Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Πρώτη ποινική δίκη κρατούμενου στο Γκουαντάναμο

Καταστολή-Λογοκρισία
Ο 36χρονος Άχμεντ Χαλφάν Γκαϊλάνι, από τη Ζανζιβάρη, που κατηγορείτο για 286 υποθέσεις τρομοκρατίας ήταν ο πρώτος κρατούμενος από το Γκουαντάναμο που δικάσθηκε από ποινικό δικαστήριο των ΗΠΑ και βρέθηκε ένοχος για μια μόνο κατηγορία, αυτή της συνωμοσίας με σκοπό την καταστροφή ιδιοκτησίας των ΗΠΑ με χρήση εκρηκτικών. Αντιμετωπίζει ποινή τουλάχιστον 20 ετών κάθειρξης έως ισόβια.
Σημειώνεται ότι το σώμα των ενόρκων, διαβουλευόταν επί σχεδόν πέντε ημέρες.
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πριτ Μπαράρα δήλωσε ότι θα ζητήσει να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γκαϊλάνι την 25η Ιανουαρίου, όταν θα ανακοινωθεί η οριστική καταδίκη και η ποινή του.
Όπως αναφέρει το BBC η σημερινή απόφαση εκλαμβάνεται ως πλήγμα στην κυβέρνηση Ομπάμα και στις προσπάθειές της για να δικάζονται ορισμένοι ύποπτοι από το Γκουαντάναμο από ποινικά δικαστήρια.
"Αυτή η τραγική απόφαση", δήλωσε χθες ο Πίτερ Κινγκ, βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, "επιδεικνύει την απόλυτη τρέλα της απόφασης της κυβέρνησης Ομπάμα να δικάσει τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα σε πολιτικά δικαστήρια".
Ο Κινγκ προαλείφεται για επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων όταν το κόμμα του θα έχει τον έλεγχο του σώματος τον Ιανουάριο.
Την περασμένη εβδομάδα είπε ότι μια από τις κύριες προτεραιότητές του θα είναι να σταματήσει το σχέδιο του Ομπάμα να μεταφερθούν οι κρατούμενοι από τη διαβόητη φυλακή στο Γκουαντάναμο --η οποία έχει χαρακτηριστεί "μαύρη τρύπα" όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα από διεθνείς οργανώσεις προάσπισής τους-- στο έδαφος των ΗΠΑ και να δικαστούν από ποινικά δικαστήρια με συμμετοχή ενόρκων.
Ο Γκαϊλάνι αθωώθηκε των κατηγοριών για 276 δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας καθώς και για άλλες τέσσερις συνωμοσίες.
Η ήττα ήταν μάλλον σπάνια για την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Νέας Υόρκης, η οποία έχει σχεδόν απόλυτη επιτυχία στις δίκες υπόπτων για τρομοκρατία.
Ο Άχμεντ Χαλφάν Γκαϊλάνι, κατηγορείτο ότι συμμετείχε στη συνωμοσία για τις βομβιστικές επιθέσεις το 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες σε Κένυα και Τανζανία, οι οποίες είχαν στοιχίσει 224 ζωές.
Ο Γκαϊλάνι το βράδυ πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τανζανία ταξίδεψε στο Πακιστάν και μετακινούταν μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2004 και παρέμεινε σε μυστική τοποθεσία της CIA έως το 2006 όταν μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι υπέστη βασανιστήρια.

πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...