Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ιδού τρία νέα «εορτοχαράτσια»!

του Διονύση Ελευθεράτου

Μια άσκηση "μνημονιακής" φαντασίας - ή μήπως ... όχι ακριβώς; 

Κατεπείγουσα ήταν η εντολή που δόθηκε στις ΔΟΥ: «Να μεριμνείτε τάχιστα για τη θεώρηση των μπλοκ παροχής υπηρεσιών, με τα οποία από φέτος τα παιδιά θα ψάλλουν τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς. Σε όσες ΔΟΥ παρατηρείται ολιγωρία στη θεώρηση των παιδικών μπλοκ, θα αυξάνεται το ποσοστό των υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός δουλειάς». Στις τάξεις της κυβέρνησης εκφράζεται κάποιος σκεπτικισμός για το μέτρο. Ο Ευ. Βενιζέλος όμως δηλώνει: «Όλοι και όλα για να μείνουμε στο ευρώ! Το μέτρο δεν υλοποιήθηκε στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, διότι επιδείξαμε κοινωνική ευαισθησία. Δεν υπάρχουν όμως άλλα περιθώρια».
Την ημέρα που τα παιδιά λένε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ ξεχύνονται στους δρόμους. Κατάσχουν τους μποναμάδες (εισπράξεις) όσων πιτσιρικάδων δεν διαθέτουν μπλοκάκια. Καταγράφουν τα στοιχεία των υπόλοιπων παιδιών, των «νομοταγών», ώστε να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια για το τέλος επιτηδευματιών. Περαστικοί αποδοκιμάζουν τους «ράμπο».
Απειλούνται επεισόδια, καθώς συγκεντρωμένοι οπαδοί του ΛΑ.Ο.Σ και «Χρυσαυγίτες» απαιτούν την κατάσχεση όλων των χρημάτων που έχουν συλλέξει παιδιά μαύρων μεταναστών. Σε μεσημβρινές του δηλώσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης εκφράζει την κατανόησή του προς το αίτημα, δηλώνοντας: «Η κατάσχεση των χρημάτων των αλλοδαπών παιδιών θα είναι μια συμβολική αποζημίωση για τα δισεκατομμύρια που χάνει η χώρα, εξ αιτίας του παραεμπορίου στο οποίο προφανώς επιδίδονται οι γονείς τους». Στο κέντρο της Αθήνας εμφανίζεται και μια ομάδα ανθρώπων που δηλώνουν φαν του υπουργού Υγείας. Κάποια στιγμή φωνάζουν το σύνθημα «το μαυράκι να φορολογηθεί – και η μαμά του για AIDS να εξεταστεί». Ορισμένοι εξ αυτών φορούν κονκάρδα με τα αρχικά «ΚΑΛΑΝΤΑ», δηλαδή: «Καριόλες Αλλοδαπές, Λοβέρδου Άστρο Νέα Τάξη Αναγγέλλει».
Την επομένη ανακοινώνεται νέο έκτακτο «εορτοχαράτσι»: η γιορτή των Φώτων κηρύσσεται, λόγω ονόματος, Ημέρα Αρωγής στη ΔΕΗ. Στο αντίστοιχο τιμολόγιο θα προστεθεί ποσό ίσο με το ημερομίσθιο του καταναλωτή, όπως αυτό προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση, πολλαπλασιαζόμενο επί ένα συντελεστή «εθνικής σωτηρίας». Ο Μ. Χρυσοχοϊδης επιχειρηματολογεί: «Όχι, δεν επαυξάνουμε την προίκα στους ιδιώτες. Την επιχείρηση θέλουμε να σώσουμε. Οι κανονικές αυξήσεις των τιμολογίων δεν επαρκούν, διότι τη ΔΕΗ την πλήττει εφεξής ο εντοπισμός τόσων λαθών στη διαδικασία υπολογισμού του τέλους ακινήτων. Το έντιμο κράτος διορθώνει τα λάθη κι ο υπεύθυνος πολίτης ανορθώνει τη ΔΕΗ».
Προτού προλάβει να συνέλθει ο κόσμος, ανακοινώνεται τρίτο μέτρο: στους έχοντες ονομαστική εορτή αυτήν την περίοδο (Βασίλης, Φώτης, Γιάννης), αλλά και αναδρομικώς στους εορτάσαντες του Δεκεμβρίου (Βαρβάρα, Νίκος, Άννα, Σπύρος, Λευτέρης, Διονύσης, κλπ), θα επιβληθεί ειδικό τέλος Εποχικής Ευημερίας. Ο Θ. Πάγκαλος αναλύει το σκεπτικό: «Όσοι ξόδεψαν πολλά σε κεράσματα σημαίνει ότι έχουν χρήματα. Όσοι έκαναν οικονομία, έβαλαν στην άκρη χρήματα – άρα κάτι έχουν. Άλλωστε και τα δώρα που έλαβαν, περιουσιακά στοιχεία είναι. Ε, δεν μπορεί ο Έλληνας να γιορτάζει και να μην κερνάει κάτι τη χώρα που κινδυνεύει».
Το ΣΔΟΕ προετοιμάζει εφόδους σε σπίτια, ώστε να ελέγξει αποδείξεις, δώρα, κλπ. Το χαράτσι αυτό θα ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Το υπουργείο Οικονομικών λανσάρει ειδικό σποτ: «Κέρασες γλυκό, ήπιαν και νερό- να πληρώσεις μην ξεχάσεις, αν δεν θέλεις να διψάσεις». Λέγεται ότι ο Φ. Σαχινίδης πρότεινε ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας για όσους (εξακριβωθεί ότι) κέρδισαν παίζοντας «Monopoly». Η ιδέα πάντως εγκαταλείφθηκε, διότι, όπως είπε ο Π. Οικονόμου, «κάτι πρέπει να αφήσουμε για του χρόνου- αν βρισκόμαστε ακόμη στη χώρα».

ΥΓ: Ξέρουμε, δίνουμε ιδέες, αλλά ελπίζουμε ότι δεν προλαβαίνουν να τις υλοποιήσουν. Μήπως ... τους υποτιμάμε; 

πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...