Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ο Δεκέμβρης του Λονδίνου

Κοινωνία
«Η παιδεία δεν είναι για πούλημα», «Μηδενίστε τα δίδακτρα», «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είστε προδότες». Κυβερνητικά κτίρια έγιναν στόχος. Καπνογόνα, μπάλες μπιλιάρδου και βόμβες μπογιάς εκτοξεύτηκαν βροχή στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Μπορεί 20.000 φοιτητές να βροντοφώναξαν «όχι» στην αύξηση των διδάκτρων, όμως οι Βρετανοί βουλευτές είπαν «ναι» στη χθεσινή ψηφοφορία, που δημιουργεί τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να απαντήσουν οι φοιτητές της Μ. Βρετανίας στο «ναι» του Κοινοβουλίου για τον τριπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πληρώνουμε ακριβά την παιδεία. Είμαστε εξοργισμένοι με τους πολιτικούς», δηλώσε ο Ααρον Πόρτερ, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών.
Χθες περισσότεροι από 20.000 γέμισαν τους δρόμους του Λονδίνου και εκατοντάδες πολιόρκησαν το Κοινοβούλιο. Παγκάκια κάηκαν, το άγαλμα του Τσόρτσιλ λούστηκε με μπογιά και κυβερνητικά κτίρια κοντά στο Κοινοβούλιο δέχτηκαν επιθέσεις όταν ανακοινώθηκε ότι το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 323 ψήφους υπέρ και 302 κατά. Στην οδό Ρίτζεντ, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους στο Λονδίνο, φοιτητές επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα.
Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, εννέα αστυνομικοί και 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συμπλοκές και πραγματοποιήθηκαν 12 συλλήψεις.
Ο «προδότης» Κλεγκ
Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν το πρώτο δύσκολο τεστ για τη συνοχή και το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Μεταξύ σφύρας και άκμονος οι 57 βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που προεκλογικά δεσμεύονταν να αντιταχθούν σε αυξήσεις διδάκτρων. Σημειώνεται, πάντως, ότι όταν αποδέχτηκαν τη συνεργασία με τους Συντηρητικούς κατοχύρωσαν το δικαίωμά τους να απέχουν από την ψηφοφορία εάν το επιθυμούν. Το στίγμα του «προδότη» φέρουν πλέον ο ηγέτης τους Νικ Κλεγκ και άλλοι 20 βουλευτές του που τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου.
«Ο μήνας του μέλιτος για τα δύο αυτά κόμματα τελείωσε», σχολιάζουν οι Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές καθώς χθες υπέβαλαν την παραίτησή τους δύο βουλευτές των Φιλελεύθερων και ένας των Συντηρητικών.
Εκτίναξη διδάκτρων
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται στα αγγλικά πανεπιστήμια να χρεώνουν τους φοιτητές τους δίδακτρα που θα φτάνουν τις 9.000 στερλίνες τον χρόνο (10.760 ευρώ), ποσό τριπλάσιο από τα ισχύοντα μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, το κράτος σχεδιάζει να περιορίσει δραστικά τις επιχορηγήσεις στην ανώτατη παιδεία, στο πλαίσιο του προγράμματος σκληρής λιτότητας.
Για να γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Λόρδων (πριν από τα Χριστούγεννα) και θα επιστρέψει για δεύτερη έγκριση από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο.
Για «πολιτικό φιάσκο» προειδοποιούν την κυβέρνηση συνασπισμού Βρετανοί αναλυτές. «Ο πραγματικός κίνδυνος δεν ήταν η ψηφοφορία αλλά η πιθανότητα υπαναχώρησης. Επιλέγοντας να τα βάλουν με τους φοιτητές μπαίνουν σε δύσκολα νερά», δηλώνει ο Πάτρικ Ντανλίβι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο London School of Economics.
πηγή: http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...