Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Βρώμικα Δίχτυα

Το «σκοτάδι» στην υπόθεση που κλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και δύο εβδομάδες και που στην πραγματικότητα έχει να κάνει με το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα «απλώνεται» όλο και περισσότερο.
Το ΣΔΟΕ επιχειρεί να μπει όλο και πιο βαθιά σε αυτά τα «σκοτεινά μονοπάτια». Με εντολή του εισαγγελέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος οι λογαριασμοί του γνωστού μάνατζερ που είχαν ανοίξει έχουν πλέον δεσμευτεί. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι καταθέσεις από ανθρώπους του ποδοσφαίρου, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε έναν μακρύ κατάλογο με όσους είχαν συναλλαγές μαζί του. Η μακροσκελής λίστα που ενδέχεται να μεγαλώσει κι άλλο περιέχει από πλευράς ρόλων όλο το ποδόσφαιρο. Ποδοσφαιριστές, διαιτητές, παράγοντες συλλόγων, αλλά και της ΕΠΟ, κάτι που προκαλεί αίσθηση.
Οι αποκαλύψεις του χθεσινού δελτίου του MEGA γεννούν ερωτηματικά. Για ποιο λόγο πέντε εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του εν λόγω μάνατζερ προέρχονται από την Κέρκυρα; Είναι τυχαίο ή σχετίζονται με συγκεκριμένο συνεργάτη του ατζέντη; Από την άλλη, οι πληροφορίες δίνουν σαφείς ενδείξεις πως πολλά από τα έσοδα σχετίζονται άμεσα με το στοίχημα. Διότι, μετά τα περίπου τρία εκατ. ευρώ κέρδη σε δελτία του ΟΠΑΠ, γίνεται λόγος και για καταθέσεις ανάλογου ποσού (τρία εκατ. ευρώ) από εταιρεία διαδικτυακού στοιχηματισμού που εδρεύει στο Λονδίνο.
Το θέμα ασφαλώς είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Διότι εκτός από φορολογικές παραβάσεις (τα εν λόγω χρήματα δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία), οι εισαγγελικές αρχές καλούνται να διαπιστώσουν αν υπάρχουν στοιχεία για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος και σύνδεση με τα «στημένα» παιχνίδια.
Για την ώρα η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στη φάση των καταθέσεων όσων φέρονται να είχαν συναλλαγές με τον εν λόγω μάνατζερ. «Η έρευνα βρίσκεται ακόμα στην αρχή», είπε χαρακτηριστικά στην «Εξέδρα» ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, που έχει γνώση του θέματος. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αλλά ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Θέλουμε να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα του ελέγχου». Εξήγησε ποιες ακριβώς ενέργειες κάνει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος: «Δεν μπορούμε να δώσουμε στοιχεία. Υπάρχουν, όμως, κάποια εντυπωσιακά. Ο έλεγχος οικονομικών δραστηριοτήτων ανθρώπων του ποδοσφαίρου βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μια παράλληλη έρευνα σε Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα.
Ανάλογα με τα ευρήματα, θα ανοιχθούν λογαριασμοί. Προφανώς και ποδοσφαιριστών». Αλλωστε, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ποδοσφαιριστής, που είναι εν ενεργεία και στο παρελθόν έχει φορέσει τη φανέλα μεγάλης ομάδας. Μάλιστα, μιλώντας στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Καπελέρης επιβεβαίωσε: «Η λίστα μπορεί να είναι πάνω από 100 άτομα. Και βέβαια υπάρχουν ονόματα ποδοσφαιριστών. Ελλήνων και ξένων και μεγάλων ομάδων. Εξετάζουμε όλες τις πλευρές και πώς διαμορφώνονται οι ροές χρημάτων». Επιπλέον, επιβεβαίωσε: «Υπάρχει και δεύτερος μάνατζερ, αλλά μπορεί να μην είναι και ο μοναδικός».
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν ήδη πάρει κατάθεση από ποδοσφαιρικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι τα χρήματα αφορούν σε μετακινήσεις παικτών. Ομως, οι ελεγκτές θα εξακολουθήσουν την έρευνα προκειμένου να βγάλουν άκρη σε ακόμα ένα ζήτημα που «δηλητηριάζει» το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...