανδρέου, Σαμαρά και τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξελίχθηκε η προηγούμενη εβδομάδα. Η … απερχόμενη κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα εκκινήσει διαδικασία για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και να επισκέπτεται τον Κ. Παπούλια - γι’ αυτό το σκοπό - το Σάββατο το μεσημέρι. 
Το κύρος της Βουλής και του αστικού πολιτικού προσωπικού -και ειδικά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- έχει κυριολεκτικά εκμηδενισθεί. Ο Α. Σαμαράς, προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές. Η προσπάθεια να βρεθεί ενιαία αστική απάντηση συνεχιζόταν, μέχρι τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, που το Πριν πήγαινε στο τυπογραφείο, με επιδίωξη τη διαμόρφωση ολοκληρωτικής κυβέρνησης προώθησης του νέου μνημονίου της πτώχευσης, με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. 

Η κυβέρνηση και ο αστικός συνασπισμός εξουσίας αισθάνθηκαν καυτή την ανάσα της εργατικής οργής ανήμερα την 28η Οκτώβρη, όταν σε όλη την Ελλάδα παρέλασε ο λαός και οι επίσημοι εγκατέλειπαν ανάστατοι και φοβισμένοι τις εξέδρες. Το μαζικό κοινωνικό «Όχι» της 28ης ήρθε λίγες μέρες μετά τη μεγαλύτερη πανελλαδική πολιτική απεργία της 19-20 Οκτώβρη. 
Η απάντηση του πρωθυπουργού ήρθε με την προσπάθεια να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με το δημοψήφισμα, ενώ ταυτόχρονα αναπτυσσόταν τρομοκρατία και μαζικός εκφοβισμός για το τι θα σημαίνει ένα «Όχι» στη Δανειακή Σύμβαση και στο ευρώ. Στη συνέχεια κλιμακώθηκε με την καθολική απαίτηση από το κεφάλαιο για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Παρά τις διαφωνίες και τους ανταγωνισμούς των ηγεσιών των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων, το αποφασιστικό βήμα έγινε την Πέμπτη, όταν ο Α. Σαμαράς εντάχθηκε απροκάλυπτα πια στο συναινετικό τόξο, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ θα στηρίξει μεταβατική κυβέρνηση και θα υπερψηφίσει τη Δανειακή Σύμβαση. 
Ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει η συναίνεση των αστικών κομμάτων για τη θωράκιση και την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, το λαϊκό κίνημα πρέπει να κλιμακώσει την πάλη του για την ανατροπή της, καθώς ο προϋπολογισμός του 2012 που ετοιμάζεται, η εφαρμογή του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου και η νέα Δανειακή Σύμβαση θα έχουν δραματικές συνέπειες κατά των εργαζομένων. 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε σε ξεσηκωμό για «να φύγουν τώρα!», ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά ανακωχή, καμιά ανοχή σε κυβερνήσεις «μεταβατικές» ή «εθνικής σωτηρίας»! Θα είναι κυβερνήσεις πραξικοπηματικές, για να επιβληθεί η δικτατορία των πιστωτών και των αγορών. Το ΝΑΡ κάλεσε σε «ένα εργατικό και λαϊκό Αγωνιστικό Μέτωπο ρήξης και ανατροπής, που είναι ο δρόμος της νίκης. Μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία των αγωνιζόμενων λαϊκών μαζών, με κορμό το εργατικό κίνημα και ανατρεπτική πολιτική προοπτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...