Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Θέατρο πολεμικών ασκήσεων του Ισραήλ η Πελοπόννησος


Το έδαφός της προσομοιώνεται με του Ιράν, με στόχο να προετοιμαστεί η ισραηλινή πολεμική αεροπορία για ενδεχόμενη επίθεση


Σε πολεμικό πεδίο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις ανάγκες εκπαίδευσης της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, θα μετατραπεί το διάστημα 11 – 15 Οκτώβρη μεγάλη περιοχή της Πελοποννήσου, με επίκεντρο το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και τον άξονα Κρήτη, Κύθηρα, Καλαμάτα, δυτική Πελοπόννησος. Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της άσκησης «Μίνωας 2010», η οποία υποτίθεται ότι διακόπηκε, αφού είχε βέβαια πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος της, μετά το μακελειό των Ισραηλινών τη 1η Ιούνη κατά της νηοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.Η παρούσα φάση της άσκησης εντάσσεται στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη στα μέσα Αυγούστου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου στην Αθήνα. Αφορά στην έρευνα και διάσωση πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών σε μεγάλο βάθος στο εχθρικό έδαφος, στο πλαίσιο της προσομοίωσης ενός βομβαρδισμού κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, τις οποίες έχει στοχοποιήσει η πολεμική μηχανή του Ισραήλ.
Η άσκηση διεξάγεται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ για επιθετικές αποστολές σε μεγάλη ακτίνα δράσης, που παραπέμπει στο σενάριο μιας αστραπιαίας αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν. Σημειώνεται πως μέσα στον Οκτώβρη θα γίνει, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου και εντός του FIR Αθηνών, άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ από ιπτάμενα τάνκερ.
Στη διάρκεια των επόμενων ημερών, για τις ανάγκες της δεύτερης φάσης της άσκησης «Μίνωας 2010», θα καταφθάσουν στην Ανδραβίδα, μέσω Κρήτης που πλέον εξελίσσεται σε προκεχωρημένη βάση του Ισραήλ, 8 επιθετικά ελικόπτερα του Ισραήλ (Black Hawk και Απάτσι), ενώ από την ελληνική πλευρά θα διατεθούν 3 ελικόπτερα (Σούπερ Πούμα και Απάτσι), καθώς και 6 μαχητικά αεροσκάφη.
Τα ελικόπτερα αυτά, με ορμητήριο την Ανδραβίδα και άλλες περιοχές, θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις βαθιάς διείσδυσης στο εχθρικό έδαφος, σε περιοχές της Πελοποννήσου, για τον εντοπισμό και τη διάσωση πιλότων από ειδικές ομάδες κομάντος, αλλά και άλλες αποστολές καταδρομικού χαρακτήρα. Ουσιαστικά η Πελοπόννησος προσομοιώνεται με το έδαφος του Ιράν για την εκπαίδευση των Ισραηλινών στο ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράν.
Τμήμα της επικίνδυνης στρατηγικής συνεργασίας
Οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι μόνο ένα μέρος της «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας – Ισραήλ, μιας πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας, που στόχο έχει την εμπέδωση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η συνεργασία αυτή βαθαίνει την ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις και ενισχύει τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς στην περιοχή.
Στη βάση του ενδοϊμπεριαλιστικού καταμερισμού, η Ελλάδα αναλαμβάνει να συμβάλει αποφασιστικά στη διασύνδεση του Ισραήλ με τις ευρωΝΑΤΟικές δομές, προσφέροντας όχι μόνο το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα για την πολεμική προετοιμασία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και το πεδίο πάνω στο οποίο το Ισραήλ θα αναπτύξει τις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ περιλαμβάνει:
Διεύρυνση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα προσφέρεται να καλύψει την ανάγκη του Ισραήλ (περιβάλλεται από αραβικά κράτη) για αεροπορικές ασκήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, παραχωρώντας τον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο της. Συμφωνήθηκε ευρύ πρόγραμμα ασκήσεων για το 2011 που αφορά ασκήσεις και των τριών όπλων στο έδαφος και των δύο χωρών.
Συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση ετήσιου προγράμματος. Πράγμα που σημαίνει διασύνδεση σε επίπεδο στρατιωτικών επιτελείων και των αντίστοιχων προγραμμάτων εκπαίδευσης των δύο χωρών με ανταλλαγές στρατιωτικού προσωπικού και εκπαιδευτών. Ηδη από χτες βρίσκεται στην Αθήνα εκπρόσωπος του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ για εξειδίκευση του πλαισίου συνεργασίας στην «άμυνα και ασφάλεια». Η συνεργασία ξεκινάει από επιχειρησιακά θέματα και εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων στο Αιγαίο και φθάνει μέχρι ζητήματα εκπαίδευσης από τους Ισραηλινούς Ελλήνων αξιωματικών για ασκήσεις σε «κατοικημένες περιοχές». Για το σκοπό αυτό, την επόμενη βδομάδα φθάνει στο Ισραήλ Ελληνας συνταγματάρχης για να παρακολουθήσει σχετικό σεμινάριο. Φαίνεται πως οι Ισραηλινοί αξιοποιούν την εμπειρία τους από την καταστολή του αγώνα του παλαιστινιακού λαού.
Συνεργασία των πολεμικών βιομηχανιών των δύο χωρών που θα περιλαμβάνει και ανταλλαγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Σημειώνεται πως το Ισραήλ σε μόνιμη βάση ασκεί πιέσεις για την πώληση οπλικών συστημάτων (συστήματα αυτοπροστασίας μαχητικών αεροσκαφών, πύραυλοι αέρος – εδάφους, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα κ.λπ.). Ηδη έχουν αρχίσει οι φήμες για ισραηλινό ενδιαφέρον για τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, είναι η πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) και ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων), για τις οποίες ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κίνησε τις διαδικασίες πρόσληψης «συμβούλου αποκρατικοποιήσεων», δηλαδή διάλυσης και παράδοσής τους στα πολυεθνικά μονοπώλια.

πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...