Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Παρελάσεις του λαού ενάντια στη σύγχρονη τυραννία.

του Θάνου Ανδρίτσου

Παρελάσεις του λαού ενάντια στη σύγχρονη τυραννία.
Να σπάσουμε το φόβο, την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς.
Πρωτοφανείς στιγμές ζούμε τις τελευταίες μέρες. Καθημερινά διαμορφώνεται ένα ακραίο αντιδημοκρατικό, εφάμιλλο των εμφυλιοπολεμικών περιόδων, κλίμα με στόχο την  τρομοκράτηση του λαού και την απονομιμοποίηση της Αριστεράς και κάθε φωνής αντίστασης.
Το χορό σέρνουν από κοινού, το πολιτικό κατεστημένο, οι μεγαλοβιομήχανοι και τα μεγάλα συγκροτήματα του τύπου. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε μια εξοργιστική πολιτική παρέμβαση, κατήγγειλε την αριστερά για «εθνική ανευθυνότητα» ενώ ξεκαθάρισε ότι κατά τη γνώμη του μεγάλου κεφαλαίου το δίλλημα είναι ευρώ και Ε.Ε. ή χάος και καταστροφή. Από κοντά τα δύο μεγάλα κόμματα του μαύρου μετώπου, κατηγορούν καθημερινά την Αριστερά ότι ευθύνεται για την καταστροφή της χώρας (βλέπε δηλώσεις Βενιζέλου, Σαμαρά, Ολ. Κεφαλογιάννη). Ακόμα πιο ξεκάθαρη εμφανίζεται η ναυαρχίδα της κυβερνητικής προπαγάνδας, το συγκρότημα του ΔΟΛ, με τον Σταύρο Ψυχάρη να υπογράφει το κεντρικό άρθρο του Βήματος της περασμένης Κυριακής με τον τίτλο «Ευρώπη ή Επανάσταση» υποστηρίζοντας ότι «Η ψήφος στις προσεχείς εκλογές είναι συνάρτηση της επιλογής: με την Ευρώπη και το ευρώ ή με την πτώχευση που θα φέρει κοινωνική αναταραχή και την… επανάσταση;» Δεν μένει πίσω ο Γιάννης Πρετεντέρης που επιδιώκει να πείσει ότι πρέπει να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης γιατί αν ο κόσμος πάει στις κάλπες μέσα σε αγωνιστική ανάταση και με το δίλημμα υπέρ ή κατά της κυβερνητικής πολιτικής τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για το κατεστημένο.

Καθόλου τυχαία η συντονισμένη επίθεση κορυφώνεται καθώς πλησιάζουμε στις παρελάσεις για την 25ηΜαρτίου. Είναι προφανές ότι φοβούνται την επανάληψη φαινομένων όπως στην 28η Οκτωβρίου που παρέλασε ο αγωνιζόμενος λαός καταδικάζοντας κάθε λογής «επίσημους» του κυβερνητικού μετώπου. Για το λόγο αυτό επιστρατεύονται όλα τα μέσα και εργαλεία. Τα νέα που μας κατακλύζουν κάνουν ασαφές αν πρόκειται για αστυνομικό ρεπορτάζ ή ανταπόκριση από πολεμικό μέτωπο. Χιλιάδες αστυνομικοί θα φρουρούν το κέντρο της Αθήνας, στο οποίο θα μπορεί κάποιος να παραβρίσκεται μόνο αν περάσει από εξονυχιστικούς ελέγχους.
Θέλουν να μετατρέψουν το χώρο της παρέλασης και της εξέδρας των επισήμων σε υγειονομική ζώνη με πρόθυμους χειροκροτητές της σάπιας εξουσίας. Μέρες χούντας θυμίζει η απαγόρευση όχι μόνο των διαδηλώσεων αλλά και της ίδιας της παρουσίας, ενώ ακόμα πιο αυταρχική πραγματικότητα περιγράφουν οι έγκυρες πληροφορίες για διαταγές που έχουν δοθεί σε αστυνομικά τμήματα για προληπτικές προσαγωγές «υπόπτων» έξω από το ίδιο τους το σπίτι καθώς και για δυνάμεις των ΕΚΑΜ που θα βρίσκονται σε επιφυλακή. Πρόκειται ασφαλώς για μια πρωτοφανή κατάσταση στην οποία επιστρατεύονται και παρακρατικοί ακροδεξιοί κύκλοι, πάντα πρόθυμοι να αποτελέσουν την τελευταία σανίδα ενός καταρρέοντος συστήματος.
Είναι σαφές στο που στοχεύουν. Στην τρομοκράτηση του λαού, ώστε να μείνει σπίτι του φοβισμένος, καθώς εδώ και δύο χρόνια οποιαδήποτε εμφάνιση εργαζομένων συνοδεύεται με συνολική καταδίκη της μνημονιακής πολιτικής. Θέλουν να αποπροσανατολίσουν τις μάζες, για ένα δήθεν «πόλεμο άκρων» που μόνη λύση μπορεί να έχει την υποτιθέμενη ομαλότητα που εγγυώνται οι αστικές δυνάμεις. Για αυτό και επιστρατεύουν όλες τις μεθόδους καταστολής, χειραγώγησης και προβοκάτσιας. Ακόμα και απειλές απέναντι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αγωνιστές της και εκλεγμένους συμβούλους της επιλέγουν, όπως την προσωπική επίθεση στον Πέτρο Κωνσταντίνου, δημοτικό σύμβουλο Αθήνας.
Όμως το μαχητικό και οργανωμένο λαϊκό κίνημα, οριοθετημένο από εθνικιστικές ρητορείες και πρακτικές ανέξοδης τυφλής βίας, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ούτως ή άλλως η «ομαλότητα» του πολιτικού συστήματος, του ευρώ και της Ε.Ε. που υπόσχονται μόνο νέα δεινά μπορεί να φέρει στο δοκιμαζόμενο λαό. Για αυτό το λόγο και πρέπει και στις 24 και 25 Μάρτη και μετά το κίνημα να αψηφήσει την τρομοκρατία και να βρεθεί στο δρόμο, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλες τις γειτονίες και τις πόλεις της χώρας.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ιστορική η ευθύνη της Αριστεράς που για άλλη μια φορά βρίσκεται πίσω από τις διαθέσεις του κόσμου. Το ΚΚΕ, ενώ σωστά καταγγέλλει τον κίνδυνο προβοκάτσιας, αναγγέλλει με αυτόν τον τρόπο την απουσία του από κάθε παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιέζεται σε δηλώσεις νομιμότητας, υποχωρώντας από την πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ δια στόματος Τσίπρα δηλώνει ότι η διαμαρτυρία έχει όρια (!).
Όμως, η φυγή δεν μπορεί να είναι λύση. Τα διήμερο 24-25 Μάρτη πρέπει να γίνει άλλη μια αφορμή για έκφραση της λαϊκής οργής, με τα όργανα του κινήματος μπροστά, μέσα από την παρέμβαση της νεολαίας, της εκπαίδευσης, του εργαζόμενου κόσμου. Για αυτό το λόγο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε «παλλαϊκό ξεσηκωμό» σε όλες τις γειτονίες και στο κέντρο της Αθήνας με συνάντηση την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 10.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Η αγανάκτηση και ο θυμός για το σύγχρονο κεφαλικό φόρο (χαράτσια), για τη σύγχρονη Ιερή Συμμαχία (ΕΕ) που καθορίζει ακόμη και πότε θα γίνουν εκλογές, για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο που αρπάζει για ένα κομμάτι ψωμί τη δημόσια περιουσία, για τη σύγχρονη εξαθλίωση που οδηγούνται οι εργαζόμενοι μπορούν να μετασχηματιστούν σε οργανωμένη πάλη για την ανατροπή.
Άλλωστε, μέρες που είναι, να μην ξεχνάμε, αυτό που έλεγε ο Κολοκοτρώνης. Ότι η Γαλλική Επανάσταση και στη συνέχεια το 1821 άνοιξαν τα μάτια του κόσμου που πρωτύτερα νόμιζαν τους βασιλείς ως θεούς. Ο δρόμος της αραβικής άνοιξης, των δρόμων της Ευρώπης και της Αμερικής, δείχνουν ότι και σήμερα οι νέοι «θεοί» της αγοράς και του καπιταλισμού, μπορούν να ανατραπούν.


πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...