Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Με απεργία απαντά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην εισβολή των ΜΑΤ στην Ακρόπολη

Την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας την προσεχή Πέμπτη 21 Οκτωβρίου αποφάσισε ομόφωνα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητώντας από τους πνευματικούς ανθρώπους να δηλώσουν την αντίδρασή τους στην εισβολή της αστυνομίας στην Ακρόπολη, πριν λίγες ημέρες και από τους πολίτες να συστρατευτούν για την περιφρούρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει σε όλους.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα έκτροπα της 14ης Οκτωβρίου και η άσκηση αστυνομικής βίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης προκαλούν στους αρχαιολόγους, όπως σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη, οργή και αγανάκτηση δεδομένου ότι συντελέστηκε μια ανάρμοστη για τις αξίες του πολιτισμού μας πράξη. Οι Έλληνες αρχαιολόγοι παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια την συστηματική υπονόμευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με στόχο την απαξίωσή της απέναντι στον πολίτη, ο οποίος, λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, ταλαιπωρείται στις συναλλαγές του με το ΥΠΠΟΤ'».
Οι Έλληνες αρχαιολόγοι ζητούν :
Κάλυψη των οργανικών κενών του ΥΠΠΟΤ με μόνιμο προσωπικό. Να γίνει άμεσα διορισμός των διοριστέων όλων των ειδικοτήτων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που παράνομα δεν έχουν ακόμη προσληφθεί.
Κατάργηση του χρονικού ορίου του 24μηνου, διάστημα μετά το οποίο οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι απολύονται οριστικά και αμετάκλητα από το ΥΠΠΟΤ. Η πρακτική αυτή αφ’ ενός οδηγεί το επιστημονικό προσωπικό στην ανεργία, αφετέρου αποστερεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία από εργαζόμενους με πολύτιμη εμπειρία.
Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού. Η αρχαιολογική κληρονομιά είναι πρώτα απ’ όλα κοινωνικό αγαθό, πηγή γνώσης και παιδείας για όλους και όχι μονοσήμαντο εμπορεύσιμο προϊόν.
Αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης. Εν όψει του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, ενσωμάτωση του επιδόματος αρχαιολογικών ερευνών στον βασικό μισθό, ώστε οι αμοιβές των αρχαιολόγων να αντιστοιχούν στοιχειωδώς στα τυπικά προσόντα και στο σύνθετο έργο που επιτελούν.
Εν το μεταξύ σήμερα λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησαν στο αποκλεισμό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Οι συμβασιούχοι παρέμειναν στο σημείο έως τις 15:00 το μεσημέρι, εμποδίζοντας την είσοδο των τουριστών. Προειδοποίησαν μάλιστα πως από αύριο το πρωί θα προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικές καταλήψεις διαφόρων κτιρίων, έως ότου τελικά εισακουστούν τα αιτήματά τους.

πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...