Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση νΚΑ για την επίθεση στην εκπαίδευση

ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΤΗΣ …ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 ΔΕ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Για ακόμη μία χρονιά ξεκινάει ο προσχηματικός διάλογος της κυβέρνησης με τους συμμάχους της για την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του κοινωνικού πολέμου που εξαπολύουν το κεφάλαιο και η χούντα ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ, ένας νέος γύρος κανιβαλισμού ετοιμάζεται στην εκπαίδευση. Σύσσωμα τα αστικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση αναζητούν την κοινωνική συναίνεση συκοφαντώντας και τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία για την αποδοχή πάση θυσία των μνημονιακών μέτρων. Η κατεδάφιση της εκπαίδευσης είναι στρατηγικός και αναγκαίος στόχος για το κεφάλαιο, την υπέρβαση της κρίσης προς όφελός του και τη στήριξη της αντιδραστικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι αλλαγές έχουν ήδη περιγραφεί από την ΕΕ στις συνόδους της, πριν ακόμα την επιβολή του μνημονίου. Ωστόσο, στις νέες συνθήκες, αναβαθμίζονται, βαθαίνουν και επιταχύνονται συνιστώντας τομή στην επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης, στη συνολική και βίαιη υποταγή της στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Από το «νέο σχολείο» της Διαμαντοπούλου μέχρι τη δια βίου μάθηση – περιπλάνηση η επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία είναι συντονισμένη και ενιαία στη νεολαία και υπηρετεί κοινή στρατηγική. Το μηδενισμό της αξίας της εργατικής δύναμης και τη δημιουργία στρατιών νέων εργαζομένων φτηνών, αναλώσιμων και ελαστικών. Την κατάργηση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας με την αποκλειστική παροχή κατάρτισης και δεξιοτήτων στην πλειοψηφία, ταυτόχρονα με την παραγωγή νέας γνώσης για τις ανάγκες της αγοράς. Την άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, το φόρτωμα του κόστους της στο σπουδαστή, το δυνάμωμα των ταξικών φραγμών.
Η ίδια επίθεση στην εκπαίδευση ενορχηστρώνεται από τις κυβερνήσεις πανευρωπαϊκά καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το πανεπιστήμιο της εποχής της «επανίδρυσης του καπιταλισμού», όπως δήλωσε ο Σαρκοζί, είναι προ των πυλών από την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Αγγλία μέχρι τη Γαλλία, πυροδοτώντας σκληρή ταξική αναμέτρηση με τις δυνάμεις της νεολαίας και της εργασίας. Καταλήψεις και δυναμικές διαδηλώσεις ενάντια στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και την κρίση δημιουργούν νέους ελπιδοφόρους όρους για το εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στη Μπολόνια και την ΕΕ.
Η ανατροπή της επέλασης του κεφαλαίου στην εκπαίδευση προϋποθέτει τη σύγκρουση με το μνημόνιο και την άγρια λεηλασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. Στο βωμό της αποπληρωμής του ληστρικού χρέους που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο με τις φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις, τα λεφτά στις τράπεζες, τα εξοπλιστικά προγράμματα και το ευρώ δεν θα θυσιάσουμε τις ανάγκες μας!

ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!!

Διαλύουν κάθε συλλογικό εργασιακό δικαίωμα με το ατελείωτο, εφόρου ζωής, ατομικό κυνήγι πιστοποιήσεων ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα, σχολές της ιδιωτικής ή δημόσιας εκπαίδευσης, της «τυπικής» ή της «άτυπης», εντός ή εκτός του πλαισίου της εργασίας. Δημιουργείται ένα πλέγμα «ευέλικτων» δομών εκπαίδευσης με 1ετείς ή 2 ετείς σπουδές, κολλέγια, σχολές μεταπτυχιακών σπουδών, που θα δίνουν πιστοποιητικά – διαβατήρια ανεργίας και επανακαταρτίσεων. Το προπαρασκευαστικό έτος θα οδηγεί στην ατομική συλλογή μαθημάτων, που δεν αντιστοιχούν σε ενιαία γνωστικά αντικείμενα, σηματοδοτώντας την κατάργηση του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Εξατομικευμένα και πολυδιασπασμένα προγράμματα σπουδών για ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις θέλει η χούντα της τρόικας!
Η κύρια παρεχόμενη «γνώση» για την πλειοψηφία είναι η κατάρτιση και η δεξιότητα με ημερομηνία λήξης και με γρήγορη αξιοποίηση από την αγορά και την εργοδοσία. Οι επιχειρήσεις καθορίζουν το περιεχόμενο της μέσω της χρηματοδότησης και της αξιολόγησης. Με αυτά τα χυδαία αγοραία κριτήρια η ΕΕ κατατάσσει τους φοιτητές στα επίπεδα του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων και αξιολογεί τις «γνώσεις» τους ως «τι μπορούν να εφαρμόσουν στη δουλειά» ή ως «εκροές». Αποκορύφωμα των ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών που προωθούνται στο όνομα της «διεπιστημονικότητας» ενώ κατοχυρώνουν μόνο θραύσματα κατακερματισμένης γνώσης είναι τα προγράμματα στα σχολεία που εξοβελίζουν από τη βασική εκπαίδευση μαθήματα απαραίτητα για την ορθολογική κατανόηση και ερμηνεία του κόσμου.
Οι επιχειρήσεις εισβάλλουν στην εκπαίδευση, τη στιγμή που με τον προϋπολογισμό του 2011 κόβονται οι δαπάνες για τα ΑΕΙ κατά 17% και για τα ΤΕΙ κατά 18,5%! Το κόστος της εκπαίδευσης μεταφέρεται στο φοιτητή ή μαθητή με δίδακτρα και δάνεια για να είμαστε χρεωμένοι από τα 18. Η χρηματοδότηση των σχολείων εξαρτάται από το τοπικό κράτος (δηλ. την αύξηση της φορολογίας των εργαζομένων) και των πανεπιστημίων (συμπεριλαμβανομένου των μισθών των καθηγητών) από την αγορά και τις επιχειρήσεις. Οι δωρεάν παροχές δεν έχουν θέση και η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται κανόνας. Ταξικοί φραγμοί ορθώνονται σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης με το 6% των μαθητών ανά βαθμίδα να εγκαταλείπει το σχολείο, τα φτωχότερα στρώματα να οδηγούνται μέσω των εξετάσεων στις 1ετείς ή 2ετείς σπουδές και οι «έχοντες» στα κέντρα αριστείας
Τέλος, στο σχολείο και το πανεπιστήμιο του μνημονίου κανόνας είναι η αυταρχικοποίηση, η σκληρή εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών, η καταστολή του κινήματος και η πειθάρχηση της νεολαίας. Με τις συνεχείς εξετάσεις, το κυνήγι των πιστοποιήσεων για την «επιβίωση», το χτύπημα των μαζικών διαδικασιών του κινήματος. Στο εκπαιδευτικό σύστημα της τρόικας οι αγώνες είναι ανεπιθύμητοι, γιατί παρακωλύουν την ομαλή επιχειρηματική λειτουργία, γιατί οι αυριανοί εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν μόνο την ατομική υποταγή στα κελεύσματα τους.

Η αντεργατική επίθεση δεν είναι μονόδρομος!

Για ένα μέτωπο παιδείας – εργασίας – δημοκρατίας κόντρα στο σφαγείο κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και των συνεργατών τους ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΜΜΕ

Είναι η μάχη της γενιάς μας! Για να μη γίνουμε το ευέλικτο αναλώσιμο εργατικό δυναμικό των 592 ευρώ, της αιώνιας αβεβαιότητας, των ατομικών συμβάσεων εργασίας ενός μήνα! Για να μην περάσει η απόλυτη μορφωτική εξαθλίωση, ο σύγχρονος αναλφαβητισμός των δεξιοτήτων και των συνεχών επανακαταρτίσεων. Για να διεκδικήσουμε την εκπαίδευση ως κοινωνικό δικαίωμα, ενάντια στην χωρίς τέλος και έλεος λιτότητα που επιβάλλει το επαχθές χρέος.
Για να ανατρέψουμε την αντεργατική επίθεση, το μνημόνιο της φτώχειας, το Σύμφωνο Σταθερότητας – χρεοκοπίας των εργαζομένων και της νεολαίας, τον προϋπολογισμό της οικονομικής αφαίμαξης μας!

Εμπρός για ένα μαχητικό παλλαϊκό κίνημα παιδείας

Για να μην περάσει το «πανεπιστήμιο» και το «σχολείο» της τρόικας, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, της αντιδραστικής ανάπτυξης και ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού.
Για μία εκπαίδευση που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, θα ελέγχεται από τις μαζικές τους διαδικασίες, απαλλαγμένη από τα δεσμά της δικτατορίας της αγοράς. Για ένα ενιαίο δημόσιο 12χρονο σχολείο και ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση που δε θα οδηγεί στην άγρια εκμετάλλευση και σφαγή των μισθωτών, αλλά σε αξιοπρεπή δουλειά με πλήρη εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με ελεύθερη πρόσβαση όλης της νεολαίας στη γνώση και την κατάργηση των ταξικών φραγμών.

Με το ριζοσπαστικό νεολαιίστικο κίνημα!

Μπορούμε να νικήσουμε!

Ή θα τους ανατρέψουμε ή θα μας βυθίσουν σε ένα εκπαιδευτικό και εργασιακό μεσαίωνα υπερδεκαετίας. Ή θα διεκδικήσουμε αποφασιστικά τις ανάγκες μας, τη ριζική βελτίωση της θέσης της νεολαίας ή θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου και το ληστρικό χρέος τους. Κόντρα στην διάσπαση της νεολαίας που επιβάλλουν, στην ηττοπάθεια που δημιουργεί ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός, τον ατομικό δρόμο και την υποταγή που προστάζει η χούντα της τρόικας απαντάμε με την ενότητα της νεολαίας, τον κοινό αγώνα με το ταξικό εργατικό κίνημα, την ανυποχώρητη πάλη για τη νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...