Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Η εκλογική διακήρυξη της Ανταρσίας στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά





Καλούμε σε αντίσταση, αγώνα, ρήξη, λαϊκό ξεσηκωμό
για την ανατροπή Μνημονίου και Καλλικράτη,

για την ανατροπή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ
Με τον αγώνα και την ψήφο σου στήριξε
ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο ΑΙΓΑΙΟ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
τι κρίνεται σε αυτές τις εκλογές
ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟ  ΔΙΠΛΟ ΟΧΙ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Ένα ερώτημα μπαίνει στον κάθε ένα από εμάς: θα γνωρίσει ο Παπανδρέου μια πολιτική ήττα, αφετηρία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ; Ή θα πάρει το πράσινο φως για να συνεχίσει την πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας; Εδώ και ένα χρόνο, με σημαία την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και εργαλείο το Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό πόλεμο ενάντια σε όσους ζουν από τη δουλειά τους, ενάντια σε κάθε μέλλον για τη νεολαία. Στην πραγματικότητα το χρέος έχει πληρωθεί δυο και τρεις φορές στους διεθνείς τοκογλύφους.
Την ίδια στιγμή το δημόσιο χαρίζει 70 δις € στις τράπεζες και δεν έχει λεφτά γιατί το ελληνικό κράτος έχει μια από τις χαμηλότερες φορολογίες κεφαλαίου στην Ευρώπη, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις ουσιαστικά δεν πληρώνουν. Αντίθετα, με την περαίωση και τις φωτογραφικές διατάξεις τούς χαρίζονται τα χρέη. Τα έσοδα του δημοσίου μειώνονται ακόμη περισσότερο από το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και των υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμιο Σπάτων) που λειτουργούν τώρα για την κερδοσκοπία του κεφαλαίου.
Αυτή είναι η κρίση που μας ζητάνε να πληρώσουμε. Γι’ αυτό ρημάζουν τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό και κλέβουν τις συντάξεις, γι’ αυτό και θέλουν να αποκλείσουν τους νέους από την ασφάλιση. Αυτά θέλουν να αποδεχτούμε όταν μας βομβαρδίζουν με την προπαγάνδα που πάντα βρίσκει ένοχο όποιον δουλεύει και όχι όποιον τρώει μίζες: «βολεμένοι» οι δημόσιοι υπάλληλοι, «αντιπαραγωγικοί» οι ιδιωτικοί, «κρατικοδίαιτοι» οι αγρότες, «καλοπερασάκηδες» οι νέοι και φοιτητές, «συντεχνίες» οι αυτοαπασχολούμενοι.
Μπαίνουν στο στόχαστρο υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η υγεία, η παιδεία και οι μεταφορές, προκειμένου να αποτελέσουν νέα πεδία κερδοσκοπίας, είτε με την άμεση ιδιωτικοποίηση είτε με τα λεγόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας.
Καλλικράτης: το μακρύ χέρι του Μνημονίου
Την ίδια ώρα ο Καλλικράτης είναι η εφαρμογή του Μνημονίου στην αυτοδιοίκηση. Πάει παραπέρα τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του τοπικού κράτους με μια νέα βαθιά αντιδραστική μεταρρύθμιση.
Οι περιφέρειες μετατρέπονται σε μοχλό ενίσχυσης του κεφαλαίου μέσω της άμεσης σύνδεσής τους με τα κονδύλια της ΕΕ. Οι δήμοι γίνονται  επιχειρήσεις που φορολογούν άγρια τους δημότες. Ο Καλλικράτης δημιουργεί τοπικά κράτη που εξαρτώνται από την ΕΕ, με χαρακτηριστικά την υπερχρέωση από δάνεια, τη φορολογία, την εκχώρηση υπηρεσιών και του περιβάλλοντος για εκμετάλλευση σε επιχειρήσεις.
Συνέπειες θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη εγκατάλειψη της υπαίθρου και η διάλυση της αγροτικής παραγωγής με εργαλείο την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Μητρώο Αγροτών, η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας με αυξήσεις σε δημοτικά τέλη, τροφεία ενώ σύντομα θα έχουμε και δίδακτρα στα σχολεία και εισιτήρια στα νοσοκομεία.
Η νέα τοπική εξουσία θα είναι συγκεντρωτική και γραφειοκρατική, αποκλείοντας το λαϊκό παράγοντα και την παρέμβαση των τοπικών κινημάτων. Στόχος είναι η ένταση της αδιαφάνειας, της ρεμούλας, της διαφθοράς και της σπατάλης που ήδη ευδοκιμούν σε δήμους και νομαρχίες.
Ο Καλλικράτης είναι απειλή και για τους εργαζόμενους· θα φέρει μαζικές απολύσεις εργαζομένων και περαιτέρω προώθηση της ελαστικής εργασίας. Και ενώ η κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ περιορίζεται δραματικά, με τον Καλλικράτη μεθοδεύεται η απαλλαγή του κεντρικού κράτους από την ευθύνη για δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας. Αυτές οι αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν σταδιακά στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους και στις περιφέρειες που για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα θα επιβάλλουν τοπική φορολογία. Έτσι οι πολίτες θα πληρώνουν διπλούς φόρους για τις ίδιες υπηρεσίες.
Η πάλη για την ανατροπή του Καλλικράτη είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα για την ανατροπή όλων των μέτρων που έχει επιβάλλει η τοκογλυφική τρόικα και η υποτελής σ’ αυτήν ελληνική κυβέρνηση.
Μαυρίστε τους!
Κάθε ψήφος στο Νάσο Γιακαλή και το ψηφοδέλτιό του είναι στήριξη σε αυτή την πολιτική, είναι ένα «ναι» στο ΠΑΣΟΚ για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση μειώνοντας τους μισθούς, χτυπώντας τις συμβάσεις, αυξάνοντας το ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης αλλά και την τιμή του πετρελαίου, αυξάνοντας τα τέλη και τους φόρους.
Κάθε ψήφος στον Παύλο Βογιατζή και το συνδυασμό του είναι χαμένη, γιατί μεταφράζεται σε στήριξη της ΝΔ που λέει υποκριτικά «όχι» στο μνημόνιο για να πει τελικά «ναι» στην πολιτική και τα μέτρα που αυτό επιβάλλει. Αφού δέχεται την ανάγκη να πληρωθεί το χρέος, ουσιαστικά στηρίζει την ίδια πολιτική με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, την Μπακογιάννη και τον Κουβέλη…
Δεν ξεχνάμε εξάλλου ότι ο μεν Γιακαλής έχει καταχρεώσει το δήμο Μυτιλήνης, αφήνοντας απλήρωτους τους συμβασιούχους, ο δε Βογιατζής τη Νομαρχία Λέσβου, ενώ έκλεισε και το Lesvos shop αφήνοντας απλήρωτους τους γυναικείους συνεταιρισμούς. Εξαιτίας αυτών των χρεών, βάζουν στο περιθώριο τις κοινωνικές ανάγκες. Ένα μίνι Μνημόνιο εφαρμόζουν και αυτοί. Γι’ αυτό και ανέλαβαν να το εκπροσωπήσουν στην περιφέρεια. Καμιά ψήφος λοιπόν στους δίδυμους πύργους της χρεοκοπίας, τους υπερασπιστές της αντιλαϊκής πολιτικής που μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Δεν υπάρχει περιθώριο για επιλογές όπως η αποχή, το άκυρο και το λευκό, γιατί θα αφήσουν χωρίς αντίπαλο, ατιμώρητους την κυβέρνησης και την τρόικα.
οι αγώνες μπορούν να νικήσουν
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Εδώ και ένα χρόνο από κάθε στόμα ακούει κανείς «δεν πάει άλλο». Δε φτάνει όμως η αγανάκτηση για να δούμε άσπρη μέρα. Πρέπει να σπάσει το τείχος της σιωπής γύρω από τις κοινωνικές ανάγκες και τα δικαιώματα που στήνεται σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Ζούμε σε ιστορικές στιγμές. Απαιτούνται ιστορικές αποφάσεις:
Απόφαση για μαζικό αγώνα ανατροπής με το εργατικό κίνημα, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τη νεολαία και τους φοιτητές. Για να έρθει ξανά στο προσκήνιο η δυναμική των πρόσφατων αγώνων, της 5ης Μάη.
Απόφαση για ρήξη με τον ξεπουλημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ-ΠΑΣΕΓΕΣ που έχουν σαλπίσει αγωνιστικό σιωπητήριο, στηρίζοντας ανοιχτά την κυβέρνηση και την Τρόικα. Ρήξη που απαιτεί αγώνες μαχητικούς με στόχο τη νίκη· με στόχο συνδικάτα, συλλόγους και συνεταιρισμούς ανοιχτούς και δημοκρατικούς, ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις και κάθε μορφή κοινωνικής αυτοοργάνωσης: κανένας αγώνα δεν ξεφτιλίστηκε όταν αποφάσιζε ο λαός. Αυτή την επιλογή υπηρετεί ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων στη Λέσβο, βαδίζοντας στο ίδιο δρόμο με σωματεία από όλη την Ελλάδα.
Απόφαση για ξεσηκωμό ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου, την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ. Αυτόν φοβούνται γι’ αυτό και μιλάνε πάντα όλοι- κυβερνητικοί, τραπεζίτες, μεγαλοδημοσιογράφοι, επιχειρηματίες- στο όνομα της κοινωνίας και της δικαιοσύνης. Ο φόβος του ξεσηκωμού είναι που οδηγεί στον εξοπλισμό της αστυνομίας σαν να είναι στρατός κατοχής, που καθοδηγεί δικαστές να τα βάζουν με κάθε απεργία, ενώ όλοι οι πρωταγωνιστές από Ζήμενς, Βατοπέδι, παραδικαστικό κ.λπ. είναι ελεύθεροι.
Με εμπιστοσύνη στις λαϊκές και νεολαιίστικες δυνάμεις, στη δυνατότητα του λαού να γράφει ιστορία. Γιατί η ιστορία γράφεται με ανυπακοή. Αν γυρίσουμε το βλέμμα σε κάθε δύσκολη στιγμή αυτού του τόπου, θα δούμε ότι με τη σημαία της ανυπακοής νίκησε κάθε αγώνας που μας πήγε μπροστά. Από τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος στις αρχές του 20ού αιώνα με τις κατακτήσεις που σήμερα η κυβέρνηση κατεδαφίζει, ως την ΕΑΜική αντίσταση που νίκησε το ξένο φασισμό και τους δοσίλογους συνεργάτες του. Από το Πολυτεχνείο που μας έδωσε όση δημοκρατία έχουμε σήμερα μέχρι τους αγώνες της εποχής μας που πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο, να κλιμακωθούν και να νικήσουν.
την κρίση δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
Δεν καλούμε σε έναν αγώνα απλής διαμαρτυρίας για την τιμή των όπλων. Καλούμε σε αγώνα ανατροπής με βάση ένα πρόγραμμα που θα αναδείξει τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Το πρόγραμμά αυτό δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση ως αίτημα. Απευθύνεται στην κοινωνία για να το αγκαλιάσει, να το εμπλουτίσει, να παλέψει για την υλοποίησή του, να το επιβάλλει. Είναι κάλεσμα για δράση.
Παλεύουμε για:
  • Την ανατροπή του Μνημονίου και των μέτρων κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άμεση απόσυρση όλων των νόμων που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και οι συνεταίροι του στο όνομα της πληρωμής του χρέους.
  • Την παύση πληρωμών προς τις τράπεζες-τοκογλύφους και την παράλληλη διαγραφή του δημόσιου χρέους. Λέμε αυτό που σκέφτεται όλος ο κόσμος που ζει από ένα μεροκάματο, από τη δουλειά του κι όχι από μίζες: «ως εδώ, αρκετά πληρώσαμε».
  • Παράλληλα με το δημόσιο χρέος, πρέπει να αντιμετωπιστεί και το κοινωνικό χρέος, τα χρέη των εργαζομένων, με τον τερματισμό της ομηρίας από πανάκριβα τραπεζικά δάνεια. Χάρισμα-διαγραφή των χρεών για πρώτη κατοικία σε όλους τους εργαζόμενους και όλα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ζουν στα όρια της φτώχειας.
  • Τιμωρία όλων όσων συνέβαλλαν στην κλοπή του δημόσιου χρήματος και του δημόσιου πλούτου (πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες). Άμεση δήμευση  της περιουσίας τους.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών, για να προστατευτεί ο παραγόμενος πλούτος από τα αρπακτικά των αγορών και προκείμενου να μη φυγαδευτεί  στο εξωτερικό.
  • Έξοδο από την νομισματική ενοποίηση και το ευρώ γιατί μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο και απαγορεύουν την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική σε εθνικό επίπεδο. Ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού, η οποία οργανώνει μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις την κοινωνική λεηλασία σε όλη την Ευρώπη.
  • Η ενέργεια, οι συγκοινωνίες, οι υποδομές, η δημόσια γη, τα δάση και οι θάλασσες ανήκουν στην κοινωνία και όχι στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Αξιοποίηση σε όφελος του κοινωνικού συνόλου, παροχή φτηνών υπηρεσιών, με σεβασμό στο περιβάλλον. Όχι στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε βάρος ανθρώπου και φύσης. Όχι στην εμπορευματοποίηση των ακτών.
  • Εθνικοποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας όπως και των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο.
  • Όχι στον «Καλλικράτη»· κανένα νέο χαράτσι στους εργαζόμενους.
Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικούμε:
  • Απαγόρευση απολύσεων για να σταματήσει ο εκβιασμός και η εξαθλίωση των εργαζόμενων.
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με κριτήριο την αξιοπρεπή διαβίωση.
  • Ρήξη με την ΚΑΠ και την πολιτική εξόντωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς με το Μητρώο Αγροτών. Σύγκρουση με το καρτέλ του γάλακτος στη Λέσβο που εμποδίζει τη λειτουργία συνεταιριστικού τυροκομείου και καθηλώνει στην ανέχεια τους αγροτοκτηνοτρόφους. Αναδιοργάνωση της παραγωγής σε βάση συνεταιριστική, με προσανατολισμό τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική ισορροπία.
  • Κρατικές τιμές παράδοσης στα αγροτικά προϊόντα και διακίνησή τους μέσα από τους συνεταιρισμούς. Απαγόρευση της ιδιωτικής εμπορίας τους και της μεσολάβησης των καρτέλ, των αγροτοπατέρων και των μεσαζόντων.
  • Παραγωγή καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων από το κράτος με εργατικό έλεγχο και απαλλοτρίωση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που τα μονοπωλούν.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους γιατί αποτελούν δικαιώματα απαραίτητα, για να μην έχουμε κοινωνικό πισωγύρισμα. Εκτέλεση του ΠΔΕ αποκλειστικά από Δημόσιες Υπηρεσίες με εργατικό έλεγχο.
  • Γενναίες φοροαπαλλαγές στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Παράλληλα δραστική αύξηση στη φορολογία του κεφαλαίου και τέρμα στην ασυλία του. Την κρίση να την πληρώσει το κεφάλαιο, που την προκάλεσε, και όχι οι εργαζόμενοι.
  • Θαλάσσιες συγκοινωνίες δημόσιου χαρακτήρα, σύγχρονες, φτηνές, ασφαλείς κι όχι ρυπογόνες, με εργαζόμενους που έχουν αξιοπρεπείς αποδοχές και συνθήκες εργασίες.
  • Πλήρη δικαιώματα σε όσους μένουν και δουλεύουν στην Ελλάδα και τα νησιά. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
  • Να παγώσουν οι εξοπλισμοί, να γίνει δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Να γυρίσουν όλα τα στρατεύματα από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Όχι στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου.
για τη δικαίωση του κόσμου της δουλειάς
ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Αυτό το πρόγραμμα που έχει ανάγκη η ζωή μας, αυτός ο αγώνας που χρειάζεται για νικήσουμε έχουν ανάγκη μια Αριστερά μαχητική και αποφασιστική, ανατρεπτική, με όραμα για την κοινωνία.
Μια Αριστερά με εμπιστοσύνη στη λαϊκή δύναμη που δεν περιορίζεται, όπως το ΚΚΕ, στην εκλογική διαμαρτυρία, στους αγώνες χωρίς στόχους ανατροπής, όπως η διαγραφή του χρέους. Που δεν θα περιχαρακώνεται, που θα αρνείται τη διάσπαση των αγωνιστών. Που θα εμπιστεύεται την ανατρεπτική δράση των εργαζόμενων, δεν θα καλλιεργεί την ηττοπάθεια, τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες και δεν θα περιμένει τη Δευτέρα Παρουσία να ενισχυθεί εκλογικά για να αλλάξουν τα πράγματα. Θα πιστεύει στη νίκη των αγώνων, δεν θα τους βλέπει ως ευκαιρία κομματικής ενίσχυσης.
Μια Αριστερά ελεύθερη από τα δεσμά του ευρωπαϊσμού και της υποταγής στην ευρωζώνη, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μια αριστερά που δεν θα αναγορεύει εκπροσώπους της τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ, δεν θα ενώνεται ευκαιριακά για να διασπαστεί το ίδιο εύκολα για να εξυπηρετήσει τα σχέδια πεφωτισμένων ηγετών.
Μια Αριστερά που θα έχει πάρει διαζύγιο από το Τζανετακισμό, από τον κυβερνητισμό, που ζητάει την αναγνώριση στους εργαζόμενους και όχι στα σαλόνια και τις καρέκλες της  εκάστοτε εξουσίας. Δεν ξεχνάμε ότι Βογιατζής, Γιακαλής αναδείχτηκαν ως συνεργαζόμενοι με την επίσημη Αριστερά.
Μια Αριστερά αντικυβερνητική, έξω από κάθε παζάρι με την επίσημη πολιτική, με ξεκάθαρη στάση στον πρώτο και το δεύτερο γύρο, σε δήμο και περιφέρεια: ούτε ψήφος σε επίσημους και ανεπίσημους υποψηφίους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, τους υποστηρικτές της ΕΕ και του Καλλικράτη.
Μια Αριστερά που θα αμφισβητεί ανοιχτά το γερασμένο καπιταλισμό που είναι πια απειλή για την κοινωνική πλειοψηφία και το περιβάλλον. Ο κόσμος της εκμετάλλευσης και τα αδιέξοδά του μπορούν να ξεπεραστούν σε μια νέα κοινωνική πορεία αντάξιες των δικαιωμάτων και της προσφοράς του κόσμου της δουλειάς, μια κοινωνία του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.
Αυτή την Αριστερά δοκιμάζει να εκφράσει η Ανταρσία στο Αιγαίο, η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, καλώντας παράλληλα κάθε δύναμη και κάθε αγωνιστή σε ανατρεπτική κοινή δράση.
Υποψήφιος περιφερειάρχης: Τάκης Τσιρεπλής, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Καλλονής Λέσβου
Υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες:
  • Λέσβος: Στρατής Παυλής, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου
  • Χίος: Γαννιάρη Πόπη, μεταλλιολόγος-μεταλλουργός
  • Σάμος: Βασίλης Λουκάς, εκπαδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ικαρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...