Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τσόντα για όλη την οικογένεια


Tης Μαριαννας Τζιαντζη

Η βλακεία, η ευτέλεια και το προβλέψιμο πολλών σόου της ιδιωτικής τηλεόρασης έχουν κάτι κοινό με τους βρικόλακες: δεν πεθαίνουν με τίποτα. Εκεί που τα νομίζεις παρωχημένα, ξαναγεννιούνται από τις στάχτες τους. Κάποτε λέγαμε ότι ο ορίτζιναλ «Βig Brother» (ΒΒ), τουλάχιστον στην Ελλάδα, πέθανε αφήνοντας όμως πίσω του ένα πλήθος τοξικών απογόνων. Εξάλλου, και στη Βρετανία το σόου τερματίστηκε φέτος, στον 11ο κύκλο του, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε φθίνουσα τηλεθέαση. Ωστόσο, ο Αlpha αποφάσισε να τον νεκραναστήσει. Πίσω ολοταχώς, λοιπόν.
Ούτε η κρίση, ούτε το Μνημόνιο, ούτε οι επικείμενες δημοτικές εκλογές αγγίζουν τους 14 κυρίους και κυρίες που κλείστηκαν στο σπίτι του Μεγάλου Αδελφού. Οπως οι ίδιοι δηλώνουν, είναι «έτοιμοι για όλα» (βλ. αδίστακτοι και δίχως αναστολές).
Σκυλάδικο μετά κονσομασιόν: αυτή την ατμόσφαιρα φαίνεται ότι θέλει να πετύχει η «παραγωγή», όπως τουλάχιστον έδειχναν οι επιλογές του στυλίστα της εκπομπής (κυρίες με μαύρο κορσέ ή μπέιμπι ντολ), αλλά και οι δηλώσεις κάποιων παικτών και παικτριών: «Εδώ θα έχει πολλές γκόμενες», «αν με πειράξεις, γίνομαι σκύλα», «γουστάρω παράνομες σχέσεις» κ.λπ. Nα σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τον Μέγα Αναδευτή (το αρσενικό της «μεγάλης ανακατώστρας»), τον Αντρέα Μικρούτσικο, η Ρούλα Κορομηλά, παρουσιάστρια του σόου, ήταν συγκρατημένη, χωρίς χάχανα και χορευτικά.
Στα ριάλιτι αυτού του τύπου το παν είναι το κάστινγκ, η επιλογή των παικτών. Οσο πιο εξαντρίκ, όσο πιο «κακά παιδιά» είναι μερικοί και όσο πιο υστερικά «καλοί» είναι κάποιοι άλλοι, τόσο δυναμώνει η ένταση και ανεβαίνει η αδρεναλίνη – κι εδώ η επιλογή των παικτών δείχνει ότι έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν προβλέψιμες και ελεγχόμενες συγκρούσεις και αντιθέσεις: ο πιστός αρραβωνιάρης, η γεννημένη σεξοβόμβα, ο λιγούρης, το γραφικό χωριατόπαιδο, η παιδούλα, η αλλοδαπή καλλονή, ο «κοκέτος», ο νταής που χορεύει ζεϊμπέκικο και αναστενάζει η πίστα κ.λπ.
Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, μπήκαμε στο τριπάκι του ανταγωνισμού και του αποκλεισμού. Ετσι, ενώ αρχικά παρουσιάστηκαν δύο παίκτες που στη συνέχεια κόπηκαν, στη διάρκεια του παιχνιδιού ο Big Brother (η ασώματος φωνή στην αίθουσα επικοινωνίας) πήρε την απόφαση να μπει στο παιχνίδι ο ένας. Ετσι, αυθορμήτως! Ισως κάτι ανάλογο έπρεπε να γίνει και για τον παρουσιαστή, δηλαδή να δοθεί στο κοινό η δυνατότητα να επιλέξει, μέσω τηλεψηφορίας, τον host ή τη hostess, π.χ., να διαλέξει ανάμεσα στη Ρούλα Κορομηλά, την Ευγενία Μανωλίδου, τον Αντρέα Μικρούτσικο ή τον Ηλία Ψινάκη, και να βλέπουμε τους υποψηφίους να τρέμουν από αγωνία περιμένοντας το αποτέλεσμα.
Οσα είδαμε στην πρεμιέρα της Κυριακής ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα. Ο νέος «ΒΒ» δεν ήταν απλώς πιο σέξι και πιπεράτος από τους παλιούς, αλλά ακόμα πιο παιδαριώδης και χοντροκομμένος, δίνοντας την εντύπωση ότι φιλοδοξεί να κατακτήσει τον τίτλο της «τσόντας για όλη την ελληνική οικογένεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...