Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αίμα, πετρέλαιο στον δρόμο της Σύρτης


Θέατρο σκληρών μαχών ο πετρελαϊκός κόμβος της Μπρέγκα
Πέρασε τελικά στα χέρια των εξεγερμένων

του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

ΜΠΡΕΓΚΑ. Σκαρφαλωμένος στην κορυφή κεντρικής πύλης στο πετροχημικό συγκρότημα Sirte Oil στην Μπρέγκα ο πολιτοφύλακας αφαιρεί μία μία τις πράσινες σημαίες του Καντάφι, ενώ πλήθος ανδρών του επαναστατικού στρατού αλαλάζει πανηγυρικά και πυροβολεί στον αέρα. Η σπατάλη πυρομαχικών μπορεί να τους στοιχίσει. Χθες η μικρή πόλη των 10.000 κατοίκων έγινε θέατρο σκληρών μαχών με 16 νεκρούς, ενώ η πόλη άλλαξε τρεις φορές χέρια μέχρις ότου διαλυθούν οι κανταφικές δυνάμεις.
Eτοίμαζαν επίθεση
Χθες το πρωί η πόλη βρισκόταν εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Ωστόσο ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, δήλωσε ότι θα γίνει νέα προσπάθεια ανακατάληψής της, ενώ την ίδια ώρα οι κυβερνητικοί συγκέντρωναν δυνάμεις από τη γενέτειρα του Καντάφι, τη Σύρτη, προετοιμάζοντας επίθεση. Ο βομβαρδισμός από αεροσκάφη του κανταφικού καθεστώτος ήρθε να ενισχύσει την ανησυχία, παρότι δεν υπήρξαν απώλειες. Εχοντας αναδειχθεί στην πρώτη σημαντική μάχη του διαγραφόμενου εμφυλίου, η αναμέτρηση στην Μπρέγκα έχει μεγάλη ψυχολογική σημασία, όπως έδειξαν οι ξέφρενοι, ολονύκτιοι πανηγυρισμοί ανταρτών στη Βεγγάζη με πανδαιμόνιο αντιαρματικών πυρών και αλλεπάλληλων πυροδοτήσεων εκρηκτικών, που δημιούργησαν πολεμική ατμόσφαιρα ύστερα από τα νέα για την ανακατάληψη της Μπρέγκα.
Αλλά πέραν του ψυχολογικού, η σημασία της μάχης προσδιορίζεται από τον παράγοντα του πετρελαίου. Το γιγαντιαίο συγκρότημα της Sirte Oil (η παλιά αμερικανικών συμφερόντων Esso που εθνικοποιήθηκε από τον Καντάφι) αριθμεί πάνω από 7.000 εργαζομένους διαφόρων εθνικοτήτων. Εδώ φθάνει πετρέλαιο από έντεκα πετρελαιοπηγές στα βάθη της ερήμου, ενώ από το λιμάνι της Μπρέγκα ξεκινούν δεξαμενόπλοια και αγωγοί με προορισμό την υπόλοιπη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Ευρώπη. Από τη λειτουργία του συγκροτήματος εξαρτάται επίσης η ηλεκτροδότηση ολόκληρης της ανατολικής απελευθερωμένης Λιβύης.
Μηχανικός σε πετρελαιοπηγή της Σαχάρας είναι και ο πολιτοφύλακας Αχμέτ Ζανούσι, ένας από τους εκατοντάδες που ήρθαν από τη γειτονική Αζντάμπια για να υπερασπιστούν την Μπρέγκα. «Αυτή τη στιγμή το πρώτο μας μέλημα είναι να θωρακίσουμε την άμυνα της Μπρέγκα με βαρύ οπλισμό και να δημιουργήσουμε προγεφυρώματα που θα μας επιτρέψουν να καταλάβουμε τον επόμενο στόχο μας, την επίσης σημαντική λόγω των πετρελαίων κωμόπολη Ρας Λανούφ, στον δρόμο της Σύρτης», μας λέει.
Πραγματικά, φορτηγά από την Αζντάμπια και τη Βεγγάζη μεταφέρουν διαρκώς αντιαρματικά και αντιαεροπορικά πυροβόλα, αλλά και πυροσωλήνες και πυραύλους εδάφους αέρος τύπου Stinger, που θα ενισχύσουν την άμυνα της πόλης. Το έργο συντονίζει συνταγματάρχης του τακτικού στρατού της Λιβύης, που πέρασε στην πλευρά της επανάστασης και ανέλαβε την επιχειρησιακή ευθύνη για το Ανατολικό Μέτωπο.
Χρηματοδότης η Αgog
Χθες, επίσης, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, Agog με έδρα τη Βεγγάζη, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου του Καντάφι. Η εταιρεία, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι από τις 18 Μαρτίου θα διαθέτει τα χρήματα που διαχειρίζεται στην υπόθεση της απελευθέρωσης της ανατολικής Λιβύης.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα, ο στρατηγός Αμπντελφατέχ Γιούνις, πρώην υπουργός Εσωτερικών του Καντάφι, που προσχώρησε στην επανάσταση και συντονίζει την οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι η ελεύθερη Λιβύη θα καλωσόριζε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, με τη μορφή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά «δεν θα επιτρέψει ποτέ να πατήσουν πόδια ξένων στρατιωτών το έδαφος της χώρας».
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ του Ρέιγκαν είχαν βομβαρδίσει αυτά εδώ τα μέρη στον κόλπο της Σύρτης το 1986. Λιγότερο γνωστό είναι ότι ο πρώτος πόλεμος των ΗΠΑ έξω από τα εδάφη τους έγινε στην Τρίπολη από τον Τζέφερσον, με αφορμή τη δράση των πειρατών, όπως διηγείται και ο πρώτος στίχος του ύμνου των Αμερικανών πεζοναυτών: «Από τα ανάκτορα του Μεξικού, στις ακτές της Τρίπολης».

πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...