Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του τομέα νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ σε σχέση με τις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών στην Πάτρα και τα δημοσιεύματα σε διάφορα ΜΜΕ

Βιώνουμε μια περίοδο κορύφωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με την κυβέρνηση να βάζει στο στόχαστρο της πολιτικής της, τα δικαιώματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και της νεολαίας. Μόνο τυχαία δεν είναι τα νέα μέτρα που εξαγγέλλονται. Αντιθέτως, η πολιτική που επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ -σε αγαστή συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΕ- συνεχίζει να βαδίζει στη λογική της «ιδιοποίησης των κερδών και κοινωνικοποίησης των ζημιών». Μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν τα μέτρα χρηματοδότησης με 30 δις ευρώ των τραπεζών, την ώρα που μεθοδεύεται η εκποίηση 50 δις ευρώ περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Μόνο θυμό μπορούν να σπείρουν τα μέτρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και η διάλυση κάθε όψης κοινωνικού κράτους, που το εργατικό και λαϊκό κίνημα έχουν κατακτήσει με τους αγώνες τους. Μόνο αγανάκτηση γεννάνε τα τεράστια ποσοστά ανεργίας -που φτάνουν το 30%- για τη νέα γενιά.
Μπροστά, λοιπόν, σε αυτή τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια το κράτος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θωρακίζονται απέναντι σε κάθε αντίδραση. Μετά την επιχείρηση κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου της Νομικής και μετά την προσπάθεια ποινικοποίησης όσων αρνούνταν να πληρώσουν τα νέα χαράτσια στις δημόσιες συγκοινωνίες, η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για τον επόμενο στόχο της: τη νεολαία.
Την Παρασκευή 18/2/2011 είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα στους ιστότοπους www.tvxs.gr καθώς και στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”, που κάνουν λόγο για πειθαρχικές διώξεις ενάντια σε δύο φοιτητές. Παρότι η συγκεκριμένη είδηση και το συγκεκριμένο θέμα, απασχόλησαν το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μερικούς μήνες πριν, μόνο τυχαία δε μπορεί να θεωρηθεί η ημερομηνία δημοσίευσης των συγκεκριμένων άρθρων, αλλά και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί που το συνοδεύουν («μπαχαλάκηδες φοιτητές» κ.ο.κ.). Ίσα ίσα, που αυτά τα δημοσιεύματα έρχονται να προστεθούν στην επιχείρηση κατασυκοφάντησης του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά και όσων δυνάμεων το υπερασπίζονται με αγώνες, εν όψει του νόμου εκτρώματος που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση σε σχέση με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Άλλωστε, στο ίδιο μήκος κύματος, δεν είναι καθόλου τυχαία η επιστράτευση από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ της φύλαξης του πανεπιστημίου, ώστε να αποκλείσουν τους φοιτητικούς συλλόγους από το να καταθέσουν τις αποφάσεις τους στην συνεδρίαση της συγκλήτου. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες καθώς το αντιδραστικό κομμάτι των καθηγητών προσπαθεί να διαπραγματευτεί την διοίκηση του πανεπιστημίου απέναντι στη λογική του manager και του συμβουλίου διοίκησης που προβλέπει το προσχέδιου του νέου νόμου πλαισίου. Αυτό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο αν συνυπολογίσουμε πως το βασικό σημείο διαφωνίας αντιδραστικών καθηγητών και υπουργείου για τον νέο νόμο πλαίσιο είναι μόνο το ζήτημα της διοίκησης του πανεπιστημίου.
Ούτως ή άλλως η προσφιλής τακτική της κυβέρνησης είναι η κατασυκοφάντηση όλων όσων πλήττονται από τις μεταρρυθμίσεις της. Πιο πριν ήταν η «συντεχνία των φορτηγατζήδων», μετά «το ρετιρέ» των δημοσίων υπαλλήλων των 1000 ευρώ, μετά η «συντεχνία» των γιατρών που δουλεύουν περισσότερες από 60 ώρες την εβδομάδα κλπ. Προφανώς, αυτό που απεργάζεται  η συγκεκριμένη τακτική, είναι να παρουσιάσει ως αυτονόητη τη σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για να κατευνάσει τα πνεύματα απέναντι στις διατάξεις που μιλούν για κατάργηση του πτυχίου, για ριζική μείωση των δωρεάν συγγραμμάτων, για την εισαγωγή διδάκτρων και για κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, καθώς και για κατάργηση της συνδιοίκησης.   Αυτό που δε θα πουν ποτέ όμως, τα επίσημα ΜΜΕ, είναι πώς αυτή η δίωξη απέναντι στους δύο φοιτητές γίνεται αυστηρά και μόνο για πολιτικούς λόγους. Αφενός, για να δημιουργείται ένα κοινωνικό κλίμα που διευκολύνει την προώθηση ενός νομοσχεδίου που το έχει απορρίψει σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, αφετέρου για να ποινικοποιηθούν μέσα στα πανεπιστήμια οι πρακτικές του ανυπότακτου συνδικαλισμού, πού γέννησαν και τροφοδότησαν τα μεγαλειώδη φοιτητική κινήματα των προηγούμενων ετών.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας, είναι μέλη του σχήματος της ΕΑΑΚ στη συγκεκριμένη σχολή, και μέλη της Αριστερής Ανασύνθεσης. Ο λόγος που υπέστησαν πειθαρχική δίωξη ήταν γιατί επέλεξαν να πράξουν το αυτονόητο εδώ και πάρα πολλά χρόνια εντός των πανεπιστημίων: να μεταφέρουν την απόφαση του φοιτητικού τους συλλόγου στα αντίστοιχα όργανα συνδιοίκησης, όπως είναι η γενική συνέλευση τμήματος. Όταν τα μέλη ΔΕΠ διαπίστωσαν ότι δε μπορούν να πάρουν απόφαση αλλαγής του προγράμματος σπουδών, χωρίς τη συναίνεση του Φοιτητικού Συλλόγου και κόντρα στις αποφάσεις του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 16-7-2009, τότε αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πιο «ριζοσπαστικές» λύσεις όπως το να εκκινήσουν διαδικασία πειθαρχικού σώματος εναντίον των δύο φοιτητών.
Αυτή η απόφαση, αποτελεί μια πρωτοφανή επιλογή. Δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στην περίοδο της μεταπολίτευσης περίπτωσης πειθαρχικών διώξεων εναντίον φοιτητών για λόγους προσωπικής συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Η πρακτική ποινικοποίησης όσων υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, θυμίζει άλλες εποχές, όπου οι αντιφρονούντες διώκονταν και ως εκ τούτου στρέφεται ενάντια στο φοιτητικό κίνημα και τις πρακτικές του, καθώς επίσης ποινικοποιεί τις αποφάσεις του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας και τις δράσεις που αυτός αποφασίζει.
Η απόφαση για πειθαρχική δίωξη, η οποία αποφασίστηκε «προφορικά» στις 22-12-2010, και της οποίας δεν υπάρχει επικυρωμένη απόφαση, ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης και όσων θέλουν να τελειώνουν μία και καλή με τη δημοκρατία εντός των ιδρυμάτων. Είναι μια απόφαση που ακυρώνει όποια ιδέα περί συνδιοίκητου και αυτοδιοίκητου στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, και που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους σχεδιασμούς της Διαμαντοπούλου για διάλυση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Απέναντι στις μεθοδεύσεις του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας, της κυβέρνησης και όσων ΜΜΕ θέλουν να ισοπεδώσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια είμαστε ξεκάθαροι: Δε μας τρομοκρατούν τα πειθαρχικά σώματα. Ο αγώνας των φοιτητών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, είναι ένας αγώνας που δεν ποινικοποείται, γιατί πατάει και ανθίζει στις δίκαιες διεκδικήσεις της νεολαίας. Πολλώ δε μάλλον, η επιχείρηση κυβερνητικής συκοφαντίας κατά των φοιτητών και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς δε μας τρομοκρατεί, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μας φοβούνται. Φοβούνται τη νεολαία που τους προηγούμενους μήνες τάραξε τους δρόμους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Τρέμουν απέναντι στη μαχητικότητα της Αιγυπτιακής νεολαίας που από την πλατεία Ταχρίρ ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ. Μα πιο πολύ τρέμουν αυτό που ξέρουν ότι πολύ σύντομα θα εμφανιστεί μπροστά τους και αυτό δεν είναι άλλο από το ελληνικό φοιτητικό κίνημα, που θα παλέψει αποφασιστικά για τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Ας ξέρουν καλά, λοιπόν, οι εχθροί του φοιτητικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ότι οι απειλές τους δε θα πιάσουν τόπο. Καλούμε όλους τους φοιτητές, αλλά και συνολικά όλη τη νεολαία, να συστρατευθεί στον μακρύ αγώνα που έχει ξεκινήσει για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και των αποφοίτων του, και να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε σκέψη για επιβολή πειθαρχικών διώξεων εναντίον του φοιτητικού κινήματος, όχι μόνο στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Πάτρας, αλλά και όπου αλλού κινούνται τέτοιες διαδικασίες (βλ. Μηχανολόγοι Μηχανικοί και Μαθηματικό Πάτρας κλπ.). Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε, και θα νικήσουμε.

Αριστερή Ανασύνθεση
Τομέας Νεολαίας
18-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...