Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Γενικευμένη εξέγερση στη Μοζαμβίκη



Τουλάχιστον δέκα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των γενικευμένων ταραχών που έχουν ξεσπάσει τις 3 τελευταίες μέρες στη πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Maputo, λόγω των αυξήσεων στις τιμές του ψωμιού και άλλων ειδών βασικής ανάγκης. Κεντρικό αίτημα των πολυάριθμων διαδηλωτών είναι να μειωθεί το κόστος της καθημερινής ζωής, καθώς οι τιμές πολλών βασικών ειδών, όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα είδη ένδυσης, έχουν προ πολλού εκτοξευτεί στα ύψη.
Την οργή του λαού της Μοζαμβίκης , μιας από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή του ψωμιού κατά 25% και αυτές του ηλεκτρικού και του νερού κατά 13,5% και 12%, αντίστοιχα.
Με πρόσχημα τις φωτιές στην Ρωσία και την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές σιταρών έχει ξεκινήσει ένα άγριο διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι με τιμή του σιταριού, η οποία αναμένεται να φθάσει ακόμα πιο ψηλά μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης Πούτιν να παρατείνει το εμπάργκο και τη επόμενη χρονιά .
Η τιμή του σιταριού εκτοξεύθηκε χθες τα ξημερώματα, στην αγορά της Σιγκαπούρης, έως τα 7,23 δολάρια ανά μπούσελ, σημειώνοντας άνοδο 1,4% σε σχέση με προχθές, όταν και είχε «τσιμπήσει» ακόμα 2%. Την ίδια ώρα αρκετοί ειδικοί της αγοράς προβλέπουν ότι η παγκόσμια παραγωγή σιταριού φέτος -αν και χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι κατά 7 εκατ. τόνους, στα 644 εκατ. τόνους- θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ιστορία, μετά τα ρεκόρ του 2008 και του 2009. Η βρετανική εταιρεία εμπορίας σιτηρών Gleandell Abriculture καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι τα τελικά αποθέματα σιταριού θα είναι κατά 67 εκατ. τόνους μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά του 2007. Αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν πως η άνοδος των τιμών οφείλεται κυρίως στο κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται από επενδυτικά κεφάλαια του χρηματοοικονομικού τομέα, παρά σε μια τρομακτική επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς.

πηγή: φτου ξελευτεριά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...