Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ

Την πρώτη φορά, τα Χριστούγεννα, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ σε Χριστουγεννιάτικο αυταρχικό του “διάγγελμα” ανακοίνωσε την χρησιμοποίηση του στρατού ενάντια στους μετανάστες. Τη δεύτερη φορά, λίγες μέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, ο Χρ. Παπουτσής προανήγγειλε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη δημιουργία ενός φράχτη στα χερσαία σύνορα της χώρας και πιο συγκεκριμένα στον Έβρο, για την αποτροπή της εισόδου μεταναστών. «Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών», πρόσθεσε.
Κάνοντας σαφές ότι την εποχή της παγκόσμιας επιβολής του Κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα αστικά κατεστημένα είναι κοινές, αναφέρθηκε «στον αντίστοιχο φράχτη που έχουν σηκώσει οι ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ υπό κατασκευή είναι και ο φράχτης που θα χωρίζει το Ισραήλ από την Αίγυπτο. Η καπιταλιστική ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, θα μετονομάσει τον παγκόσμιο πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας σε «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», θα εξαπολύσει Προληπτικούς Πολέμους ακόμη και με στρατιωτικές δυνάμεις κατά των Ασύμμετρων Απειλών που δεν είναι άλλοι από το εργατικό κίνημα και οι μετανάστες, θα ορθώσει τείχη, θα φτιάξει Γκουαντάναμο και θα απαγάγει αγωνιστές, θα φακελώσει και θα καταγράψει τα πάντα, θα επιβάλλει ακόμη και με την χρήση στρατιωτικής βίας εντός των καπιταλιστικών μητροπόλεων την επιβολή των Νόμων του Κέρδους και τη Δικτατορία της Αγοράς.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε και τη δική της πινελιά στον σιδερόφρακτο κόσμο που οικοδομούν κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Ας θυμηθούμε τον τεράστιο συμβολισμό που τα αστικά επιτελεία και η δυτική προπαγάνδα είχαν δώσει στην Πτώση του Τείχους το 1989, καθώς σηματοδότησε «τον άνεμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας» που συνέτριψε το «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Από τότε όμως μετρούμε τα τείχη που ορθώνει η Ε.Ε.-Φρούριο ενάντια στους μετανάστες σε Ισπανία (Ισπανομαροκινά σύνορα στη Θέουτα και τη Μελίγια) και αύριο στον Έβρο, τα τείχη του Αίσχους που το Ισραήλ ορθώνει γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, κατεχόμενα εδάφη και συνάμα οι μεγαλύτερες φυλακές στον σύγχρονο κόσμο, την αναβίωση των ναζιστικών και αποικιοκρατικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, την χρήση βασανιστηρίων από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αστυνομικές αρχές, τις εγκληματικές φασιστικές ορδές που είτε ως Λέσχες Εφέδρων είτε ως Χρυσή Αυγή (συχνά μιλάμε για τους ίδιους), έχοντας την οικονομική και πολιτική στήριξη του ίδιου του κράτους, ξεχύνονται κατά των μεταναστών και των διαδηλωτών.
Ο Χρ.Παπουτσής ουσιαστικά μας θύμισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μια ομάδα υβριστών των εργαζομένων, απατεώνων, μιζαδόρων, ψευτών και ανθρώπων του κατεστημένου. Επανέλαβε το γνωστό μύθο: «Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της όσον αφορά στη δυνατότητα υποδοχής παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο», όταν όλοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών απλώς επιθυμεί να συνεχίσει το ταξίδι της στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Χρ.Παπουτσής και η κυβέρνηση του ξεχνούν ότι:
Η προσφυγιά και η μετανάστευση έχουν ως βασικές αιτίες τους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την στυγνή εκμετάλλευση λαών από αντιδραστικούς δικτάτορες και πολυεθνικές, όπου το ευρωπαϊκό κεφάλαιο έχει καθοριστικό ρόλο.
Την όξυνση του μεταναστευτικού ζητήματος προκαλεί η βάρβαρη παραβίαση του άρθρου 13 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1948) που αναφέρει ότι «ο οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του».
Η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών της Σεβίλλης (Ιούνιος 2002) χαρακτήρισε τη μάχη εναντίον της μετανάστευσης ως απόλυτη προτεραιότητα της Ε.Ε. Ταυτόχρονα η Ένωση αναθέτει τον έλεγχο των συνόρων της σε τρίτους στο πλαίσιο της παγκόσμιας σύμπραξης με τις χώρες προέλευσης και σύμπραξης, που επικυρώνεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη περί ασύλου και μετανάστευσης (2008). Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων του Χώρου Σέγκεν δίνονται υπεργολαβία σε τρίτες χώρες (πρόγραμμα της Χάγης) με τον χαρακτηρισμό «εξωτερική διάσταση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου».
Μεγάλος χαμένος οι αιτούντες άσυλο, που θα κριθούν από τις αρχές των χωρών που διέρχονται!
Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης στην Ευρώπη για όσους ζητούν άσυλο, με λιγότερο από 1% επί συνόλου 50.000 εκκρεμών περιπτώσεων, σύμφωνα με τον UNHCR. Παράλληλα, ο οργανισμός Human Rights Watch περιέγραψε αυτόν τον μήνα ως απάνθρωπες τις συνθήκες σε ορισμένα κέντρα κράτηση. Για αυτό το λόγο, ο «στριμωγμένος» Χρ. Παπουτσής «ξεκαθάρισε ότι στη χώρα μας πρέπει να παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. «Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι», διαμήνυσε.
Η Ε.Ε. κλείνει τα σύνορα της και το ελληνικό κράτος έχει αναβαθμισμένο αστυνομικό ρόλο. «Κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρ.Παπουτσής. Όμως, η μετανάστευση στην Ελλάδα αυξήθηκε όταν η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ‘έκλεισαν’ τα θαλάσσια σύνορά τους υπογράφοντας συμφωνίες με τις χώρες της Αφρικής για τον έγκαιρο εντοπισμό των μεταναστών στη θάλασσα. Οι ελληνικές αρχές έκαναν 132.711 συλλήψεις μεταναστών το α’ 9μηνο του 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εργασίας. Στο διάστημα αυτό 31.000 μετανάστες διάβηκαν τα σύνορα στον Έβρο από τη Τουρκία, τέσσερις φορές περισσότεροι απ’ ότι την ίδια περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με την αντίστοιχη τουρκική για να εφαρμόσει αποτελεσματικά την σκληρή και απάνθρωπη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, εντάσσοντας στους όποιους σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές δυνάμεις. Ενώ ασκείται σκληρή κριτική στις ελληνικές αρχές για τις βάρβαρες μεθόδους που χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει τους μετανάστες, πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με το μεταναστευτικό ζήτημα θεωρούν ότι η άφιξη της Frontex στα σύνορα του Έβρου, στις αρχές του Νοεμβρίου, αποτελεί ένα πείραμα στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής καταστολής. Μάλιστα, παράταση για τη παραμονή της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα υπέγραψε στις 3 Δεκεμβρίου ο εκτελεστικός διευθυντής της, Ίλκα Λάιτινεν, στη Βαρσοβία που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Η συνολική παραμονή των Ευρωπαίων Συνοριοφυλάκων θα είναι τέσσερις μήνες από τους έξι που είναι το ανώτερο χρονικό όριο.
Frontex είναι η κωδική ονομασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο οργανισμός πρωτοεμφανίσθηκε το 2004 και άρχισε να πραγματοποιεί επιχειρήσεις ήδη από το 2005 (επιχείρηση «Poseidon Land»). Από το φθινόπωρο του 2009, όταν όλες οι εισροές μεταναστών προς στην Ευρώπη μετατοπίστηκαν προς το Αιγαίο, τα πληρώματά του, που αποτελούνται από μεικτές ομάδες συνοριοφυλάκων και λιμενικών όλων των χωρών-μελών της Συνθήκης του Σένγκεν, πραγματοποιούν διαρκώς αυξανόμενες περιπολίες στα ελληνοτουρκικά ναυτικά σύνορα. Έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης η Frontex επέκτεινε την παρουσία της στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της αστυνόμευσης των συνόρων στην περιοχή. Έτσι, για πρώτη φορά, ενεργοποιείται ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ν. 863/2007 της 11ης Ιουλίου του 2007, ο οποίος θέσπισε Ομάδες Ταχείας Επέμβασης αποτελούμενες από πολυεθνικά ευρωπαϊκά σώματα συνοριοφυλακής, τα οποία έχουν το δικαίωμα να δρουν στην επικράτεια άλλων κρατών-μελών, σε έκτακτες περιπτώσεις.
Η δράση της Frontex επεκτείνεται στο συντονισμό θαλάσσιων περιπολίων, αναγνωριστικών πτήσεων και επιχειρήσεων στις ακτές ή την ξηρά της ελληνικής περιφέρειας. Επίσης, διατηρεί ένα δίκτυο ειδικών φυλάκων, οι οποίοι επωμίζονται το καθήκον να προσδιορίζουν την πραγματική χώρα προέλευσης των κρατουμένων μεταναστών, μία διαδικασία στην οποία η Frontex έχει δώσει την κωδική ονομασία «Screening». Τον περασμένο Οκτώβρη εγκαινιάσθηκαν στο Λιμάνι του Πειραιά τα πρώτα περιφερειακά γραφεία της Frontex, στη Μεσόγειο.
Η ανάπτυξη του οργανισμού που υλοποιεί την αντιδραστική αντίληψη της «Ευρώπης-Φρούριο» δεν αφορά αποκλειστικά ζητήματα αστυνόμευσης συνόρων, αλλά και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της Ευρώπης να συλλέγει πληροφορίες και να επηρεάζει τις μεταναστευτικές ροές, πριν αυτές φτάσουν στα σύνορά της. Μια λογική που θα διαμορφώσει τις μεταναστευτικές πολιτικές των ευρωπαϊκών κρατών-μελών ξεχωριστά και την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική στο σύνολό της. Μια νέα οδηγία που συζητείται αυτόν τον καιρό στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα αποκτήσει νομική υπόσταση, θα ισχύσει σε λίγο καιρό και θα προσφέρει στη Frontex υπερεξουσίες στον τομέα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων. Σημαντική λεπτομέρεια είναι, επίσης, ότι ο οργανισμός θα γίνει το πρώτο ευρωπαϊκό σώμα ασφαλείας που θα μπορεί να αποσπά μέλη του σε τρίτες χώρες, όπου θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι με της εθνικές αρχές για τον καλύτερο συντονισμό και αντιμετώπιση της άτυπης μετανάστευσης.
Από την πρώτη στιγμή βεβαίως δημιουργήθηκαν ερωτηματικά για τη δράση του FRONTEX στην Ελλάδα.
Σύμφωνα και με τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, απαγορεύεται οι συνοριοφύλακες κρατών-μελών της Ε.Ε να αναχαιτίζουν και να εκτοπίζουν άτομα χωρίς προηγουμένως να εξετάσουν αν χρήζουν προστασίας. Επίσης, τα άτομα αυτά πρέπει να μεταφέρονται στο πρώτο σίγουρο λιμάνι της Ε.Ε. και όχι σε τρίτες χώρες, όπου καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εκπρόσωποι του FRONTEX όμως δεν λένε σε ποιους απαγορεύουν την είσοδο και εάν ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν άτομα που δικαιούνται άσυλο, ούτε τι απέγιναν όσοι απομακρύνθηκαν. Εμείς απαιτούμε:
Αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων στους μετανάστες. Χορήγηση Ασύλου σε όλους όσους χρήζουν ανάγκης.
Καμιά συμμετοχή του στρατού (Ελληνικού και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ) σε αστυνομικές επιχειρήσεις και πογκρόμ μεταναστών.
Να μην κτιστεί Τείχος του Αίσχους στον Έβρο. Να αποχωρήσει άμεσα η Frontex από την Ελλάδα και να διαλυθεί.
Να ανατρέψουμε τη βάρβαρη και δολοφονική αντι-μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.
Ο κτηνώδης τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστών είναι προάγγελος του Εργασιακού Μεσαίωνα που επιβάλλουν τα αστικά κατεστημένα ενάντια στους εργαζόμενους, συνέχεια των βάρβαρων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ-ΕΕ και της στυγνής εκμετάλλευσης των λαών από τις πολυεθνικές και το ελληνικό κεφάλαιο.
Απαιτείται η συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου εργαζόμενων-μεταναστών-νεολαίας για την ανατροπή της κυβέρνησης και της αντεργατικής πολιτικής, ενάντια στον σύγχρονο Ολοκληρωτισμό.
Η Ε.Ε. της εργασιακής λαίλαπας, της άγριας κρατικής καταστολής, της δολοφονικής μεταναστευτικής πολιτικής και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων πρέπει να διαλυθεί με τους αγώνες των εργαζομένων.
Αίτημα των καιρών μια νεά παγκόσμια ενότητα του κόσμου της εργασίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ατομική ιδιοκτησία, που οι δυνατότητες της εποχής θα ικανοποιούν τις εργατικές ανάγκες και θα αναπτύσσουν ολόπλευρα την προσωπικότητα μας.


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...