Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

40 χρόνια αγώνες του ΕΚΚΕ

Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή του και με αφορμή την έκδοση του Β’ τόμου βασικών ντοκουμέντων του, το ΕΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση συζήτηση την Κυριακή 30 του Γενάρη στις 11 π.μ. στο νέο κτίριο της Νομικής – είσοδος από Μασσαλίας, αίθουσα 2 του πρώτου ορόφου.
Στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι, ενταγμένοι και ανένταχτοι, καθώς και οι οργανώσεις της επαναστατικής και κομμουνιστικής αριστεράς με το δικαίωμα για σύντομες παρεμβάσεις εφόσον το θελήσουν.
Η εκδήλωση αυτή δεν έχει επετειακό χαρακτήρα. Είναι μια προσπάθεια κριτικής και αυτοκριτικής αποτίμησης των αγώνων και των πολιτικών επεξεργασιών του Ε.Κ.Κ.Ε.. Επιδιώκει να αξιοποιήσει εκτιμήσεις και συμπεράσματα στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς δομικής κρίσης του καπιταλισμού στον κόσμο και τη χώρα μας και στην υπηρεσία των επαναστατικών αναζητήσεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Ξεκινώντας στα μαύρα χρόνια της φασιστικής δικτατορίας από μια χούφτα νέους αγωνιστές, σε αντίθεση με την διαλυτική κρίση και την υποταγή της ρεφορμιστικής Αριστεράς, θα γίνει αναφορά στις τολμηρές πρωτοβουλίες κάποιων επαναστατικών μειοψηφιών, ανάμεσά τους και του Ε.Κ.Κ.Ε., που είχαν ωστόσο παλλαϊκή απήχηση και ακτινοβολία όπως στη Λαϊκή Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Παρά την επιβεβαίωση των εκτιμήσεών τους για τις οξυνόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του χουντικού καθεστώτος, οι προγραμματικές και οργανωτικές τους αδυναμίες έδιναν τότε τη δυνατότητα για μια ελεγχόμενη μεταπολίτευση του ιμπεριαλισμού και της αστικής τάξης. Ήταν ωστόσο και πάλι οι παρεμβάσεις αυτών των δυνάμεων στους μεταδικτατορικούς αγώνες του εργατικού, φοιτητικού και αγροτικού κινήματος, που έρχονταν σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της ντόπιας αστικής τάξης, οδηγούσαν σε κατακτήσεις και δικαιώματα, αναδείκνυαν την ανάγκη για την ταξική και αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλισμού. Παρά τις δεξιές και αριστερές παρεκκλίσεις που διαπιστώθηκαν, το ΕΚΚΕ διακρίθηκε όλα αυτά τα χρόνια για τις επίμονες προσπάθειές του vα εφαρμόσει μια πολιτική Ενιαίου Μετώπου, να συγκλίνει με άλλες δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς, για το ξεπέρασμα του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης αρχικά μέσα απ’ τις γραμμές της Μαχόμενης Αριστεράς, του ΜΕΡΑ και σήμερα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Στην εκδήλωση θα γίνει ακόμα αναφορά στις επεξεργασίες του Ε.Κ.Κ.Ε. για τη δομική κρίση του ιμπεριαλιστικού – καπιταλιστικού συστήματος, για το χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού, για το εθνικό ζήτημα και το διεθνιστικό του περιεχόμενο, για την ανάγκη ενός μεταβατικού προγράμματος σύμφωνα με τους συγκεκριμένους συσχετισμούς των δυνάμεων. Βασική του πηγή έμπνευσής ήταν και παραμένει ο πρωτοπόρος ρόλος των κομμουνιστών στις μεγάλες προλεταριακές και λαϊκές επαναστάσεις της Κομμούνας, του Οκτώβρη, της Κινέζικης Επανάστασης και της Πολιτιστικής Επανάστασης, σε επαναστάσεις σαν αυτές του Βιετνάμ και της Κούβας, στους ηρωικούς αγώνες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, του Πολυτεχνείου, στους σημερινούς επαναστατικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των λαών. Σε αντίθεση με την ανατροπή και προδοσία των επαναστατικών αρχών και κατακτήσεων που οδήγησαν στον σοσιαλιμπεριαλιστικό εκφυλισμό της ΕΣΣΔ, στην παλινόρθωση του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στην αντεπαναστατική τομή στο ΚΚΕ το 1956, στην πολυδιάσπαση και την κρίση του επαναστατικού μας κινήματος, το Ε.Κ.Κ.Ε. θεωρεί απαραίτητη την συνέχιση και κλιμάκωση των ανολοκλήρωτων προσπαθειών για την αποκατάσταση της επαναστατικής ενότητας του κομμουνιστικού κινήματος και την ανασυγκρότηση του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης στις σημερινές συνθήκες, σαν βασική προϋπόθεση για την νικηφόρα έκβαση των επαναστάσεων που έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...