Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση ΕΑΑΚ Βόλου για τους μετανάστες απεργούς πείνας

Από την Τρίτη 25/1 εκτυλίσσεται στο παλιό κτήριο της Νομικής Αθηνών και στο ΕΚΘ ο αποφασιστικός αγώνας 300 μεταναστών από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κρήτη, μέσω του έσχατου μέσου πάλης της απεργίας πείνας, που διεκδικεί τα αυτονόητα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Η ΕΑΑΚ Βόλου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και έμπρακτη αλληλεγγύη της στους 300 μετανάστες που αγωνίζονται για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις.
Οι μετανάστες βρίσκονται όμηροι της πολιτικής της κυβέρνησης στα πλαίσια και της ΕΕ, όπου κρατιούνται σε καθεστώς παρανομίας, προσφέροντας ουσιαστικά το κράτος στο κεφάλαιο μεγάλες εργατικές μάζες βορά στις επιδιώξεις του για υπερεκμετάλλευση και υποβάθμιση της εργασίας του εργαζόμενου λαού συνολικά. Διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες στις χώρες τους, συναντούν τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που τους «υποδέχεται» με τα σχέδιά της για τον φράχτη στον Έβρο και τον νέο «αντιμεταναστευτικό» νόμο Παπουτσή. Για να δικαιολογήσουν την κρίση ενός γερασμένου συστήματος και τις τραγικές συνέπειες μιας αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και να αποπροσανατολίσουν την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας θέλουν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε «αποδιοπομπαίους τράγους». Για μας δεν υπάρχουν λαθραίοι εργάτες, αλλά λαθραίοι εργοδότες. Οι επίθεση στους μετανάστες είναι ουσιαστικά ο δούρειος ίππος για την εμπέδωση των σχεδίων για κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων αιώνων και την δημιουργία του εργασιακού μεσαίωνα και την ασυλία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου κατασκευασμένης φασιστικής και ρατσιστικής επίθεσης, με όπλα τη συκοφάντηση και την εκστρατεία ψεύδους από τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση και το δεκανίκι της το ΛΑΟΣ. Μένουμε άναυδοι με πόσο θράσος η Υπουργός και η Υφυπουργός παιδείας και ο πρωθυπουργός ζητούν εδώ και τώρα την επιβολή της κρατικής βίας και την επιστράτευση των κομάντο της ΕΛΑΣ για εκκένωση της Νομικής και την καταπάτηση του ασύλου, κελεύσματα τα οποία βρίθουν από φασιστική ρητορεία και θυμίζουν δικτατορικά καθεστώτα, με τη συνδρομή της ΝΔ και της «Δημοκρατικής» Συμμαχίας και την στήριξη της ΔΗ.ΑΡΙ και της ΠΟΣΔΕΠ. Εξαπολύοντας το ρατσιστικό τους μένος μιλούν για μετανάστες που καταστρέφουν το πανεπιστήμιο και απειλούν την κοινωνική σταθερότητα. Και όλα αυτά βγαίνουν από τα στόματα αυτών που έφεραν το μνημόνιο, που οδηγούν στη φτώχεια όλη την κοινωνία, που υποχρηματοδοτούν και διαλύουν το πανεπιστήμιο και καταργούν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Συνένοχοι σε αυτό τον πόλεμο είναι και η πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρόεδρος της Νομικής και ο κοσμήτορας που διέκοψαν τα μαθήματα, ενώ δεν υπήρχε κανένας λόγος, για να στοχοποιηθεί η κινητοποίηση που γινόταν στο αχρησιμοποίητο παλιό κτίριο. Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάζουμε την ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ «σχετικά με την προαναγγελθείσα κατάληψη των χώρων της ΝΟΠΕ του ΕΚΠΑ από μετανάστες». Η ΠΟΣΔΕΠ επιχειρεί πάλι να θέσει ζήτημα αναδιατύπωσης του πανεπιστημιακού ασύλου. Τέλος δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η στάση της ΠΑΣΠ, της παράταξης της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, που μαζί με τη ΔΑΠ πρωτοστατούν στο σχέδιο για συκοφάντηση του πανεπιστημιακού ασύλου και δηλώνει ότι «τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες όχι μόνο βλάπτουν καίρια το κύρος και την υπόληψη του Πανεπιστημίου, όχι μόνο γελοιοποιούν και υπονομεύουν την σπουδαία κατάκτηση του Ασύλου, αλλά προκαλούν συνολικά την Ελληνική κοινωνία» ενώ παράλληλα ζητά από τη κυβέρνηση να διώξει τους μετανάστες. Η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ πρέπει να λογοδοτήσουν για την υπονόμευση του ασύλου και του κινήματος και να απομονωθούν. Είναι επικίνδυνες παρατάξεις για το φοιτητικό κίνημα και πλέον ανοιχτά στηρίζουν τη Διαμαντοπούλου και το Μνημόνιο και νομιμοποιούν το χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα.
Για τους εκπροσώπους του φασισμού και της κρατικής τρομοκρατίας το Πανεπιστήμιο ήταν πάντοτε ένας εχθρός. Ποτέ τα Πανεπιστήμια δεν ήταν χώροι μόνο διδασκαλίας και έρευνας. Υπήρξαν πάντοτε χώροι πολιτικής διαμαρτυρίας, ριζοσπαστικής αναζήτησης, αμφισβήτησης της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι πυρήνας των ανατρεπτικών κοινωνικοπολιτικών διεργασιών και παίζει κομβικό ρόλο στην πυροδότηση και ενίσχυση της μαχητικής και απελευθερωτικής πάλης των κοινωνικών κινημάτων και λαϊκών εξεγέρσεων ενάντια στη χούντα του κεφαλαίου, στα δεινά που προκαλεί και στους σχεδιαστές της αντιδραστικής επίθεσης. Δεν είναι ένας νόμος αλλά κατάκτηση αιματοβαμμένων αγώνων. Το άσυλο και το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν κινδυνέψουν από τους μετανάστες, αλλά από την κυβέρνηση και την Τρόϊκα.  Ο αγώνας των μεταναστών είναι σύμφυτος με τον ρόλο του πανεπιστημιακού ασύλου. Αυτό που δεν χωρά στο άσυλο είναι το πανεπιστήμιο της αγοράς και της πειθάρχησης.
Σε αυτή τη κατεύθυνση καλούμε και τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ΑΡΕΝ και ΜΑΣ να στηρίξουν ανοιχτά τη κινητοποίηση και να μην υποκύψουν στα κελεύσματα για υποταγή στην αστική νομιμότητα και στους όρους που βάζει η κοινοβουλευτική χούντα του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά η στάση του ΜΑΣ και του ΚΚΕ που καταγγέλλει για ακόμη μια φορά τις δυνάμεις που συνεισφέρουν στον αγώνα στη λογική ότι «περιφρούρηση του ασύλου είναι η ομαλότητα των μαθημάτων και της εξεταστικής» είναι τουλάχιστον υπονομευτική. Τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θέλει να θέσει στην παρανομία τα κοινωνικά κινήματα και πλέον οποιαδήποτε πολιτική πρόταση υποστήριξης των κινημάτων δεν χωράει δηλώσεις νομιμοφροσύνης και οπισθοχώρηση στις απειλές των κυβερνητικών στελεχών και των ΜΜΕ.
Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους εργαζομένων και το σύλλογο μελών ΔΕΠ του Π.Θ. να στηρίξουν με αποφάσεις τους την κινητοποίηση των μεταναστών,  για να ακουστούν τα αιτήματά τους και να μονιμοποιηθούν. Καλούμε την πρυτανεία να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην πολιτική της Διαμαντοπούλου για το άσυλο και την εκπαίδευση. Πρέπει να συμβάλλουμε στη πράξη στο κίνημα ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής ΔΝΤ-ΕΕ- κεφαλαίου μέσω της κλιμάκωσης του αγώνα το επόμενο διάστημα. Αυτό ο αγώνας είναι κοινός για έλληνες και ξένους εργαζόμενους. Δεν θα επιτρέψουμε καμία καταπάτηση του ασύλου και θα το περιφρουρήσουμε από τα σχέδια της κυβέρνησης, του κράτους και των υποστηρικτών τους, που ζητούν κατάργησή του εδώ και τώρα. 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ! ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ- ΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ – ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΟΙΚΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...