Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Επεισόδια στη Ρώμη με τουλάχιστον 90 τραυματίες


Πετώντας πέτρες και μπουκάλια απάντησαν δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένοι Ιταλοί πολίτες στη δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε σήμερα από τη Γερουσία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες, με τις τελευταίες να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.
Ο Καβαλιέρε κατάφερε σήμερα να προσπεράσει και τον δυσκολότερο «σκόπελο», δηλαδή την κρίσιμη ψηφοφορία στην ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων, για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, με οριακή πάντως πλειοψηφία.
Χιλιάδες Ιταλοί βγήκαν στους δρόμους μετά την ψηφοφορία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν και μικρές εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Πριν από την ψηφοφορία, η αστυνομία απέκλεισε το κέντρο της Ρώμης. Οχήματα της αστυνομίας περικύκλωσαν επίσης την επίσημη οικία του Ιταλού πρωθυπουργού και απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από την προσωπική του κατοικία. Ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη, πραγματοποιώντας ελέγχους.
Μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονταν και φοιτητές, διαμαρτύρονταν για τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, αλλά και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
Στη Ρώμη, σχεδόν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, βγήκαν στους δρόμους. Επρόκειτο κυρίως για φοιτητές, αλλά και άνεργους και κατοίκους της πόλης Λ' Άκουιλα, που επλήγη από το σεισμό του Απριλίου του 2009. Περίπου 40 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ενώ σημειώθηκαν και τραυματισμοί περίπου 50 αστυνομικών στο κέντρο της Ρώμης.
Κινητοποιήσεις φοιτητών έλαβαν χώρα και σε άλλες ιταλικές πόλεις. Στο Παλέρμο, εκατοντάδες μαθητές λυκείου και φοιτητές κατέλαβαν το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου διακόπτοντας για μικρό χρονικό διάστημα τη λειτουργία του, ενώ άλλοι κατέλαβαν το σιδηροδρομικό σταθμό.
Στο Μιλάνο, περίπου 50 φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Χρηματιστήριο.
Στο Τορίνο, οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το πρώτο ιταλικό κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...