Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σε δίκη ανήλικοι πρόσφυγες στην Πάτρα

από alterthess.blospot.com



Σε δίκη οδηγήθηκαν εχθές στην Πάτρα 18 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 15 ανήλικοι. Όπως όμως καταγγέλλει η τοπική Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών, οι ανήλικοι είχαν όλοι υπηρεασιακά σημειώματα από την Αστυνομία του Έβρου που τους παρουσίαζαν ως ενήλικους, με την ίδια μάλιστα ημερομονία γέννησης. Οι ανήλικοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν δικάστηκαν για απόπειρα διαφυγής προς την Ιταλία. Όπως αναφέρει η Κίνηση, πρόκειται για μια δίκη ρουτίνας στην Πάτρα, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν καθημερινά να αποδράσουν από την Ελλάδα. Όσο παράνομο όμως είναι για αυτούς να μείνουν, άλλο τόσο παράνομο είναι να φύγουν, αφού η διεθνής νομοθεσία (Δουβλίνο ΙΙ) δεν τους επιτρέπει να επιλέξουν αυτοί τη χώρα προορισμού τους. 
Το αξιοσημειώτο ωστόσο της χθεσινής δίκης, είναι η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ανήλικων, με μεθόδους μάλιστα εξόφθαλμα παράνομες - εκτός αν πιστέψει βέβαια κανείς ότι γεννήθηκαν όλοι τους στις 1/1/92. Η προστασία των ανήλικων προβλέπεται ακόμα και από το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο Ελλάδας και Ευρώπης, αλλά όλα αυτά αποδεικνύονται ψιλά γράμματα για την καθημερινότητα στα σύνορα και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου χιλιάδες πρόσφυγες, χωρίς καμιά νομική ή άλλη υποστήριξη, χωρίς γνώση των δικαιωμάτων τους και, πολλές φορές, χωρίς καν μετάφραση, καλούνται να επιβεβαιώσουν ο,τι δηλώσει ουσιαστικά εκ μέρους τους η Αστυνομία. 
Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπως η παραπάνω, όπου παιδιά και έφηβοι εμφανίζονται ως ενήλικες για να μην λάβουν την απαιτούμενη προστασία και να μπορεί να εκδοθεί η διαταγή απέλασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...