Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ανοιχτή πόρτα για ειρηνική έξοδο από τη Νομική


Ετοιμάζονται να αποχωρήσουν οι μετανάστες
Σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν αργά τη νύχτα οι μετανάστες απεργοί πείνας που βρίσκονται στην Νομική. Απ' ότι αναμένεται θα εκκενώσουν σε λίγο το κτήριο και με πορεία θα μεταβούν και θα μετεγκατασταθούν, για χρονικό διάστημα 15 ημερών, στο χώρο που είχε προταθεί από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου.
Μέσα στους όρους της συμφωνίας είναι και το ότι οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο καινούργιο κτήριο για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 15 ημέρες, ενώ θα υπάρχει -από κάποια απόσταση- και παρουσία της αστυνομίας.
Την διαδικασία μετακίνησης των μεταναστών από τη Νομική στο νέο κτήριο θα παρακολουθεί διακριτικά η αστυνομία.
Είχε προηγηθεί έκδοση ανακοίνωσης στην γλώσσα των μεταναστών, με την οποία καλούνταν να αποχωρήσουν ειρηνικά από τη Νομική. Την ανακοίνωση συνέταξαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων για τους μετανάστες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Προηγουμένως υπήρχε άρνηση των μεταναστών να μετακινηθούν αλλού, γεγονός που οδήγησε την πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθηνών να ζητήσει τη συνδρομή της εισαγγελίας για την εκκένωση του χώρου.
Με εντολή της αστυνομίας έκλεισε ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο,  ενώ οι περιοχές γύρω από το χώρο αποκλειστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Την επιχείρηση εποπτεύουν πέντε εισαγγελείς. Δύο βρίσκονται επί τόπου και τρεις στη ΓΑΔΑ.
"Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί", δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Όσον αφορά στην απόφαση των μεταναστών, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "αποφάσισαν να μη μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτήριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου διότι εκτιμούν ότι το άλλο κτήριο, που τους προτάθηκε, δεν πληροί τις προδιαγραφές που είχαν συμφωνηθεί".
Νωρίτερα, μέλη της Πρωτοβουλίας  είχαν δηλώσει ότι η τελική απόφαση για τη μετακίνησή τους ανήκει στους ίδιους τους μετανάστες.
Με γραπτή τους ανακοίνωση, οι μετανάστες αναφέρουν ότι η πρόταση της πρυτανείας δεν έγινε αποδεκτή:
  1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
  2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτιμούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
  3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στο οποίο είναι να μεταφερθούν οι μετανάστες αποδέχεται τους όρους που έθεσαν, με αντάλλαγμα να λάβει εγγυήσεις για το ακίνητο του. Οι όροι που φέρεται να έχουν θέσει οι μετανάστες είναι να φύγουν με πορεία από τη Νομική, να μην καταγραφούν τα ονόματα τους και να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία στο κτίριο που θα μεταφερθούν.
πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...