Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Εκ περιτροπής εργασία στα Κλωστήρια Κιλκίς – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Με εξώδικο απάντησαν οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια Κιλκίς στην πρόταση της ιδιοκτησίας της επιχείρησης για αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων που συνεπάγεται μεγάλη μείωση του μισθού τους
Η θέσπιση εκ περιτροπής εργασίας ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους των Κλωστηρίων Κιλκίς με εκβιαστικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011, κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Διευθυντή της επιχείρησης, η εταιρία κάλεσε το σωματείο σε διαβουλεύσεις για την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, αναφορικά με πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας. Η πρόσκληση γλαφυρά ανέφερε ότι «εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που συνεχίζει να πλήττει και την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα και τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, η εταιρία μας όπως σας είναι γνωστό παρουσιάζει ζημιές τα τελευταία χρόνια. Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο ορισμένων διορθωτικών αλλαγών, είναι αναγκαίο να περιορίσει για ένα διάστημα, όπως πιστεύουμε, την παραγωγή στο εργοστάσιό μας συνεπώς και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία…Η Διοίκηση προσανατολίζεται προσωρινά στην εφαρμογή ενός προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας, για το Α’ Τρίμηνο του 2011».
Σύμφωνα βέβαια με τους εργαζόμενους η επιχείρηση θεωρείται υγιής και μάλιστα πέτυχε αύξηση της τιμής του νήματος! Επιπλέον, κατά δήλωση της εργοδοσίας, η μετά από μια βδομάδα αργίας επανεκκίνηση της παραγωγής με επιπλέον κόστος 30.000 ευρώ την επιχείρηση, λόγω της αλλαγής των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πρώτης ύλης (βαμβακιού).
Όπως καταγγέλλει το σωματείο, στην συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ,ο Γενικός Διευθυντής- μονομερώς και δίχως καμία παροχή εξηγήσεων και διευκρινήσεων- παρέδωσε υπόδειγμα προγράμματος εργασίας, στο οποίο εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο και Μάρτιο. Το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό για τα χρονικά διαστήματα από 18-1-2011 μέχρι και 24-1-2011, από 14-2-2011 μέχρι και 20-2-2011 και από 14-3-2011 μέχρι και 20-3-2011.
Η πρόταση αυτή της διοίκησης της επιχείρησης δεν φαίνεται να προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν. Όπως μας λένε οι εργαζόμενοι, καθ’ όλο το 2010, για τον λόγο της μη προμήθειας πρώτης ύλης, κάθε εργαζόμενος πήρε άδεια άνευ αποδοχών για περίπου 3 εβδομάδες, ενώ επιπλέον κάθε εργαζόμενος δέχθηκε να ανασταλούν προσωρινά πάγιες μισθολογικές του αποδοχές για διάστημα έξι μηνών (επίδομα βάρδιας) και δεκαοκτώ μηνών (πριμ παραγωγής) αντίστοιχα, ελαφρύνοντας την εταιρία με μέρος της μισθοδοσίας και ασφαλιστικές εισφορές.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «η τυπική πρόσκληση των μελών της Διοίκησης του Σωματείου μας για δήθεν διαβουλεύσεις, έγινε ξεκάθαρα για την τήρηση της τυπικής προϋπόθεσης του νόμου περί της επιβολής προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας, καθώς η παροχή της αδείας της αρμόδιας επιθεώρησης εργασίας δεν θα δίνονταν εάν προβάλλονταν ο πραγματικός λόγος ότι καθίσταται για την εταιρία σκόπιμο να μην λειτουργήσει το εργοστάσιο για 3 εβδομάδες διότι δεν προμηθεύτηκε πρώτη ύλη. Και αυτό διότι ο νόμος σαφέστατα διατυπώνει ότι για την εκ περιτροπής εργασία απαιτείται η ουσιαστική προϋπόθεση για περιορισμό των δραστηριοτήτων του εργοδότη.
Το συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Ιματισμού – Κλωστοϋφαντουργίας και πλεκτικής Β. Ελλάδος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την απόφαση της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία και ζητά την άμεση επέμβαση του υπουργείου Εργασίας.

πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...