Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκ περιτροπής επιβίωση;

Μπορείτε να φανταστείτε εκκαθαριστικό μήνα με καθαρές αποδοχές 210 ευρώ; Μην βιαστείτε να πείτε «όχι», γιατί ήδη σε έξι συναδέλφους μας, τεχνικούς της φωτοσύνθεσης, το εκκαθαριστικό του μηνός Ιανουαρίου του 2011 είναι από 200-220 ευρώ! Το …χαρτζιλίκι αυτό αντιστοιχεί σε τέσσερις μέρες εργασίας το μήνα, μία ημέρα την εβδομάδα.
Πρόκειται για αποτέλεσμα της ρύθμισης της εκ περιτροπής εργασίας, η οποία επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2011 στους συναδέλφους της φωτοσύνθεσης (10 άτομα). Η ειδοποίηση μάλιστα στάλθηκε με εξώδικο στο σπίτι τους. Η εκ περιτροπής εργασία θα ισχύσει για εννιά μήνες εντός του 2011, διαφορετικές για τον κάθε συνάδελφο. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές τους σε ετήσια βάση αναμένονται να κινηθούν περίπου στο ένα τρίτο των μέχρι σήμερα μισθών τους, δηλαδή γύρω στα 500 – 600 ευρώ καθαρά. Μιλάμε δηλαδή για ακυρωμένους εργαζόμενους, για απολυμένους υπό αναστολή (και χωρίς αποζημίωση), με δήθεν μισθούς, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν την επιβίωση, ειδικά όταν μιλούμε για οικογενειάρχες 45-50 ετών, με πλείστες υποχρεώσεις. Πρόκειται για μια τρομερή κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους.
Είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων (συντάκτες, τεχνικοί, προσωπικό) και όλων των τμημάτων της εφημερίδας μας, ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο επέκτασης της εκ περιτροπής εργασίας κλπ. Πολύ περισσότερο όταν αναπτύσσεται η αμοιβή με το κομμάτι, το «μπλοκάκι» και μια σειρά πρακτικές που αποσαθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις. Οι διαβεβαιώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η εκ περιτροπής εργασία αφορά μόνο το συγκεκριμένο τμήμα, του οποίου η χρησιμότητα εμφανίζεται απαξιωμένη, δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες. Αύριο μπορεί να εμφανιστεί απαξιωμένη η δουλειά του ενός ή του άλλου τμήματος, του ενός ή του άλλου συναδέλφου. Εξάλλου, οι τεχνολογίες μπορεί να «ξεπερνιούνται», αλλά οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι αναλώσιμοι. Θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι δρόμοι αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων, που δεν εξοντώνουν τους συναδέλφους, είτε με τη μέθοδο της απόλυσης, είτε με τη μέθοδο της εκ περιτροπής εργασίας.
Η ρύθμιση της εκ περιτροπής εργασίας αιτιολογήθηκε, στο εξώδικο που στάλθηκε προς τους συναδέλφους, λόγω οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί όμως η κρίση να γίνεται ο καταλύτης για να περάσουν μέτρα που εξαφανίζουν τους μισθούς ή να πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι, αξιοποιώντας ένα νομοθετικό πλαίσιο σε βάρος της μισθωτής εργασίας.
Είναι ανάγκη, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να αποσυρθεί η απόφαση για την εκ περιτροπής εργασία. Να απενεργοποιηθεί τώρα αυτή η ωρολογιακή βόμβα των εργασιακών σχέσεων, της αξιοπρεπούς εργασίας, αμοιβής και διαβίωσης των εργαζομένων. Αυτή θα είναι και η καλύτερη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο τμήμα ή κλάδο.
Οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από τη θέση εργασίας τους, θα βρεθούν ενωμένοι για την απόκρουση παρόμοιων επιλογών. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας, ιδιαίτερα σε αυτούς τους κρίσιμους και δύσκολους καιρούς.
Καλούμε όλα τα σωματεία στο χώρο των ΜΜΕ να δράσουν από κοινού, με βάση και τις αποφάσεις του Διασωματειακού, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μας και την αξιοπρέπειά μας.

24/1/2011

Γιάννης Ελαφρός, εκπρόσωπος συντακτών «Καθημερινής», ΕΣΗΕΑ
Βασίλης Νίνος, εκπρόσωπος εργαζομένων τεχνικών «Καθημερινής», ΕΤΗΠΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...