Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ένταση στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Σοβαρά επεισόδια λαμβάνουν χώρα μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο στη Βασ. Σοφίας και τη Μεσογείων.

Μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, νεαροί, στο ύψος της συμβολής της Βασ. Σοφίας με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες για λόγους ασφαλείας στην περιοχή, πετώντας τους μεγάλα κομμάτια από μάρμαρο και πέτρες. Οι νεαροί απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς προς τη Μεσογείων.
Στη συμβολή της Μεσογείων με τη Φειδιππίδου, έγινε από τους αστυνομικούς χρήση δακρυγόνων. Συνολικά έχουν γίνει από την αστυνομία 48 προσαγωγές.
Επεισόδια στο Πάρκο Ελευθερίας
Ένταση επικράτησε νωρίτερα γύρω στις 6.30 μμ στη Βασ. Σοφίας, στο ύψος του Πάρκου Ελευθερίας, λίγο πριν το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, συγκρούσεις νεαρών με τα ΜΑΤ έγιναν σε δύο σημεία, και συγκεκριμένα ένα στη διασταύρωση Παπαδιαμαντοπούλου και Βασ. Σοφίας και ένα μπροστά στο Πάρκο Ελευθερίας. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, ομάδες από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών έκαναν σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, ξύλα, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί «απάντησαν» με δακρυγόνα και έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις ατόμων.
Νωρίτερα, το μεγαλύτερο μέρος της πορείας των διαδηλωτών για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει περάσει την αμερικανική πρεσβεία, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τον κόμβο Κηφισίας και Αλεξάνδρας, ώστε οι διαδηλωτές να κατευθυνθούν μέσω της Αλεξάνδρας και να διαλυθούν. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων.
Μικροεπεισόδια στη πλατεία Μαβίλη
Ένταση υπήρξε γύρω στις 6:15 μμ στην πλατεία Μαβίλη και ενώ είναι σε εξέλιξη η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
ΟΙ δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν έφοδο σε ομάδα που πετούσε πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον τους, ενώ έκαναν χρήση χημικών και προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις.
Πορεία και εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
Η κεφαλή της πορείας, με επικεφαλής την αιματοβαμμένη σημαία, έφτασε αργά το απόγευμα στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φοιτητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Ακολούθησε το ΚΚΕ, και στη συνέχεια μέλη φοιτητικών οργανώσεων από την Κύπρο. Ακολούθως, ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, τα μέλη του οποίου φώναζαν το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».
«Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», ήταν άλλο ένα συνθήμα που φώναζαν οι διαδηλωτές.
Εκτός από τη συμπλοκή που υπήρξε νωρίς το απόγευμα μεταξύ φοιτητών και αναρχικών στην οδό Σταδίου στο ύψος του πεζόδρομου της Κοραή, δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, νεαροί πετούν κατά διαστήματα πέτρες εναντίον των αστυνομικών κατά μήκος της πορείας, χωρίς να έχει υπάρξει συνέχεια σε κανένα από αυτά τα περιστατικά.
Μέχρι τις 6 μμ, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν, κυρίως για προληπτικούς λόγους, 21 προσαγωγές, αλλά όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα δόθηκαν στην κυκλοφορία η Πανεπιστημίου και η Σταδίου.
Εκδηλώσεις και μηνύματα στο χώρο του Πολυτεχνείου
Στο επίκαιρο μήνυμα της εξέγερσης αναφέρθηκαν, νωρίτερα στις ομιλίες τους στην κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Πολυτεχνείου, η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου, ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργος Χαρβαλιάς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 κ.Ν. Τριανταφύλλου.
«Σήμερα, 37 χρόνια μετά, τα αιτήματα του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν εμβλητικά και σύγχρονα», τόνισε στην ομιλία της η κ. Μοροπούλου.
«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι συνδεδεμένη με τους σημερινούς αγώνες και διεκδικήσεις», ανέφερε ο κ.Χαρβαλιάς, ενώ ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς και έμπνευσης.
Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από τα μέλη του Προεδρείου του ΣΦΕΑ που ανάγνωσαν τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973. Η εκδήλωση της Επιτροπής Εορτασμού ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξης της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.
www.kathimerini.gr

2 σχόλια:

  1. Yπαρχει εκτιμηση συντροφοι για το ποσο κοσμο ειχε η πορεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν συντροφε μιλας για την Αθηνα οι εκτιμησεις κανουν λογο για 50000 διαδηλωτες.Βεβαια η επισημη θεση της αστυνομιας ειναι 13000

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...