Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Διακήρυξη της Αριστερής - Αντικαπιταλιστικής παρέμβασης στο Μοριά

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2010 αποτελούν μία κρίσιμη στιγμή στην πορεία της ταξικής πάλης στη χώρα μας: Το ζητούμενο είναι αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση ακάθεκτη την επίθεσή της ενάντια στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων με την επιπλέον στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ή θα βγει από τη μάχη αυτή αδυνατισμένη και έχοντας να αντιμετωπίσει ένα πλατύ, μαχητικό και ανυποχώρητο ρεύμα αμφισβήτησής της; Είναι λοιπόν σημαντικό να καταδικαστούν όλοι οι υποψήφιοι που εκπροσωπούν τη συμμαχία κεφαλαίου – τραπεζιτών – ξένων ιμπεριαλιστών και να ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στην «τρόικα» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για να ανατραπεί το μνημόνιο και όσοι το στηρίζουν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ, κατακρεουργεί τα ... εργατικά δικαιώματα με τη μείωση μισθών και συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και προσφέρει στους κεφαλαιοκράτες το χαμηλό εργατικό κόστος που έχουν ανάγκη για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους. Η αρπαγή του δημόσιου πλούτου και του εργατικού εισοδήματος, η εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, η πτώχευση και η εξαθλίωση μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών θα είναι η πραγματικότητα στο εξής για πολλά χρόνια.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι τους και οι καλοπληρωμένοι τηλεαστέρες του κεφαλαίου προσπαθούν να μας πείσουν να περιμένουμε την επίλυση των προβλημάτων από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, την άνοδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση των ελλειμμάτων. Ωστόσο, η ακολουθούμενη πολιτική αυξάνει συνεχώς το χρέος, διευκολύνει την οικονομική λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τους Έλληνες και ξένους δανειστές, και επιταχύνει την πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού δημιουργώντας τις συνθήκες για χρόνια οικονομική ύφεση και νέα βαθύτερη κρίση.


Απαιτείται άμεσα η διαμόρφωση ενός προγράμματος πάλης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες τις ανάγκες όλων των εργαζομένων και βασικούς άξονες:

  • Την ανατροπή του αντεργατικού προγράμματος σταθερότητας και του μνημονίου

  • Tην άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους, εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία

  • Την έξοδο απ’ την ΟΝΕ και την ΕΕ, αποδέσμευση απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς – μηχανισμούς όπως είναι το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ κ.α.

  • Την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των μεγάλων επιχειρήσεων και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο και την αύξηση φορολογίας του κεφαλαίου

  • Τον χωρισμό κράτους – εκκλησίας, την από-υπαλληλοποίηση των ιερέων και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, τη διανομή της περιουσίας της στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

  • Το χάρισμα – διαγραφή των χρεών για την πρώτη κατοικία σε όλους τους εργαζόμενους

  • Τη ρύθμιση των χρεών προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάρισμα – διαγραφή χρεών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που το εισόδημά τους βρίσκεται στα όρια της φτώχειας

  • Την τιμωρία όλων όσων συνέβαλαν στη διασπάθιση, στην κακοδιαχείριση, στην κλοπή του δημόσιου χρήματος και του δημόσιου πλούτου (πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, κρατικοί υπάλληλοι και στελέχη)

  • Τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα χωρίς χαράτσια

  • Την δραστική περικοπή των αμυντικών δαπανών και επιστροφή όλων των στρατευμάτων
H άμεση ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των εργατοϋπαλλήλων και των μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών, εξαρτάται από τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

Το σύνολο των εργαζόμενων δεν έχουν κανένα συμφέρον να αποδεχθούν το μνημόνιο και να πληρώσουν το σημερινό χρέος κληρονομώντας στα παιδιά τους ένα ακόμη μεγαλύτερο χρέος.

Για τη μάχη αυτή ισχύει το «ή ταν ή επί τας». Δεν υπάρχουν φτιασιδώματα και στρογγυλέματα στο πλαίσιο της πολιτικής του Μνημονίου που να «χωρούν» και το παραμικρό αίτημα των εργαζομένων για ουσιαστική βελτίωση της κατάστασής τους. Δεν υπάρχει διέξοδος από το «φαύλο κύκλο» της χρεοκοπίας και της επαύξησης του δημόσιου χρέους, παρά μόνο το σπάσιμό του με τη διαγραφή του παρόντος χρέους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους παρά ο συνεχής, μαζικός, ενωτικός και ανυποχώρητος αγώνας τους ενάντια στο Μνημόνιο και όσους το υπηρετούν.


Τα μέτρα που προωθούνται, διαμορφώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους της Πελοποννήσου


Η ανεργία, που επί χρόνια ήταν μικρή στην περιοχή, εμφανίζει από τις αρχές 2010 εκρηκτικό ρυθμό αύξησης κατά 1% το μήνα! Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση. Οι επιθέσεις στον μισθό έχουν γίνει μόνιμο καθεστώς καθώς οι μειώσεις αγγίζουν το 25-30%. Η αναζήτηση δουλειάς για τους νέους και για τις γυναίκες αποτελεί όνειρο. Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς βασιλεύει. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται. Δεκάδες επιχειρήσεις κλείνουν αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Χιλιάδες μικροεπαγγελματίες οδηγούνται σε αφανισμό με την ανεργία να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους. Μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της βίαιης καταστροφής τους.

Η καθημερινότητα του λαού, στην πόλη και στο χωριό υποβαθμίζεται. Η παιδεία και η υγεία υποτάσσονται στην αγορά. Η φύση γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και η καταστροφή της πηγή εσόδων για το κεφάλαιο. Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής δεν έχει παρθεί τα τελευταία χρόνια. Παρά τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές και τη μόλυνση των ακτών ούτε καν η δασοπροστασία ή ο έλεγχος των αποβλήτων δεν ενισχύθηκε. Αντίθετα, οι πόλεις πνίγονται συνεχώς στα σκουπίδια. Ο καπιταλισμός καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν είναι καταστροφικός μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον.


Ο Καλλικράτης ολοκληρώνει την αντιδραστική οργάνωση του κράτους.



Η νέα περιφέρεια της Πελοποννήσου φτιάχνεται για περισσότερα κέρδη των καπιταλιστών και περισσότερα δεινά των εργαζομένων.


Ο «Καλλικράτης» είναι η άλλη πλευρά της πολιτικής του μνημονίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μοχλό ενός συνολικού επανασχεδιασμού του κράτους για τη συγκρότηση ισχυρών διοικητικών ενοτήτων, που θα διαμορφώνουν οικονομίες κλίμακας κατά την καπιταλιστική διαχείριση και τις προϋποθέσεις για κερδοφόρα τοπική ανάπτυξη. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, η περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου και η μεγαλύτερη ανισότητα μεταξύ φτωχών και πλούσιων περιφερειών και επιμέρους περιοχών, αποτελούν βασικές πτυχές του. Προτεραιότητές του αποτελούν οι απολύσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ και στις νομαρχίες.

Η διοίκηση του Καλλικράτη δεν έχει καμία σχέση, ούτε καν τυπική, με οποιαδήποτε έννοια αυτοδιοίκησης. Τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια εξακολουθούν να εκλέγονται με συστήματα που πριμοδοτούν τον πρώτο συνδυασμό με περισσότερες έδρες και κάνοντας όσο το δυνατόν δυσκολότερη τη συμμετοχή στο συμβούλιο μικρότερων συνδυασμών. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται η τοπική διοίκηση από την παρέμβαση στις αποφάσεις του λαϊκού παράγοντα.

Μνημόνιο Σταθερότητας και «Καλλικράτης» πάνε μαζί. Με το ένα διαμορφώνεται το πεδίο, οικονομικός και πολιτικός τόπος, όπου το άλλο θα εφαρμοστεί. Η πάλη του λαού ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που εξυπηρετεί ο Καλλικράτης είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Ο «ανεξάρτητος Τατούλης» αφού διετέλεσε για χρόνια βουλευτής και υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, αποφάσισε σήμερα να διεκδικήσει την περιφέρεια με τη στήριξη αυτή τη φορά του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Ο επί χρόνια Νομάρχης Μεσσηνίας Δράκος διεκδικεί κι αυτός την περιφέρεια για λογαριασμό της ΝΔ της οποίας χρόνια τώρα στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική από το πόστο που βρίσκεται. Είναι και οι δυο τους εκπρόσωποι του δικομματισμού και υπηρέτες του συστήματος. Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην επίλυση των προβλημάτων του λαού και του τόπου. Τους αξίζει το μαύρισμα και η λαϊκή καταδίκη μέσα από την ψήφο μας.


Εργατική και λαϊκή απάντηση στην κρίση


Η κρίση όπως παρουσιάζεται για την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες δεν είναι κάτι αόρατο. Είναι η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, ενός συστήματος σάπιου όπως αποκαλύφθηκε απ’ την κορφή έως τα νύχια, ενός συστήματος που δεν αλλάζει δεν μεταρρυθμίζεται μόνο ανατρέπεται. Το δίλημμα που καλούμαστε να απαντήσουμε λοιπόν είναι: Αν θα καταβαραθρωθούν οι όροι ζωής μας συνολικά ή οι κεφαλαιοκράτες – πιστωτές θα χάσουν τα κεφάλαιά τους και θα στερηθούν την ιδιοκτησία τους. Πολιτική λύση που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων μπορεί να υπάρξει μόνο με απαλλοτρίωση κεφαλαίων και επιχειρήσεων, δηλαδή με την απώλεια μέρους της ιδιοκτησίας των καπιταλιστών.


Εμείς καλούμε σε ενότητα και αγώνα όλους τους εργαζόμενους της Πελοποννήσου:


Για το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια


Προτείνουμε την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που κλείνουν ή πτωχεύουν, δήμευση των περιουσιών των ιδιοκτητών τους, η συνέχιση της λειτουργίας τους με εργατικό έλεγχο. Την ικανοποίηση των ώριμων διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για αύξηση στα μεροκάματα, στις συντάξεις, στους μισθούς, 7ωρο-35ωρο-5ήμερο, ασφαλιστικά δικαιώματα, παιδεία, υγεία, πρόνοια. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα έθνους, θρησκείας και χρώματος. Την απαγόρευση των απολύσεων. Ένα εγγυημένο βασικό μισθό για όλους τους εργάτες γης -κτηνοτροφικών μονάδων και ένταξή τους στο ΙΚΑ. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα των μεταναστών στη Σκάλα Λακωνίας, αλλά και όπου αλλού εκδηλώνονται για τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Τους στηρίζουμε μέχρι τη δικαίωσή τους


Για μια αγροτική οικονομία που θα σέβεται τους παραγωγούς και τους καταναλωτές


Για ένα αγροτικό κίνημα των ελεύθερα συνεταιριζόμενων μικρομεσαίων παραγωγών με ισοτιμία λόγου και ψήφου και αμμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Με κρατική ενίσχυση για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και την διασφάλιση του βιοτικού τους επιπέδου.


Εγγυημένες τιμές παράδοσης στα αγροτικά προϊόντα και διακίνηση τους μέσα από τους συνεταιρισμούς. Παραγωγή καλλιεργητικών μέσων και εφοδίων με εργατικό έλεγχο και απαλλοτρίωση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που τα μονοπωλούν. Όχι στο ξεπούλημα της ΑΤΕ σε ιδιώτες που υποθηκεύει το μέλλον χιλιάδων αγροτών.


Ενάντια στην αντιδραστική περιφερειακή διοίκηση


Άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους των δήμων και των περιφερειών προς τις Τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Άμεση εξόφληση των χρεών των Δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία. Κανένα νέο «τοπικό χαράτσι» στους εργαζόμενους της περιοχής.


Δημόσια, δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους.


Όχι στην ιδιωτικοποίηση. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες καθαριότητας, ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Γενναία χρηματοδότηση σε περιφέρειες και δήμους χωρίς προϋποθέσεις ώστε να ασκούν κοινωνική πολιτική.


Παλεύουμε ενάντια στην τρομοκράτηση του λαού και των κινημάτων
Απαιτούμε διάλυση όλων των ειδικών μονάδων της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ κ.λπ.), τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί σε βιαιοπραγίες σε βάρος του κινήματος (περίπτωση ζαρντινιέρας, Κουτσουμπού, δολοφονία Τεμπονέρα, Γρηγορόπουλου κ.λ.π.), επιστροφή όλων των στρατευμάτων από αποστολές στο εξωτερικό και διάλυση του μισθοφορικού στρατού.
Η δική μας πολιτική πρόταση δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα για να τη διεκδικήσει, να αγωνιστεί γι’ αυτήν και να την επιβάλλει. Από αυτήν την άποψη είναι μία πρόταση εξουσίας που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από μία κυβέρνηση του αγωνιζόμενου λαού, της εργατικής τάξης ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών για την εργατική εξουσία.
Η δική μας πολιτική πρόταση έχει ως ορίζοντα και στρατηγικό στόχο την αντικαπιταλιστική ανατροπή της αστικής κυριαρχίας, την σοσιαλιστική επανάσταση και την κομμουνιστική χειραφέτηση. Όσο κι αν οι σημερινοί συσχετισμοί δεν κάνουν άμεσα εφικτή μια τέτοια λύση, αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική συνολική πολιτική απάντηση προς τη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα, τη μοναδική βιώσιμη αντίπαλη προς τον κόσμο του κεφαλαίου πρόταση εξουσίας, και μάλιστα μια πρόταση περισσότερο αναγκαία από ποτέ, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που προτείνουμε, συνιστά την άμεση πολιτική διέξοδο από την κρίση και αφορά τα σημερινά προβλήματα των εργαζομένων και την επείγουσα αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτό δεν θα περιμένουμε αν και πότε θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να πραγματοποιηθεί. Κατατίθεται ως πρόταση προς άμεση υλοποίηση και μας δεσμεύει να παλέψουμε για την προώθησή της από όποια θέση και αν βρεθούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους.
Η δική μας πολιτική πρόταση δεν αρκείται στο να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, το Συνασπισμό, το ΛΑΟΣ και τη ΝΔ που μας έφεραν τη νέα φραγκοκρατία. Δεν αρκείται στη σκληρή κριτική προς το ΚΚΕ για την σοσιαλδημοκρατική πρόταση που καταθέτει και τη θέση του για αυστηρά κομματικά κριτήρια στην επιλογή των υποψηφίων, κάνοντας ουσιαστικά ενότητα με τον εαυτό του. Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού ενιαίου μετώπου της εργατικής τάξης το οποίο, συνεργαζόμενο με τους υπό εξαθλίωση εργαζόμενους - μικροαστούς, με κεντρικό σύνθημα τη μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους θα βγάλει τη χώρα από το λάκκο των λεόντων της ευρωζώνης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα συντρίψει την κυριαρχία της ξένης και της εγχώριας αστικής τάξης και θα παλέψει για την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...