Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Βρετανία: Κορυφώνεται η μάχη των διδάκτρων

Εν μέσω φοιτητικών διαδηλώσεων ψηφίζει η βρετανική Βουλή για τα δίδακτρα
  
«Όχι άλλες περικοπές» γράφει το χάρτινο ψαλίδι στα μαλλιά της φοιτήτριας του Κέμπριτζ  
Περισσότερα από 40.000 άτομα, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα κοντά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου.
Η διαμαρτυρία για την αύξηση των διδάκτρων κορυφώνεται καθώς χιλιάδες φοιτητές καταφθάνουν στο Λονδίνο από διάφορα σημεία της Μεγάλης Βρετανίας για να «περικυκλώσουν» το Γουάιτχολ την ώρα που θα ψηφίζονται οι αυξήσεις.
Χθες, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες αγγλικές πόλεις ενώ στην Σκωτία, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Γλασκώβη, το Αμπερντήν και το Στέρλινγκ, ενώ περίπου 1000 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου πραγματοποίησαν πορεία προς το εθνικό κοινοβούλιο.

Βρετανία: Κορυφώνεται η μάχη των διδάκτρωνΉδη 28 προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων επώνυμων ακτιβιστών, ηγετών φοιτητικών ενώσεων, δημοσιογράφων και βουλευτών, δημοσιοποίησαν ανοιχτή επιστολή προς την μητροπολιτική αστυνομία στην οποία ζητούν να αντιμετωπίσει τις σημερινές διαδηλώσεις με «ειρηνικό τρόπο».
Η κυβέρνηση Κάμερον αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη διαματυρία εναντίον της αναμένεται να περιορίσει την εκδήλωση διαφωνιών από τους βουλευτές των δυο κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι αντιτίθενται στον υπερδιπλασιασμό των διδάκτρων.
Βρετανία: Κορυφώνεται η μάχη των διδάκτρων
Πάντως, όπως εκτιμά το BBC, πάνω από δέκα βουλευτές των Φιλελευθέρων αναμένεται να καταψηφίσουν το μέτρο καθώς υπήρξε προεκλογική δέσμευση του κόμματος η καταψήφιση οποιασδήποτε αύξησης στα δίδακτρα. Ετσι, φυσιολογικά ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων, Νικ Κλεγκ, που είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχει μπει στο στόχαστρο της φοιτητικής οργής.
Η χθεσινή του έκκληση προς τους φοιτητές λίγη ανταπόκριση είχε: «Στις συνθήκες που βρίσκεται ολόκληρη η χώρα, που δεν έχουμε πολλά χρήματα, που ζητάμε από εκατομμύρια ανθρώπους να κάνουν θυσίες, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο, που κι εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε να πάνε στο πανεπιστήμιο.
Δεν είναι παράλογο να ζητάμε από αυτούς τους φοιτητές που είναι αρκετά τυχεροί που πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο να συμβάλουν στο κόστος της φοίτησής τους μόνον όταν επιτύχουν και μόνον όταν κερδίζουν χρήματα για να το κάνουν».
Με βάση το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση, οι μέσου εισοδήματος απόφοιτοι θα πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για να αποπληρώσουν το ποσό των διδάκτρων τους. Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί υποστηρίζουν πως θα ήταν πιο δίκαιη η επιβολή ενός «φόρου αποφοίτησης».
Το πακέτο των μέτρων θα επιβάλλει αύξηση των διδάκτρων που θα φτάσουν τα 9.000 λίρες το χρόνο, με δέσμευση των πανεπιστημίων να διασφαλίσουν την είσοδο στα πανεπιστήμια ασθενέστερων οικονομικά φοιτητών στην περίπτωση που τα δίδακτρα υπερβαίνουν τις 6.000 λίρες.
Η ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων -αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα.


πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...