Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Στους δρόμους οι Γάλλοι

Την έναρξη ενός νέου κύκλου διαδηλώσεων κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου του Νικολά Σαρκοζί σηματοδότησε η σημερινή ημέρα στη Γαλλία. Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις του περασμένου μήνα, η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει και πάλι την μαζικότητα των συλλαλητηρίων, ωστόσο οι Γάλλοι εργαζόμενοι έδωσαν τη δική τους απάντηση.

 

Μάλιστα, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε να ανακοινώσει ότι περίπου 380.000 άνθρωποι δήλωσαν παρών στις μεσημεριανές κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.
Ωστόσο, με το σύνθημα "όλες και όλοι στους δρόμους", οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων οι Γάλλοι έδωσαν τη δική τους απάντηση στην τακτική της κυβέρνησης Σαρκοζί. Σύμφωνα με το συνδικάτο CFDT συνολικά στις σημερινές κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου συμμετείχαν "περίπου 2,9 εκατομμύρια" διαδηλωτές. Στο Παρίσι κατέβηκαν στους δρόμους 310.000 άνθρωποι, ωστόσο η αστυνομία έκανε λόγο για μόλις 63.000 διαδηλωτές. Αντίστοιχες είναι και οι διαφορές των δύο πηγών για τη Λιόν (40.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα, 18.500 σύμφωνα με την αστυνομία) και τη Μασσαλία (150.000 ή 19.000).
Συνολικά 229 συγκεντρώσεις προγραμματίστηκαν από την ένωση CGT σήμερα. Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρεν, στο Σαν Μπριέκ (δυτικά), στο Σαιντ Ετιέν, στο Κλερμόν-Φεράν και ακόμη στο Αιξ-εν-Προβάνς και στο Καλαί. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι πορείες στην πρωτεύουσα και στις Νάντη, Λίλ, Μασσαλία.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνεται μια μικρότερη προσέλευση σε σχέση με τις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε είχαν καταγραφεί 410.000 διαδηλωτές. Στην τελευταία εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν τρία εκατ. διαδηλωτές, με την αστυνομία να κάνει λόγο για 997.000.
Τα εργατικά συνδικάτα ζητούν από την κυβέρνηση να αναστείλει το νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, που εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση και να  πεισθούν οι Γερουσιαστές που θα εξετάσουν την ερχόμενη Τρίτη το κείμενο της μεταρρύθμισης, να υποβάλουν τροποποιήσεις κυρίως για την μη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 62.
Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης για λογαριασμό της εφημερίδας Oυμανιτέ, το 71% των Γάλλων υποστηρίζουν τη σημερινή διαδήλωση έναντι του 68% για τη διαδήλωση της 23ης Σεπτεμβρίου.

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...