Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο τύπου του συντονισμού Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και τις συμπτύξεις τμημάτων

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Γενάρη 2011 στα γραφεία της ΔΟΕ, ύστερα από κάλεσμα του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε. σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής με θέμα τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και τις συμπτύξεις τμημάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν (με αποφάσεις ΔΣ ή ΓΣ) οι Σύλλογοι Π.Ε. Α΄ Αθήνας, Παρθενώνας, Αριστοτέλης, Ηλιούπολης, Αιγάλεω, Ν. Σμύρνης, Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής, Πειραιά «η Πρόοδος», Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κ. Σωτηρίου και οι ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ελευσίνας. Συμμετείχαν επίσης, το Συντονιστικό Ωρομισθίων, η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και μέλη ΔΣ των Συλλόγων Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου, και της Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας. Ακόμη, παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο, μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.
Στη συζήτηση που έγινε, αναδείχτηκαν από τους παρευρισκομένους τα παρακάτω ζητήματα :
Ø Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις με στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς την εποχή του «Καλλικράτη» και τελικά τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Σ’ αυτά τα πλαίσια προχωρά στην υλοποίηση εκτεταμένων συγχωνεύσεων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια ενός σχεδίου συνολικής αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει συγχωνεύσεις σχολείων σε όλα τα συστεγαζόμενα, καταργήσεις σχολικών μονάδων, συμπτύξεις ώστε να δημιουργηθούν πληθωρικά τμήματα, κατάργηση εκατοντάδων οργανικών θέσεων, καταργήσεις γραφείων και μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε υπερ-διευθυντές σχολείων με τη διαμόρφωση ενός ασφυκτικού και αυταρχικού διοικητικού πλαισίου, περισσότερους σχολικούς συμβούλους με μικρότερες περιφέρειες ώστε να αναλάβουν ρόλο αξιολογητή, ένταξη των πολυθέσιων δημοτικών σχολείων που θα προκύψουν στο αποτυχημένο και αντιεκπαιδευτικό μοντέλο των 800 σχολείων «αναμορφωμένου προγράμματος».
Ø Το Υπουργείο Παιδείας με το δελτίο τύπου της 14ης Γενάρη, θεωρεί απολύτως φυσιολογικό οι μαθητές να διανύουν μέχρι δέκα χιλιόμετρα ή να χρειάζονται έως και μισή ώρα για να φτάσουν στο σχολείο τους. Στο όνομα του ΔΝΤ, το σχολείο της γειτονιάς ή της κοινότητας καταργείται για να δώσει τη θέση του σε πολυπληθή, απρόσωπα και μαζικά «πολυδύναμα» σχολικά κέντρα. Με τα «πολυδύναμα σχολεία» θα διευκολυνθούν όλα τα σχέδια για το σχολείο της αγοράς στην εποχή του «Καλλικράτη». Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, το σχολείο της γειτονιάς θα γίνει παρελθόν, χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν σε εξοντωτικές μετακινήσεις. Ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα αυξηθεί κατακόρυφα με δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, η συγχώνευση πολλών σχολικών μονάδων για παράδειγμα, σε ένα δωδεκαθέσιο «με αυξημένη λειτουργικότητα» (π.χ. 18 τμήματα) σημαίνει απώλεια πολλών οργανικών θέσεων και σταδιακή υποβάθμιση του σχολείου με συμπτύξεις ώστε σε λίγα χρόνια να είναι και λειτουργικά δωδεκαθέσιο.
Ø Όλα αυτά αποτελούν εφαρμογή της πολιτικής διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, οικοδόμησης ενός φθηνού, αγοραίου κι αυταρχικού σχολείου που θα καθηλώνει τη ζωντανή εκπαίδευση στα μέτρα της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., ενός σχολείου που θα εξαθλιώνει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση επιχειρεί με τέτοια μέτρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τη σχολική εκπαίδευση (όλα τα στοιχεία μιλάνε για μείωση της τάξης του 30 έως 50%), καθώς και από τη δραστική μείωση των διορισμών και των προσλήψεων τη χρονιά 2011-2012. Αυτά τα μέτρα εντάσσονται στην ίδια αντιεκπαιδευτική αντίληψη με τη διάλυση του Ο.Σ.Κ., τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, την αποδόμηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εντάσσονται στη νέα δομή που επιβάλλει η προώθηση του «Καλλικράτη» με καταστροφικά αποτελέσματα για την εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και η εκχώρηση του σχεδιασμού, της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αποτελεί σημαντικό χτύπημα στο δικαίωμα για δωρεάν βιβλία. Ποιος θα αναλάβει το κόστος της εκτύπωσης και της διανομής; Ποια θα είναι η τύχη του φορέα αυτού μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ)το 2013;
Ø Οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μείωση με κάθε τρόπο του κόστους λειτουργίας των σχολείων έχει φανεί ήδη, καθώς φέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας, καταργήθηκε ουσιαστικά η Πρόσθετη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, αποψιλώθηκαν τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οδηγήθηκαν σε κλείσιμο πολλά Αθλητικά Σχολεία.
Ø Τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κυβερνητικής επίθεσης στον κόσμο της εργασίας, ώστε στο όνομα της κρίσης και κατ’ εντολήν του ΔΝΤ και της Ε.Ε., να κατεδαφιστούν εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες : μαζικές απολύσεις και εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, χτύπημα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο, αποδόμηση και διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης, της δωρεάν υγείας, των συγκοινωνιών, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζεται για το δημόσιο τομέα θα στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία των αποδοχών μας. Την ίδια στιγμή, μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερου αυταρχισμού, επιχειρείται σε αρκετές περιπτώσεις από τη διοίκηση, η μετατροπή των συμβάσεων των αναπληρωτών ΕΣΠΑ από πλήρους σε μειωμένου ωραρίου.
Ø Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Π.Ε. και των ΕΛΜΕ κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση του Υπουργείου Παιδείας και των Περιφερειαρχών, να προγραμματίσουν σύσκεψη στο Υπουργείο την Παρασκευή 14/1, ενώ γνώριζαν από καιρό ότι τη συγκεκριμένη ημέρα οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ είχαν προγραμματίσει συγκεντρώσεις σε όλες τις Περιφέρειες. Η κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής από τους εκπαιδευτικούς ήταν η δίκαιη απάντηση αυτής της απαράδεκτης στάσης. Ολόκληρη η διαδικασία των συγχωνεύσεων – καταργήσεων, κινείται υπόγεια, στους σκοτεινούς διαδρόμους των εκπαιδευτικών μηχανισμών διοίκησης, ενώ οι εκπαιδευτικοί και οι συνδικαλιστικοί τους φορείς αντιμετωπίζονται ως «εσωτερικός εχθρός» απέναντι στον οποίο, η επιχείρηση των συγχωνεύσεων - καταργήσεων πρέπει να διαφυλαχθεί ως κρατικό μυστικό.
Σήμερα χρειάζεται μια νέα ανάταση του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος χρειάζεται να οργανωθούν αγώνες με αποφασιστικότητα, σχέδιο, διάρκεια και προοπτική για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα.Να υπερασπιστούμε το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, να αντισταθούμε στα σχέδια για λαϊκές γειτονιές χωρίς σχολεία και παιδικούς σταθμούς, πόλεις με διαλυμένα νοσοκομεία και «πολυδύναμα» - υποβαθμισμένα σχολικά κέντρα.Το Σεπτέμβρη, ενωμένοι εκπαιδευτικοί και γονείς, με τις κινητοποιήσεις τους κατόρθωσαν σε πολλές περιπτώσεις να υποχρεώσουν το Υπουργείο να ανακαλέσει αποφασισμένες και υπογεγραμμένες συμπτύξεις. Μπορούμε και τώρα να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνονται στους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ για την επόμενη περίοδο :
Ø Συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας (σταθμός ηλεκτρικού «Νερατζιώτισα», Μαρούσι) ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, στις 1 μμ. Προτείνεται η κήρυξη στάσης εργασίας για τη στήριξη της κινητοποίησης. Καλούμε τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων σε κοινό μέτωπο ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και κοινή μαζική παρουσία στη συγκέντρωση στο Υπουργείο.
Ø Οργάνωση τοπικών συσκέψεων με τις Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων.
Ø Οργάνωση μαζί με γονείς παραστάσεων διαμαρτυρίας στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ώστε να πάρουν αρνητικές αποφάσεις για όλες τις συγχωνεύσεις.
Ø Πλατιά καμπάνια ενημέρωσης, με αφίσες, πανό και πικέτες στα σχολεία. Έκδοση γράμματος στους γονείς και σχετικής αφίσας με αντίστοιχο περιεχόμενο. Επισυνάπτουμε το γράμμα στους γονείς που κατατέθηκε για αυτό το σκοπό στη σύσκεψη από το Σύλλογο Π.Ε. «Αριστοτέλη».
Ø Συγκρότηση ενός ευρύτατου μαζικού κινήματος εκπαιδευτικών -γονέων όπου με κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, απεργίες, καταλήψεις, θα αναχαιτίσουν, ανατρέψουν αυτά τα μέτρα.
Ø Στη σύσκεψη κατατέθηκαν επίσης προτάσεις για κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας και την Περιφέρεια.
Όσο αφορά την εκδήλωση για τα 800 σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Π.Ε. μετά από συζήτηση, προτείνουν να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Υπήρξαν προτάσεις από Συλλόγους, η εκδήλωση να εμπλουτισθεί με τοποθετήσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων και τον τρόπο που αυτές συνδέονται άμεσα με την επέκταση του θεσμού των σχολείων αναμορφωμένου προγράμματος.
Αθήνα, Τρίτη 18 Γενάρη 2011
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύνταξης του δελτίου τύπου του Συντονισμού και συνεννόησης ανάμεσα στους Συλλόγους Π.Ε. – ΕΛΜΕ για την τελική του μορφή, το Υπουργείο, δημοσίευσε δελτίο τύπου για την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης με θέμα τα «κριτήρια συνενώσεων και ιδρύσεων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Το δελτίο τύπου επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τις εκτιμήσεις που εκφράστηκαν στη σύσκεψη από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Π.Ε. – ΕΛΜΕ. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά τη διαδικασία διαβούλευσης την Πέμπτη 20/1 κηρύσσοντας ταυτόχρονα τη λήξη της τη…Δευτέρα 24/1 !! Πρόκειται για πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, για την πιο επιδεικτική καταστρατήγηση ακόμα και των στοιχειωδέστερων προσχημάτων στη μακρά ιστορία των στημένων διαδικασιών «διαλόγου» που επιστράτευαν οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...