Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Η κρυφή επέλαση των εργολάβων στο χρυσωρυχείο των σκουπιδιών

του Γιάννη Ελαφρού
 

Τα σκουπίδια είναι ο χρυσός των επόμενων χρόνων! Ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο Γ. Ραγκούσης την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού στην Αττική, που περιλαμβάνει –εκτός των άλλων– τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων (δύο στη Φυλή και από ένα σε Γραμματικό και Κερατέα). Να η... πράσινη ανάπτυξη, με χακί ΜΑΤατζίδικη στολή. Γιατί, «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», τα οποία θα κατευθυνθούν στα μονοπώλια των κατασκευών στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βιάζεται να ολοκληρώσει το έργο και όχι ότι θα χαθούν τα κονδύλια της ΕΕ. Τόσα χρόνια δεν κάνουν τίποτα για τα σκουπίδια, έχουν δημιουργήσει την άθλια μεγα-χαβούζα στα Άνω Λιόσια - Φυλή, γέμισαν όλη την Ελλάδα και την Αττική με χωματερές, έφτιαξαν ΧΥΤΑ της πλάκας και τώρα βιάζονται να… λύσουν το πρόβλημα. Απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο με ένα άλλο, οικονομικό και οικολογικό πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων, στηριγμένο στη μείωση του όγκου τους, την ανακύκλωση - διαλογή στην πηγή, την ανάκτηση και την κομποστοποίηση, ύστερα από δημοκρατικό διάλογο με τους κατοίκους. Αλλά αυτό απαιτεί άλλη πολιτική και σύγκρουση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στην προσπάθεια προώθησης των συμφερόντων της καπιταλιστικής «πράσινης οικονομίας»…
Πίσω από τη μάχη της Κερατέας, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα επιθυμούν να κατασπαράξουν τη βρόμικη αλλά κερδοφόρα πίτα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Τις τελευταίες ημέρες xτύπησε συναγερμός από τους συνδικαλιστές στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η απερχόμενη διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που είναι ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της και σε στενή συνεργασία με την απερχόμενη Περιφέρεια και την κυβέρνηση, προωθεί την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για τα σκουπίδια.
Πρόκειται για σύμβαση - σκάνδαλο, καθώς δίνει την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας στους ιδιώτες, ενώ αφήνει παράθυρο και για 25ετή λειτουργία τους από εταιρεία. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ανοιχτά η ΠΟΕ - ΟΤΑ φωτογραφίζεται η παράδοση της λεόντειας αυτής συμφωνίας στον «εθνικό εργολάβο», δημιουργώντας μία «Αττική Οδό» στα σκουπίδια. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ μιλά για μπίζνα συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ (500 εκατομμύρια η κατασκευή των μονάδων και 3 δισ. η λειτουργία τους)!
Καθόλου άσχημα σε εποχές κρίσης… Ο φωτογραφικός χαρακτήρας της επιχειρούμενης συμφωνίας φαίνεται τόσο στο γεγονός ότι δημοπρατούνται και τα τέσσερα εργοστάσια μαζί (η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι το ένα από τα δύο στη Φυλή δεν χρειάζεται καν), ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις για τη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί (βιοξήρανση στη Φυλή), οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από εταιρείες συμφερόντων Μπόμπολα, που έχει πατήσει γερά στο χώρο των σκουπιδιών. Ο Γ. Ραγκούσης, αμυνόμενος, δήλωσε ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, τα τεύχη δημοπράτησης θα δοθούν σε διαβούλευση και άλλα τέτοια πασοκικά και ελάχιστα πιστευτά. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι βεβαίως μόνο ο Μπόμπολας, αλλά γενικά η ιδιωτικοποίηση.
«Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τους κατοίκους της Αττικής αλλά και για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ. «Θα πολλαπλασιαστεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, από τη στιγμή που τα σκουπίδια θα γίνουν χρυσοφόρο εμπόρευμα στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου». Η απληστία για κέρδος των ιδιωτών μεγαλοεργολάβων «μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον». Όσο για τους εργαζόμενους στον τομέα της αποκομιδής, η εισβολή των εργολάβων θα σημάνει αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και πιθανόν και χιλιάδες απολύσεις.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ, μετά από αναβολές, μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 23 Δεκέμβρη το μεσημέρι, την ώρα που το Πριν πήγαινε στο τυπογραφείο, άρα δεν υπάρχει εικόνα για την τελική κατάληξη.
Η «επέλαση των βαρβάρων» του κεφαλαίου στα σκουπίδια έχει σαν Δούρειο Ίππο για την εκπόρθηση της κοινής γνώμης τη συκοφαντία και την απαξίωση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, που αναμφισβήτητα δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Το αμέσως επόμενο διάστημα όμως, με την πρόθεση απόλυσης των συμβασιούχων και τη μείωση των δαπανών που επιβάλλει το Μνημόνιο, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.
Μια πρώτη (δύσοσμη) γεύση παίρνουμε αυτές τις ημέρες με τα συσσωρευμένα σκουπίδια στην Αθήνα, τον Πειραιά και άλλους δήμους. Όσο κι αν το κρύβουν τα ΜΜΕ, η αιτία βρίσκεται στην απόλυση των 100 από τους 200 εργαζομένους στο ΧΥΤΑ Φυλής (οι οποίοι ήταν με μπλοκάκι!). Με μπλοκάκι είναι και 700 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων (από τους 2.200 συνολικά) και βρίσκονται κι αυτοί επί ξύλου κρεμάμενοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...