Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλίνουν τα σχέδια και μετά τις εκλογές

του Γιώργου Λαουτάρη
Αντιδράσεις στην επιλογή της ηγεσίας του Συνασπισμού για συμμαχία με τους πασοκογενείς



Το κλυδωνιζόμενο από τη θαλασσοταραχή καράβι για να σωθεί συνηθίζεται να θυσιάζει μέρος του φορτίου του. Η πρακτική αυτή, που στο ναυτικό δίκαιο ονομάζεται «αβαρία», μοιάζει με τις τελευταίες πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του Συνασπισμού μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι συνιστώσες που αποτελούσαν την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στην έξοδο, προκειμένου να γενικευτεί η πολιτική συμμαχιών που εγκαινιάστηκε στην περιφέρεια Αττικής, με τη στήριξη από το Συνασπισμό του Αλέξη Μητρόπουλου.
Η ηγεσία του Συνασπισμού μιλά ήδη για ανάγκη «νέας πολιτικής συνεννόησης» στο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το ρήγμα των περιφερειακών εκλογών στην Αττική, με τα ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να κλείνει. Όπως δήλωσε στο Πριν ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Πάνος Σκουρλέτης, ο Συνασπισμός θα θέσει στο τραπέζι σκληρές προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα της συμμαχίας: «Στοιχείο της νέας συμφωνίας πρέπει να είναι η βούληση για διάλογο και συνάντηση με όσους αποδεσμεύονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ από τα αριστερά», είπε, επισημαίνοντας την ορθότητα της επιλογής του κόμματος να συμπλεύσει στην περιφέρεια Αττικής με τις δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά διαχωρίζουν τη θέση τους. Παράλληλα με την τακτική αυτή συμμαχιών, ο Συνασπισμός δηλώνει ότι θα πάρει το επόμενο διάστημα «πρωτοβουλίες για τον κοινό βηματισμό της Αριστεράς στο μαζικό κίνημα», απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο μνημόνιο, «από τους Οικολόγους Πράσινους και τη Δημοκρατική Αριστερά ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ», όπως είπε ο Π. Σκουρλέτης.
Απομονώνεται πάντως σε αυτή της την επιλογή της η ηγεσία του Συνασπισμού. Με άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επισημαίνει ότι οι δυνάμεις του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπόρεσαν να εκφράσουν (...) σε μια ελπιδοφόρα προοπτική τον κόσμο που επέλεξε ιδιαίτερα στον πρώτο γύρο, την αποχή, το λευκό και τo άκυρο», ενώ υπογραμμίζει ότι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ «γνώρισαν τη στασιμότητα και την υποχώρηση». Στο πλαίσιο αυτό, ο Π. Λαφαζάνης προτείνει τη «συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, στη βάση ενός σύγχρονου ριζοσπαστικού και φερέγγυου εναλλακτικού προοδευτικού προγράμματος», παραλείποντας φυσικά κάθε αναφορά στο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» που επαναλαμβάνει με απίστευτη συχνότητα ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Αποστάσεις από τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου πήρε και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «ήρθε η ώρα της κριτικής και της αυτοκριτικής», ενώ με νόημα καταλήγει ότι «τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση τους σημειώνουν και υποδεικνύουν ότι θέλουν τη συνεργασία της ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Με μια πιο σκληρή ανακοίνωση, η τάση «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση του Συνασπισμού» χαρακτηρίζει την επιλογή Aλ. Μητρόπουλου «λανθασμένη» και την πολιτική της ηγεσίας του κόμματος «ανερμάτιστη και θολή». Αποδίδοντας τον κατακερματισμό σε έναν «άγονο ηγετικό ανταγωνισμό» και σε μια «αντιπαράθεση τεχνητώς αποκλινόντων πολιτικών σχεδίων», η «Αριστερή Ανασύνθεση» ζητά τη διεξαγωγή νέου συνεδρίου του Συνασπισμού για να «ανατραπούν οι συσχετισμοί στο κόμμα» και μάλιστα καλεί για το σκοπό αυτό το «Αριστερό Ρεύμα» να πάρει σχετικές πρωτοβουλίες. Διαφωνία άλλωστε έχουν καταθέσει πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών και οι δύο ανένταχτοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Μουλόπουλος, με συλλογικό κείμενο που κατέγραφε τις αντιρρήσεις τους για τις αποκλίνουσες τακτικές. Οι βουλευτές μαζί με τους εκπροσώπους των «ενδιάμεσων» συνιστωσών (Ρόζα, Ξεκίνημα, Κόκκινο, ΑΚΟΑ και Οικοσοσιαλιστές) αναμένεται σύντομα να παρουσιάσουν πλατφόρμα με τις απόψεις τους για το μέλλον του σχήματος.
Το γάντι πάντως που πετά ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι το σηκώνει το «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης», το οποίο ναι μεν ακόμα δεν έχει καταλήξει σε απόφαση για την «επόμενη μέρα» (το επόμενο Σάββατο προγραμματίζει παναττική συνάντηση), ωστόσο όλα δείχνουν ότι δεν θα ακολουθήσει το βηματισμό του Συνασπισμού. Με δηλώσεις του στο Πριν, το στέλεχος της ΔΕΑ, Αντώνης Νταβανέλος, επισήμανε ως πρώτη προϋπόθεση για τη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ την «πολιτική ανατροπή της συντηρητικής γραμμής του προηγούμενου διαστήματος με αποκήρυξη της επιλογής Αλ. Μητρόπουλου, που τη θεωρούμε επιστροφή στην κεντροαριστερά».  Παράλληλα, η ΔΕΑ προτείνει διεύρυνση της συμμαχίας προς τα αριστερά: «Ζητάμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι προς την κατεύθυνση των πασοκογενών», λέει ο Α. Νταβανέλλος, ενώ η οργάνωσή του ζητά διοργάνωση πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...