Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Απεργία 500 πακιστανών εργατών στη Λακωνία

Σε απεργία, ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, αξιοπρεπή μεροκάματα και παροχή ασύλου, προχώρησαν χθες στη Σκάλα Λακωνίας περίπου 500 μη νόμιμοι μετανάστες από το Πακιστάν. Από τη Δευτέρα το μεσημέρι οι αλλοδαποί διαμένουν στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς οι κάτοικοι που τους ενοικίαζαν σπίτια στην ευρύτερη περιοχή προχώρησαν στην «έξωσή» τους. Οι μετανάστες επιστρέφοντας από τα χωράφια όπου εργάζονται βρήκαν πεταμένα τα πράγματά τους στον δρόμο και κλειδωμένες τις πόρτες των σπιτιών όπου διέμεναν.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, οι κάτοικοι φοβήθηκαν τις επιπτώσεις που θα έχουν, καθώς είχε προηγηθεί δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε σε κάτοικο της Σκάλας ποινή φυλάκισης 59 ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 119.000 ευρώ επειδή παρείχε κατάλυμα σε 59 μη νόμιμους μετανάστες. Ο συγκεκριμένος κάτοικος τελικά αφέθηκε ελεύθερος, αφού άσκησε έφεση και κατέβαλε ως εγγύηση το ποσό των 10.000 ευρώ. Επίσης, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι λάμβανε από κάθε αλλοδαπό ως ενοίκιο 40 ευρώ τον μήνα εισπράττοντας έτσι περίπου 2.400 ευρώ μηνιαίως. Στους αλλοδαπούς που φιλοξενούσε επιδόθηκαν σημειώματα για απέλαση.
Ολα ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις περασμένες ημέρες κάτοικοι είχαν αποστείλει επιστολή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης, την οποία κοινοποιούσαν στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας και σε άλλους αρμόδιους φορείς, με την οποία ζητούσαν να ληφθούν μέτρα στη Σκάλα ισχυριζόμενοι ότι οι μετανάστες δημιουργούν προβλήματα. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι έχουν γίνει από τους Πακιστανούς επιθέσεις με μαχαίρια σε γυναίκες, αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος τους, ενώ εντύπωση προκαλεί η κατηγορία περί «βιασμού και κακοποίησης αιγοπροβάτων».
Ακολούθησε καταγγελία στην Αστυνομία και έπειτα από έγκριση εισαγγελέα έγινε επιχείρηση για τον εντοπισμό των 59 μη νόμιμων μεταναστών. Η Ενωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό» κατήγγειλαν ότι «αστυνομικοί μετά την απόφαση του δικαστηρίου πήγαν στην περιοχή και υπενθύμιζαν στους κατοίκους να την έχουν υπόψη τους» πιέζοντάς τους με αυτό τον τρόπο να διώξουν τους μετανάστες στους οποίους παρείχαν κατάλυμα. Αστυνομικές πηγές αρνούνται πάντως τις κατηγορίες και αναφέρουν ότι οι κάτοικοι από τον φόβο μήπως συλληφθούν προχώρησαν στην «έξωση».
Στη Σκάλα επικρατεί αναστάτωση, καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν οι μετανάστες θα συνεχίσουν την απεργιακή κινητοποίηση, απέχοντας έτσι από τις εργασίες για τη συλλογή πορτοκαλιών στα χωράφια, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τη δημιουργία επεισοδίων μεταξύ αλλοδαπών και ημεδαπών. Στην περιοχή διαμένουν συνολικά περίπου 1.000 Πακιστανοί, πολλοί εκ των οποίων έχουν άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα μας. Αρκετοί εργάζονται στη Σκάλα για τουλάχιστον 10 χρόνια και έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για κάθε καφάσι που περιέχει περίπου 20 κιλά πορτοκάλια παίρνουν 28 λεπτά και έτσι το μεροκάματό τους αγγίζει μόλις τα 10 ευρώ. Οσοι έχουν μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια και γεμίζουν περισσότερα καφάσια κερδίζουν καθημερινά ως και 15 ευρώ.
Πηγή : Εφημερίδα Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...