Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Υπό κατάληψη το ζαχαροπλαστείο Χατζής στην Θεσσαλονίκη


1320664450341.jpg
Σε κατάληψη του καταστήματος Χατζής στη Θεμ. Σοφούλη έχουν προχωρήσει εδώ και λίγες ώρες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία γαλακτοζαχαροπλαστικής Χατζής Α.Ε. διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 5 μηνών, τα επιδόματα και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που τους οφείλει ο εργοδότης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καταγγέλλοντας τόσο το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν πληρωθεί όσο και τις απολύσεις στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα ο εργοδότης.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο ρεπορτάζ η εταιρεία γαλακτοζαχαροπλαστεία Χατζής Α.Ε. διατηρεί 3 ιδιόκτητα καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, 2 στην Αθήνα και μια μονάδα παραγωγής στο Λάκωμμα Χαλκιδικής. Πριν λίγο καιρό ο Χατζής έκλεισε το κατάστημα στην Καμάρα ενώ πριν λίγες μέρες έκλεισε και το εργοστάσιο στο Λάκωμμα μεταφέροντας μέρος του προσωπικού στο κατάστημα στην οδό Βενιζέλου. Ήδη έχει απολύσει πέντε άτομα χωρίς να καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις ενώ τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει, σύμφωνα με τους εργαζομένους που έχουν απομείνει, σε τέσσερις ακόμη απολύσεις.

Η επιτροπή αγώνα των εργαζομένων στο Χατζή καταγγέλλει ακόμη ότι "η εταιρεία έχοντας συσσωρεύσει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Δημό­σιο, Ι.Κ.Α. και εργαζόμενους, δρομολογεί την ίδρυση μιας νέας εταιρείας με διαφο­ρετικό Δ.Σ. έτσι ώστε μεταβιβάζοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της παλαιάς στη νέα, να κάνει στάση πληρωμών στην παλιά, πτωχεύοντάς την και έτσι να αποφύγει την αποπληρωμή όλων των χρεών. Στόχος του εργοδότη, σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα, είναι να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στην καινούρια εταιρεία με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μισθούς των των 400 και 500 ευρώ και με 12ωρη απασχόληση καθημερινά, δουλεύοντας αργίες, βράδια και Κυριακές". Εξάλλου όπως αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα ο εργοδότης δεν τηρούσε την εργατική νομοθεσία ούτε τα προηγούμενα χρόνια καθώς «η εταιρεία απασχολούσε εργαζόμενους χωρίς πρόσληψη ή με 12 ένσημα το μήνα που δουλεύ­ουν όμως 6μερο. Επίσης ανάγκαζε το προσωπικό να υπογράφει μαζί με την πρόσληψη και το έντυπο της οικιοθελούς αποχώρησης, με ανοιχτή ημερομηνία, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένος να καταβάλει αποζημιώσεις σε περίπτωση που θελήσει να απολύσει»
Τέλος να αναφέρουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν κινηθεί νομικά καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εργοδότης παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες συνάντηση με τους εργαζομένους παραμένει αδιάφορος, απαξιώνοντας την Επιθεώρηση Εργασίας και όλα τα νόμιμα μέσα που οι εργαζόμενοι έχουν χρησιμοποιήσει και, όπως δηλώνουν, συνεχίζει απρόσκοπτα να καταπατάει όλους τους νόμους.
Αυτή τη στιγμή στο κατάστημα Χατζής στην Θεμ. Σοφούλη κατέφθασε η αστυνομία η οποία ασκεί πιέσεις στους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από το κατάστημα. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους αρνούνται να προβούν σε οικειοθελή αποχώρηση αν ο εργοδότης δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα και τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κάνοντας παράλληλα έκκληση στον κόσμο να προσέλθει στο σημείο εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

3 σχόλια:

  1. Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΛΙΑ ΔΟΥΛΕΥΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗ,ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗ:ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙ'ΑΥΤΟΝ!ΤΟΥ ΑΞΙΖΕ!!ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, Ο ΤΡΟΧΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ,ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥ,ΟΛΑ!!!!!!ΟΥΣΤ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...