Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια στις περιφέρειες

του Στράτου Βουραζέρη

Εντείνεται η ανταπόκριση που εκδηλώθηκε από αγωνιστές της ευρύτερης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στο κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη συγκρότηση «ψηφοδελτίων ανατροπής στη βάση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης». Τις επόμενες ημέρες, θα δημοσιοποιηθεί πρωτοβουλία - ανοικτό κάλεσμα για τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Αττικής.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιδιώκει να συμβάλει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για τις περιφερειακές εκλογές, που θα πρεσβεύουν την «αριστερή απάντηση, ριζοσπαστική εναλλακτική λύση», απέναντι στην καπιταλιστική κρίση και το μνημόνιο. Ψηφοδέλτια που θα στηρίζονται στο «ζωντανό κόσμο του κινήματος και θα προβάλουν αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί από τις εργατικές και φοιτητικές συνελεύσεις, τις λαϊκές συνελεύσεις», που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά προβλήματα σε επίπεδο Περιφέρειας, από τη σκοπιά των σύγχρονων εργατικών αναγκών, στο πλαίσιο «ενός συνολικού - μάχιμου προγράμματος πάλης σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση». Σε αυτό το πλαίσιο, διαδικασίες συγκρότησης συλλογικοτήτων και ψηφοδελτίων επιδιώκεται να αναπτυχθούν και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη συνάντηση των μελών των Τοπικών Επιτροπών (ΤΕ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή 100 μελών και φίλων του Μετώπου. Σε αυτή αποφασίσθηκε η συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη συγκρότηση αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου, όπως επίσης και οι βασικοί άξονες του περιεχομένου της παρέμβασης, το οποίο θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κεντρικής Μακεδονίας, απευθύνει κάλεσμα, προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια, αγωνιστές του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, εκείνοι «που συνειδητοποιούν ότι το ΠΑΣΟΚ, αφού καπηλεύτηκε τη λαϊκή ψήφο, ηγείται σήμερα της επίθεσης στους εργαζόμενους» και «όσες πολιτικές δυνάμεις και συλλογικότητες συνειδητοποιούν την ανάγκη για μια Αριστερά, δύναμη ανατροπής, αντίπαλο δέος στο σύστημα της εκμετάλλευσης».
Απόφαση για τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Κρήτης, έλαβαν οι ΤΕ που δραστηριοποιούνται στο νησί σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη στο Ρέθυμνο. Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης σύσκεψη των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τη Λέσβο και τη Χίο, με τη συμμετοχή 30 αγωνιστών. Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για το περιεχόμενο της εκλογικής παρέμβασης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ καθορίστηκαν και οι βασικοί άξονες που το συγκροτούν. Από αυτούς ξεχωρίζουμε την ανατροπή του μνημονίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την άμεση παύση πληρωμής του χρέους και τη διαγραφή του, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, την έξοδο από την ΟΝΕ και το ευρώ, την απαγόρευση των απολύσεων, τις αυξήσεις στους μισθούς, την εναντίωση στον «Καλλικράτη» κ.ά. Για αύριο (ξενοδοχείο Λέσβιον, 7 μ.μ.), έχει ορισθεί νέα ανοιχτή σύσκεψη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, ο τίτλος και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου.
Στη Θεσσαλία, πραγματοποιείται αύριο συνάντηση των επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τις τέσσερις πόλεις της Περιφέρειας. Στη συνάντηση που θα γίνει στα γραφεία της ΤΕ της Λάρισας (6 μ.μ.) θα αποφασιστεί το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το όνομα του συνδυασμού, αλλά και ο επικεφαλής. Είχε προηγηθεί μέσα στον Αύγουστο συνάντηση αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς - μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία είχε αποφασιστεί η εκλογική κάθοδος. Στο διάστημα που μεσολάβησε εκτός από τη διαμόρφωση της εκλογικής διακήρυξης, έγινε και προσπάθεια για την εξασφάλιση της πλατύτερης στήριξης του εγχειρήματος, η οποία θα εκφραστεί και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, επίσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση ευρύτερων δυνάμεων της εκτός των τειχών Αριστερας στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, στην οποία αποφασίστηκε η διαμόρφωση αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου. Το προσεχές Σάββατο 18/9 (6 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί νέα ανοικτή σύσκεψη στην Τρίπολη (Εργατικό Κέντρο) για τη διαμόρφωση της διακήρυξης.
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για τη συγκρότηση αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων και στις Περιφέρειες Δυτ. Μακεδονίας (όπου καλείται σύσκεψη την Τετάρτη, 6 μ.μ., στο ΕΚ Κοζάνης), Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...