Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ένας Καταλανός επαναστάτης

Το καταλανικό αίμα που ρέει στις φλέβες του τίμησε ο Ολεγέρ Πρέσας! Ο γνωστός αμυντικός του Άγιαξ δε βγάζει πια το ψωμί του στην αγαπημένη του Βαρκελώνη, ωστόσο -κι εκεί που βρίσκεται- δεν παραλείπει να δείχνει οτι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός δεν είναι μόνο οι τέσσερεις γραμμές του αγωνιστικού χώρου.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, προκάλεσε αίσθηση στην Ολλανδία, όταν συνελήφθη «οn camera» να δίνει βροντερό «παρών» σε συλλαλητήριο στο κέντρο του Άμστερνταμ!
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου  εναντίωσης στη νέα νομοθεσία που απαγορεύει τις καταλήψεις οι αστυνομικές δυνάμεις διέσπασαν με χρήση χημικών τους διαδηλωτές, οι οποίοι νωρίτερα είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, πετώντας τούβλα και σπάζοντας αυτοκίνητα με 11 από αυτούς να συλλαμβάνονται και δύο αστυνομικούς να οδηγούνται στο νοσοκομείο! Εκεί ήταν και ο Ολεγέρ όπως αποδεικνύει το βίντεο!

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά

Εκτός από τις αγωνιστικές του επιδόσεις, ο Ολεγκέρ Πρέσας είναι και πασίγνωστος υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ο Καταλανός αμυντικός εκδίδει το 2006 το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο δρόμος για την Ιθάκη», το οποίο είναι αυτοβιογραφικό και μιλά για τα παιδικά χρόνια του Ολεγκέρ, αλλά και με πολιτικά θέματα, όπως η δικτατορία του Φράνκο και ο εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία.
Μετά από τη λήξη του αγώνα με τη Θέλτα Βίγκο το 2006, όταν και η Μπαρτσελόνα κερδίζει τον τίτλο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, ο Ολεγκέρ πανηγυρίζει με μια σημαία της Καταλονίας στο χέρι και σε δηλώσεις του μετά από το ματς, τονίζει: «Είμαι αναρχικός, αν αναρχία σημαίνει να πολεμάς το πολιτικό κατεστημένο».
Ο Ολεγκέρ δεν έκρυψε ποτέ τα αριστερά του πολιτικά αισθήματα, όπως και την Καταλανική του ταυτότητα και το 2005 διοργανώνει δύο φιλικά φιλανθρωπικά ματς της Εθνικής Καταλονίας ενώ αμέτρητες φορές έχει καυτηριάσει τις συντηρητικές πολιτικές των Ισπανικών κυβερνήσεων, τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (Ιράκ, παγκοσμιοποίηση) όσο και στα εσωτερικά ζητήματα.

Το άρθρο της οργής

Ωστόσο, εκείνο που θα προκαλέσει πάταγο στην Ισπανία, θα είναι ένα άρθρο του Ολεγκέρ στην Βασική εφημερίδα, «Berria», το 2007, στο οποίο θα υποστηρίξει τον Χουάν Ιγνάθιο ντε Χουάν Χάος, ο οποίος σαν μέλος της ΕΤΑ, το 1987 είχε σκοτώσει με βόμβα 25 άτομα (αστυνομικούς και στρατιώτες). Το άρθρο του αυτό θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ισπανία και ακόμη και ο Φρανκ Ράικαρντ και ο Χοάν Λαπόρτα θα καταδικάσουν την ενέργεια του παίκτη τους. Μάλιστα, εξ αιτίας του συγκεκριμένου άρθρου, ο Ολεγκέρ θα χάσει και την χορηγό εταιρία του Kelme. Απαντώντας στους επικριτές του ο Ολεγκέρ, σε συνέντευξή του είχε τονίσει: «Αυτά που περνώ εγώ τώρα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που περνούν καθημερινά άλλοι άνθρωποι. Αυτό που με στεναχώρησε είναι ότι οι πιο πολλοί δεν διάβασαν καν το άρθρο μου. Αν οι άνθρωποι που με κατηγορούν συμμετείχαν σε έναν διάλογο με νοημοσύνη και επίπεδο, τότε δεν θα είχα πρόβλημα, αλλά δεν το έκαναν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...