Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μαζική και ενδιαφέρουσα η συζήτηση για την εργατική τάξη στην Αθήνα

Μαζική και ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση-συζήτηση που πραγματοποίησε το ΝΑΡ στα πλαίσια του Πανελλαδικού Σώματος για το επαναστατικό υποκείμενο την Τετάρτη 7 Μάρτη στην ΑΣΟΕΕ-Αθήνα. Θέμα της συζήτησης, η σύγχρονη εργατική τάξη, οι εξελίξεις και προοπτικές της.
Εκ μέρους της Π.Ε. του ΝΑΡ, την συζήτηση άνοιξε ο σ. Βασίλης Μηνακάκης, παρουσιάζοντας τις βασικές ιδέες του κειμένου εργασίας για το πανελλαδικό σώμα σχετικά με την εργατική τάξη. Όπως τόνισε «για την δική μας αντίληψη, η εργατική τάξη είναι η κοινωνική «ατμομηχανή» της επαναστατικής πάλης γενικά και σήμερα.» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημερινές ποσοτικές και ποιοτικές, τις τάσεις εξέλιξής της σε συνάρτηση με την άποψή του κειμένου  περί παραγωγικής και μη παραγωγικής εργασίας, απαντώντας και στις θεωρίες περί εξαφάνισης της εργατικής τάξης, της αποβιομηχάνισης, των υπηρεσιών κ.λπ. Επαναστατικό υποκείμενο είναι το αντικαπιταλιστικά-επαναστατικά πολιτικοποιημένο κίνημα της εργατικής τάξης με τις ποικιλόμορφες και πολυεπίπεδες από άποψη βάθους και συνείδησης συγκροτήσεις του, τονίζει το κείμενο του ΝΑΡ. 

Και η εισήγηση κατέληξε: «Αντιμετωπίζουμε την εργατική τάξη όχι θεολογικά, ως κοσμικό θεό, αλλά ως τάξη που διχάζεται από τάσεις χειραφέτησης και υποταγής  που αναφύονται από την ίδια τη θέση και κοινωνική της συγκρότηση. Τάσεις που εκφράζονται τόσο σε κοινωνικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα σήμερα απογειώνεται η σύγκρουσή τους. Άρα ζητούμενο για την επαναστατική πολιτική δεν είναι να εκφράσει την εργατική τάξη γενικώς, αλλά τις χειραφετητικές της τάσεις.»
Στη συνέχεια μίλησε ο Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στην συγκρότηση της εργατικής τάξης, την ποσοτική της διεύρυνση, απαντώντας στους αστικούς μύθους περί συρρίκνωσης και εξαφάνισής της. Με μια σειρά στοιχείων και παραδειγμάτων από τις εξελίξεις σε διεθνή κλίμακα, σκιαγράφησε την σύγχρονη εργατική τάξη. 
Ο Αποστόλης Καψάλης, ερευνητής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε μια σειρά πολύτιμα στοιχεία για την σύνθεση, τη διαστρωμάτωση και τις ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές στην σύγχρονη εργατική τάξη της χώρας, αναλύοντας και το νομικό-θεσμικό πλαίσιο και την αντιδραστική αντεργατική μετάλλαξή του, που δημιουργεί νέους όρους στην πάλη των εργαζομένων.
Ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος, αν. καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αποσαφήνισε μια σειρά από έννοιες και ερωτήματα, ενώ αναφέρθηκε σε σημεία του κειμένου εργασίας στα οποία χρειάζονται αποσαφήνιση, κάνοντας κριτικές παρατηρήσεις. Τέλος ανέδειξε το θέμα μιας σύγχρονης αντικαπιταλιστικής μετωπικής συγκρότησης και των συμμαχιών της εργατικής τάξης.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις.
Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί video με αποσπάσματα από την εκδήλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...