Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η Μαριλίζα Του Σούρουπου Και Της … Αυγής

Είναι πολύ θετικό εκπρόσωποι του πολιτικού μνημονιακού κατεστημένου να αλλάζουν άποψη και στρατόπεδο. Έστω και στο “και πέντε”, αφότου δηλαδή το παιχνίδι των συσχετισμών και της αλήθειας έχει πια κριθεί. Από την άποψη αυτή, κανείς δεν πρέπει να γελάσει χαιρέκακα με το άρθρο στην Αυγή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που ήταν πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αλλά και μνημονιακή Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ούτε άκριτα θα πει κανείς ότι η δημοσίευση ενός άρθρου στην Αυγή σημαίνει αυτόματα και συμμαχία ή γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το περιεχόμενο του κειμένου μπορεί κάλλιστα να εξοργίσει όσους σε αυτό τον τόπο δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου.
Διότι γράφει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με το προσωπείο του σκεπτικιστή απέναντι στο PSI: “Χωρίς στρατηγική διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους και αλλαγή πολιτικής θα ζήσουμε άλλη μια φορά ό,τι έγινε με το PSI.  Δέκα μήνες μετά η επανακεφαλαιοποίηση είναι σε εκκρεμότητα, η οικονομία βυθίζεται, η αγορά έχει στεγνώσει και η αυξανόμενη ύφεση ακυρώνει στη πράξη τα όποια οφέλη του «κουρέματος».”

Και παρακάτω  διατυπώνει τις αντιρρήσεις της για τη νεοφιλελεύθερη ταυτότητα της ΕΕ: “Οι ηγεσίες της Ευρώπης άβουλες και μοιραίες από τον Δεκέμβρη του 2010 μέχρι σήμερα αποφασίζουν την μονόπλευρη ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη δογματική αναγόρευση της περιοριστικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό θέσφατο”.
Τέλος, αντιγράφοντας τις φράσεις του Αλέξη Τσίπρα αυτολεξεί υπογραμμίζει: “Η αντίληψη του «καλού παιδιού» που άνευ όρων λαμβάνει μέτρα και στη συνέχεια ζητά επιβράβευση, οδηγεί τη χώρα μας σε συνεχώς δυσμενέστερη θέση”, για να ζητήσει βεβαίως “εναλλακτική πρόταση και αλλαγή πολιτικής” και εμβριθώς να πει πως “απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική εξόδου από την κρίση και σθεναρή διαπραγμάτευση τόσο για τη χώρα μας όσο και τη συνολική Ευρωπαϊκή προοπτική”.

Τι έλεγε μέχρι σήμερα όμως η Μαριλίζα;

03.12.2011 Ομιλία στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση κρατικού προϋπολογισμού και προϋπολογισμών ειδικών ταμείων & υπηρεσιών οικονομικού έτους 2012»


«Η ψήφιση του προϋπολογισμού στέλνει ένα τριπλό μήνυμα. Μήνυμα αφενός στην Ευρώπη ενισχύοντας τη διαπραγματευτική μας δύναμη, μήνυμα πολιτικής ευθύνης και πάνω από όλα ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό που μας ακούει ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια μπορούμε πλέον αυτή τη χρονιά να βάλουμε τις βάσεις για μία προοπτική ελπίδας για τη χώρα μας».


15.01.2012 Ομιλία στην 12η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ


«Την Κυβέρνηση αυτή τη στηρίζουμε για να ολοκληρώσει τα κρίσιμα θέματα -τα είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος με πάρα πολύ δραματικό τόνο- του PSI που είναι η μόνη χειροπιαστή ελπίδα βιωσιμότητας γι΄ αυτή τη χώρα και φυσικά τη νέα δανειακή σύμβαση».


Επίσης:
«Σκληρές αποφάσεις δύσκολες, οι οποίες όμως θα ήταν αναγκαίες για τη χώρα ούτως ή άλλως είτε ήμασταν στο μνημόνιο είτε όχι, οι διαρθρωτικές αλλαγές κι εκεί όντως αποφάσεις που πολιτικά απλώς τα προηγούμενα χρόνια διαχρονικά κι έχουμε κι εμείς ευθύνη τα βάζαμε κάτω από το χαλί και βολευόμασταν σε μια περίοδο ευημερίας».
10.02.2012 Επιστολή παραίτησης, από τη θέση της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών, προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Λουκά Παπαδήμο


«Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κυρίως μέσα από την ολοκλήρωση του PSI και τη μείωση του χρέους αποτελεί χειροπιαστή ελπίδα για την ανάκαμψη της χώρας μας».


26.04.2012 Ομιλία, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ»


«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα στις 7 Μαΐου μπορεί να συνεισφέρει με την εμπειρία των διαπραγματεύσεων και της διεκδίκησης στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο τώρα που βλέπουμε ότι αρχίζουν τα πρώτα προοδευτικά ρήγματα σε αυτόν τον σκληρό νεοφιλελεύθερο συσχετισμό δυνάμεων που ζήσαμε όλη την τελευταία δεκαετία».


02.05.2012 Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1» με τον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο


«Η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της, δηλαδή τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τη δημοσιονομική προσαρμογή, και το πλαίσιο πολιτικής που είναι απαραίτητο για μία σύγχρονη οικονομία».


04.05.2012 Μήνυμα για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής


«έχει αξία η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Γιατί έχει δεσμευτεί για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να βγούμε από το Μνημόνιο με ασφάλεια σε τρία χρόνια».


Για να δανειστούμε τις φράσεις του Θανάση Καρτερού, από την Αυγή λίγες μέρες νωρίτερα, στο άρθρο του με τίτλο “η πιστή Μαριλίζα” σχετικά με την παραίτησή της, “δεν μιλάμε εδώ για την Μπιρμπίλη, τη Δαμανάκη, τον Γερουλάνο – για λαθρεπιβάτες που είδαν φως κι ανέβηκαν. Για την Ξενογιαννακοπούλου μιλάμε, που στεκόταν πάντα κοντά στους μηχανοδηγούς, ήταν παρούσα σε όλες τις φάσεις του κινήματος και δεν ζαλίστηκε σε όλες τις καμπές του”.
Το άρθρο της Μ. Ξενογιαννακοπούλου εδώ.


Το άρθρο του Θανάση Καρτερού εδώ.



[Φωτογραφία από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου στις 31 Αυγούστου 2010 κατά τον μήνα τρίτο μετά Μνημονίου]

πηγή: mao.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...