Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Πεδίο μάχης ο Άγιος Παντελεήμονας

Από τα επεισόδια στην περιοχή του Αγ.Παντελεήμονα
Eπεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μελών ακροδεξιών ομάδων σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. 
Δακρυγόνα έπεσαν σχεδόν μέσα στον ιερό ναό, όπου ο ιερέας διέκοψε την λειτουργία του εσπερινού. Η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις και 13 προσαγωγές.  
 

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και κάτοικοι που διαμαρτύρονται για την παρουσία μεταναστών στην περιοχή, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, προκειμένου να εμποδίσουν την τοποθέτηση μικροφωνικής εγκατάστασης για τη συναυλία που προγραμμάτιζαν μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων. Η συναυλία ακυρώθηκε.
Στην οδό Αχαρνών εμφανίστηκαν, μάλιστα, προκηρύξεις που ανέφεραν: «Έλληνες πολίτες της Αθήνας, όχι στον αφανισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Αντίδραση, Αντίσταση, Εξέγερση. Έξω οι λαθρομετανάστες από την Ελλάδα. Ελεύθερες, ανθρώπινες, ελληνικές γειτονιές».
Νωρίτερα το Σάββατο πραγματοποιήθηκε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και συλλόγων καθηγητών (ΕΛΜΕ) από τα γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας.
Το κεντρικό μήνυμα όσων ακούστηκαν στην εκδήλωση που προηγήθηκε της πορείας ήταν ότι η εφαρμοσθείσα οικονομική και κοινωνική πολιτική είναι αυτή που μετατρέπει τις γειτονιές σε γκέτο, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αθηναίων, Πέτρου Κωνσταντίνου, ότι «επιδίωξη μας είναι η αλληλεγγύη του λαού, διότι δικά μας είναι τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι δρόμοι και οι πλατείες της Αθήνας. Αίτημά μας είναι να κλείσουν τα γραφεία των φασιστικών οργανώσεων».
Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία που ακολούθησε την διαδρομή Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αχαρνών. Ωστόσο, όταν οι διαδηλωτές έφθασαν στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Δεριγνύ, αντίκρισαν παρατεταγμένα λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που εμπόδιζαν την πρόσβασή τους στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.
Από την άλλη πλευρά της Αχαρνών ήταν συγκεντρωμένα περίπου 300 άτομα, κυρίως κάτοικοι περιοχών του κέντρου ενώ εντός της πλατείας ήταν παραταγμένα άτομα που έφεραν διακριτικά της «Χρυσής Αυγής» και φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών. Οι συγκεντρωμένοι της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης, από την πλευρά τους, απαντούσαν «ποτέ ξανά φασισμός, έξω οι φασίστες από τις γειτονιές».
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κίνησης ενάντια στο φασισμό και την ρατσιστική απειλή κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, «η πρόθεση μας ήταν να διαδηλώσουμε μαζικά και ειρηνικά». Ο σκηνοθέτης κ. Σκόρας, εκ μέρους της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή οι καλλιτέχνες έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές με βασικό αίτημα να διαλυθεί το σκοτάδι του παρακράτους που έχει σπείρει το φόβο στους κατοίκους της περιοχής».
Όπως σημείωσε ο κ. Σκόρας, «ο φόβος έχει κυριαρχήσει σε τέτοιο βαθμό στους κατοίκους, ώστε μάρτυρες σε προπηλακισμούς και καταστροφές καταστημάτων δεν δέχονται να καταθέσουν επωνύμως». Τέλος, εκπρόσωπος του ΔΣ της Γ’ ΕΛΜΕ δήλωσε ότι οι καθηγητές καταγγέλλουν την κυβέρνηση «που μας εμποδίζει να δώσουμε ένα μήνυμα φιλίας και ενότητας».


πηγή: in.gr από Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...