Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την παράνομη και καταχρηστική απόλυση 27 εργαζομένων από την κατασκευαστική εταιρεία VINCI Constructions στα έργα κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Πατρών.
Σε μια περίοδο κατάργησης όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων και οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα. Οι μεγαλοκαρχαρίες των κατασκευαστικών επιστρατεύουν τις απολύσεις παίζοντας με ανθρώπινες ζωές στο βωμό της καλύτερης συνδιαλλαγής με το ελληνικό Δημόσιο και το χρηματιστικό κεφάλαιο των τραπεζών. Η VINCI κινούμενη σε αυτό το πλαίσιο, δύο ημέρες μετά τη Γενική Απεργία της 15ης Δεκέμβρη, προβαίνει σε μαζικές απολύσεις. Πρώτο δείγμα αυτών ήταν οι 27 απολύσεις στις 17 Δεκέμβρη με πρόσχημα το πάγωμα της χρηματοδότησης του έργου από τις τράπεζες. Η ίδια η εταιρεία έχει αφήσει ήδη να διαρρεύσει ανάμεσα στους εργαζόμενους πως οι μαζικές απολύσεις θα συνεχιστούν μετά τις γιορτές, προχωρώντας σε 70 επιπλέον απολύσεις σε πρώτη φάση και έπεται συνέχεια. Η εταιρεία δε σέβεται ακόμα και το ξεδιάντροπο ανώτατο όριο απολύσεων του 5% που θέσπισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι για να απελευθερώσει τις απολύσεις προς τέρψη των αφεντικών.
Είναι έκδηλος ο ρεβανσιστικός χαρακτήρας των απολύσεων καθώς οι εργαζόμενοι μέσω των διεκδικήσεων του σωματείου τους είχαν “ενοχλήσει” τη διοίκηση με αποκορύφωμα την πετυχημένη απεργία της 1ης Σεπτέμβρη στο εργοτάξιο της εταιρείας απαιτώντας μεταξύ άλλων στοιχειωδών μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καταβολή των παρανόμως παρακρατηθέντων επιδομάτων και την τήρηση των συλλογικών τους συμβάσεων. Το έντονο κλίμα τρομοκρατίας μέσα στην εταιρία με συστάσεις, απειλές ακόμη και απολύσεις ήταν μια καθημερινή πραγματικότητα, ειδικά με την κινητοποίηση της 1ης Σεπτέμβρη.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του συναδέλφου και μέλους του ΣΜΤ, Κ.Ζ., ο οποίος είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτελεί το μοναδικό μηχανικό ανάμεσα στους 27 απολυμένους της 17/12 και είναι ταυτόχρονα ο μοναδικός μηχανικός του έργου που είναι μέλος του ΣΜΤ. Ο συνάδελφος από την πρώτη ημέρα της πρόσληψης του διεκδίκησε όλα τα επιδόματα τα οποία παράνομα και καταχρηστικά δεν του καταβάλλονταν κόντρα στο κλίμα σιωπής που επικρατούσε ανάμεσα στα “στελέχη”. Λίγο πριν από την απόλυση του, ενώ είχε ενεργό συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του σωματείου του, είχε δεχθεί συστάσεις προς συμμόρφωση. Η απόλυση του έγινε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ενημερωθούν οι προϊστάμενοι του.
Το συγκεκριμένο έργο παρέχει εργασία σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας της Πάτρας. Ενδεχόμενη αναστολή του σημαίνει περαιτέρω οικονομική καθίζηση της περιοχής κόντρα ακόμη και σε αυτούς που δήθεν κόπτονται για την οικονομική ανάπτυξή της. Επιπλέον η μη αποπεράτωση του έργου σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο φόρο αίματος στους δρόμους και ταλαιπωρία για το λαό στις μετακινήσεις στο χειρότερο κομμάτι εθνικού δρόμου πανευρωπαϊκά. Αντιθέτως, τα κέρδη της εταιρίας δεν αναστέλλονται αλλά αυξάνουν με την είσπραξη κομίστρων των διοδίων.

·      Καλούμε ολόκληρο το εργατικό και λαϊκό κίνημα της Πάτρας να σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα των εργαζομένων του αυτοκινητοδρόμου ενάντια στις απολύσεις. Οι προεκτάσεις του αγγίζουν ολόκληρη την πατρινή κοινωνία.
·      Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας να πάρει θέση ΤΩΡΑ και να προκηρύξει Πανπατραϊκή Απεργία.
·      Καλούμε σε κοινό συντονισμό κάθε μαχόμενη δύναμη του εργατικού κινήματος σε μια Ανοιχτή Επιτροπή Αλληλεγγύης στους απολυμένους της VINCI σε ανεξαρτησία από τον καθεστωτικό γραφειοκρατικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.
·      Καμιά απόλυση! Επαναπρόσληψη ΟΛΩΝ των εργαζομένων!
·      Όχι στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας – να απαγορευτούν οι απολύσεις – δικαίωμα στη δουλειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...