Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

«Ορατό το ενδεχόμενο» πλέον να καταθέσει ο Κ. Καραμανλής για το Βατοπέδι


Φωτιές στη Νέα Δημοκρατία άναψε η τρίτη κατα σειρά κατάθεση της συμβολαιογράφου και συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνης Πελέκη χθες, κατά την οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τις ευθύνες του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, λέγοντας ότι υπήρξε «κεντρική πολιτική απόφαση, που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού».

Η κατάθεση Πελέκη αναζωπύρωσε το διάλογο για κατάθεση του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής για τις ανταλλαγές εκτάσεων γης μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου. Σήμερα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης επανέφερε θέμα της κατάθεσης του ίδιου του Κώστα Καραμανλή όμως η Επιτροπή επιφυλάχτηκε να απαντήσει λόγω απουσίας του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.
Πάντως ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Αμοιρίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών», ενώ αντιθέτως ο κ. Πλεύρης αντέτεινε ότι ακριβώς για να μην ταυτισθεί με τους ελεγχομένους θα πρέπει να προηγηθεί. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του δεν θα έφερνε αντίρρηση σε μία τέτοια ενδεχόμενη κλήτευση.
Κατά τα άλλα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, που εξετάσθηκε σήμερα από την Επιτροπή, επιβεβαίωσε έπειτα από συνέντευξη που είχε πάρει από τον πρώην υπουργό Πέτρο Δούκα όσα είχε παραδεχθεί ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος ότι δέχθηκε πιέσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο Λέανδρος Ρακιντζής, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, εξεταζόμενος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ζημιά του Δημοσίου από την ανταλλαγή με τη Μονή ξεπερνά τις 73.000 ευρώ, που είναι το όριο για να χαρακτηρισμό της πράξης ως κακουργήματος. Πρόσθεσε όμως ότι η εκτίμησή του αυτή είναι πρόχειρη και κατά προσέγγιση, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται πραγματογνωμοσύνη, ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί δεν έχει γίνει ακόμη.
Τελευταίος κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ιορδάνης Παπαϊωάννου, ο οποίος εμπλέκεται με επιχειρηματικές αγοραπωλησίες με τον Όμιλο Πάπιστα για ακίνητα που δεν έχουν πάντως σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου. Φέρεται να έχουν γίνει εντός της ίδιας ημέρας αγοραπωλησίες ύψους 4 εκατ. ευρώ με τριπλάσιο τίμημα πώλησης έναντι του τιμήματος αγοράς. Ο ίδιος, κατά πληροφορίες των Νέων, υποστήριξε ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον κ. Πάπιστα για να παίρνει μεγάλα δάνεια από την τράπεζα, προκειμένου να έχει ρευστότητα, που θα εξασφάλιζε και στον ίδιο τα απαιτούμενα.
«Η κ. Πελέκη εκθέτει τη Ν.Δ. και τον Κ. Καραμανλή»
Μέχρι στιγμής από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση στα όσα ισχυρίστηκε η κα Πελέκη, ωστόσο, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας εξέφρασε την ενόχλησή του για την κατάθεση, σημειώνοντας πως «η κ. Πελέκη δεν ανακάλυψε την Αμερική».
Συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή, αναφέρει ο σημερινός Τύπος, σχολιάζοντας όσα είπε για τον πρώην πρωθυπουργό στην κατάθεσή της στην προοανακριτική για την υπόθεση του Βατοπεδίου η κα Πελέκη έλεγαν πως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Επεσήμαναν μάλιστα ότι προέρχονται από πρόσωπο που δεν είχε καμία σχέση με την κυβερνητική λειτουργία.
«Πρέπει να έρθει (στην επιτροπή), πρέπει να μας πει πως έγινε», είπε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης για τον Κώστα Καραμανλή, ενώ για τις απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός για το θέμα, αρκέστηκε να πει ότι όπως δεν μπόρεσε να χειριστεί το κράτος με αποτέλεσμα να πτωχεύσει, έτσι δεν μπόρεσε να χειριστεί και μία υπόθεση, αυτή του Βατοπεδίου.
«Η κατάθεσή της στην προκαταρκτική επιτροπή για το Βατοπέδι εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Ν.Δ και προσωπικά τον πρώην πρωθυπουργό» σημειώνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης και προσθέτει ότι είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.
«Με τις χθεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνεται απολύτως η εκτίμηση της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο από την επιτροπή του Βατοπεδίου όσο και από την επιτροπή των ομολόγων συνιστά πλήγμα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Εμείς από την πρώτη στιγμή διερεύνησης του σκανδάλου είμαστε απολύτως συνεπείς απέναντι στη θέληση των Ελλήνων πολιτών να βρεθεί η αλήθεια χωρίς λαϊκισμούς, διάθεση ανθρωποφαγίας και αισθήματα ρεβανσισμού. Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη ΝΔ και από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό εξηγήσεις» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Πελέκη έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτη σε βαθμό κακουργήματος λόγω του ότι συνέταξε τα περισσότερα συμβόλαια των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου, κυρίως στην περιοχή της Ουρανούπολης.

πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...