Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Επεισόδια σε διαδήλωση φοιτητών στη Βρετανία




Επεισόδια σημειώθηκαν στη Βρετανία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης περίπου 40.000 φοιτητών που διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης Κάμερον να τριπλασιάσει τα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια και να κόψει το 40% της χρηματοδότησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, όταν προσπάθησαν να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών στο κέντρο του Λονδίνου. Έσπασαν τζαμαρίες και έβαλαν φωτιές σε πλακάτ έξω από το κτήριο των Τόρις, ενώ ένταση επικράτησε και έξω από τα γραφεία των ελεύθερων Δημοκρατών, του έτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σημαντικές αυξήσεις στα δίδακτρα


Πρόκειται για τη σημαντικότερη διαδήλωση που διοργανώθηκε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, τον περασμένο Μάιο.
«Οι πολιτικοί μοιάζει να μην ενδιαφέρονται για ότι συμβαίνει. Θα έπρεπε να παίρνουν χρήματα από εκείνους που κερδίζουν περισσότερα, εκείνους που έχουν επταψήφιους μισθούς, και όχι από τους φοιτητές που δεν έχουν χρήματα», τόνισε η Άνα Τέναντ-Σίρεν, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Όλστερ στο Κόλεραιν.
Σήμερα, τα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους και Βρετανούς φοιτητές στα Πανεπιστήμια της χώρας δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 3.290 λίρες (3.777 ευρώ) ανά φοιτητή και κατ' έτος. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του Κάμερον σκοπεύει να επιτρέψει στα Πανεπιστήμια να τα αυξήσουν έως και μέχρι τις 6.000 λίρες και σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις» στις 9.000 λίρες.

Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...