Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Τρομοκρατία φάντασμα


Από την περασμένη εβδομάδα, η Ευρώπη αφουγκράζεται πάλι τα βήματα ενός τακτικού επισκέπτη της, που όλο πλησιάζει αλλά σπάνια φθάνει: της ισλαμικής τρομοκρατίας.
 
Όπως πάντα έτσι και τώρα, ήταν οι Αμερικανοί που το άκουσαν πρώτοι και έσπευσαν να το πουν και στους άλλους. Με μια άκρως ανησυχητική ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την Ευρώπη ότι, «σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αλ Κάιντα και οι σύνδεσμοί της εξακολουθούν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις».
Ολοι θυμούνται ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει από το 1996, οπότε ο Οσάμα μπιν Λάντεν κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αμερικής, γι' αυτό και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρήθηκε ασαφής, αφού δεν διευκρίνιζε τι νέο υπήρχε -γράφτηκε ειρωνικά ότι η μόνη νέα κατεύθυνση που δίνει η αμερικανική προειδοποίηση είναι να τρέξουν όλοι αντίθετα από το σημείο μιας τρομοκρατικής επίθεσης.
Ταξιδιωτικές οδηγίες
Στο μεταξύ, Βρετανία, Σουηδία, Ιαπωνία και Καναδάς ακολούθησαν το αμερικανικό παράδειγμα και εξέδωσαν αμέσως ταξιδιωτικές οδηγίες, αισθανόμενες την απειλή εντονότερα απ' ό,τι η Γερμανία, για παράδειγμα, που με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μάιζιερ, αποσαφήνισε ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον. Αντίστοιχη υπήρξε η άποψη της ευρωπαίας επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Βιβιάν Ρέντινγκ, ότι «ο αντιτρομοκρατικός συναγερμός των ΗΠΑ δεν βασίζεται σε νέα στοιχεία και δεν πρέπει να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε αλλαγές των πολιτικών ασφαλείας που εφαρμόζουν».
Τέτοιες δηλώσεις μαρτυρούν ότι σε επίσημο επίπεδο δεν υπήρξε από τις ΗΠΑ καμία ιδιαίτερη τεκμηρίωση του νέου αντιτρομοκρατικού συναγερμού, που, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», βασίστηκε σε ομολογίες του Αχμάντ Σιντίκι, ενός αφγανού αντικατοχικού μαχητή που βρίσκεται και ανακρίνεται στις «άδηλες φυλακές» της CIA στην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ. Ο Σιντίκι φέρεται να αποκαλύπτει στους ανακριτές του ότι ο Μπιν Λάντεν σχεδιάζει επιθέσεις στην Ευρώπη.
Για τον αμερικανικό τύπο -κυρίως την τηλεόραση και ειδικά το δεξιό νεοσυντηρητικό κανάλι FOX- τα πράγματα είναι απλά: δεν αναζητούνται οι πηγές αλλά οι στόχοι. Ετσι καλλιεργήθηκε μια τηλεοπτική τρομολαγνεία που περιγράφει με «εικόνες αρχείου» τρομοκρατικές επιθέσεις στον πύργο του Αϊφελ, στη Νοτρ Νταμ και στην πύλη του Βρανδεμβούργου, με το FOX να επιμένει ότι θα είναι επιθέσεις σε στιλ Μουμπάι, με ενόπλους να ανοίγουν πυρ σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.
Βασικοί αποδέκτες της τρομο-υστερίας οι περίπου 10,6 εκατομμύρια αμερικανοί τουρίστες που έρχονται ετησίως στην Ευρώπη αλλά και ο αμερικανικός λαός, που κανείς δεν του θυμίζει ότι η φτώχεια στις ΗΠΑ σκοτώνει περισσότερους απ' όσους η ισλαμική τρομοκρατία: σύμφωνα με τις στατιστικές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 56 Αμερικανοί σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο το 2005, ενώ την ίδια χρονιά μόνο στο Λος Αντζελες πέθαναν από ασιτία 472 άστεγοι.
Ομως, η ευρωπαϊκή επιφυλακτικότητα απέναντι στον αντιτρομοκρατικό συναγερμό των ΗΠΑ και η έλλειψη τεκμηρίωσης της απειλής υπαινίσσονται την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας από πλευράς Ουάσιγκτον, μιας σκοπιμότητας που έχει καλούς λόγους για να υπάρχει. Μερικοί από αυτούς:
Οι σκοπιμότητες
1 Η προειδοποίηση γίνεται έναν μήνα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και με τα γκάλοπ να δείχνουν ήττα του Ομπάμα. Η ιστορία διδάσκει ότι στις ΗΠΑ εκλογές χωρίς τρομο-υστερία δεν γίνονται. Ο Μπους χρησιμοποίησε τη μέθοδο αυτή με επιτυχία το 2002, το 2004 και το 2006. Ο Ομπάμα τον αντιγράφει κι εδώ.
2 Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όπου ένας στους επτά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, εκδηλώνεται πρωτοφανής έξαρση της καταστολής, ακόμη και με εντολές του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας προς τις τοπικές αστυνομίες για παρακολουθήσεις «πολιτών που περιφέρονται άσκοπα, πάντα με βάση την εμφάνιση και τη συμπεριφορά». Η αντιτρομοκρατική υστερία θολώνει τη δημοκρατική εκτροπή των ΗΠΑ.
3 Καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τους δολοφονικούς και αδιάκριτους βομβαρδισμούς στο Πακιστάν, ο νέος αντιτρομοκρατικός συναγερμός αμβλύνει τις αρνητικές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
4 Για τη «στοχοποίηση» της Ευρώπης, η προφανής απάντηση βρίσκεται στις αναμενόμενες μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων λόγω των εξοντωτικών μέτρων λιτότητας. Ηδη οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι δεν ξεχωρίζουν διαδηλωτές, απεργούς και τρομοκράτες, κι έτσι η επανεμφάνιση της ισλαμικής τρομοκρατίας βραχυκυκλώνει την οργισμένη κοινωνία και διευκολύνει την αστυνομική καταστολή της.
Η υπόθεση θυμίζει πρόγνωση σεισμού: όσο συχνότερα γίνεται τόσο πιθανότερο να πετύχει. Στο μεταξύ, όλοι τελούν -ήσυχα- εν αναμονή. 

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...