Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Συνδιαχείριση Πολυεθνικών

Φουντώνουν τα σενάρια το τελευταίο διάστημα για την «πολυπόθητη» συνδιαχείριση-συνεκμετάλλευση του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Τούτη η επαναφορά στην επικαιρότητα της «πρότασης» για συνεκμετάλλευση – συγκυριαρχία του Αιγαίου, προχώρησε ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας και Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή». Με τη συνέντευξη του Ε. Μπαγίς, η Τουρκία επιχειρεί να στείλει ηχηρά μηνύματα όχι μόνο προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και προς την ΕΕ, καθώς έλαβε χώρα λίγες μόλις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της τελευταίας (16 – 17/12). Παρουσιάζοντας τις απόψεις του, ως δήθεν προσωπικές, ο Ε. Μπαγίς, προτείνει τη συνεκμετάλλευση, σε ποσοστό 50 – 50 του Αιγαίου μέσω της διενέργειας κοινών ερευνών για πετρέλαιο στην υφαλοκρηπίδα του. Μάλιστα, ο τούρκος αξιωματούχος, παρουσιάζει την πρόταση αυτή και ως «λύση» στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, επέκταση την οποία ο ίδιος δήθεν δεν θεωρεί ως «πρόβλημα» για την Τουρκία. Σύμφωνα, με τον Ε. Μπαγίς όταν η Ελλάδα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, τότε «το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους».
Κι όλα αυτά όταν την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδειξε έντονο εκνευρισμό για τη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για από κοινού καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Και η Αγκυρα διαπιστώνει ότι η «επεκτατική» εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή έχει (και) δυσάρεστες παρενέργειες. Μέχρι και η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει κατάχρηση της έννοιας «εμπιστευτικότητα» και εστιάζει στα σενάρια περί μυστικής διπλωματίας. Παρατηρεί ότι κορυφαίοι Τούρκοι υπουργοί (Νταβούτογλου, Μπαγίς) μιλούν κάθε τόσο για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ενώ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν τα τετ α τετ με τους ομολόγους τους της ΠΓΔΜ, σε μία διαδικασία που παραπέμπει σε «διμεροποίηση» του Σκοπιανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο το καλοκαίρι ότι η Άγκυρα επαναοριοθετεί τις προτεραιότητες της σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας να αποκτά κυρίαρχη θέση – σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τα χρόνια που ακολούθησαν τα Ίμια, όπου οι «γκρίζες ζώνες» είχαν την πρωτοκαθεδρία ή τα πιο πρόσφατα, όπου το FΙR και ο εναέριος χώρος έδειξαν να απασχολούν περισσότερο, βάσει και της σωρείας των παραβάσεων και παραβιάσεων, αλλά και των υπερπτήσεων, επαληθεύονται.
Επίσημα, όμως η Τουρκία ουδέποτε απέσυρε το δόγμα του «casus belli» σε μια ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια. Παράλληλα, σφραγίζεται η de facto συγκυριαρχία Ελλάδας-Τουρκίας του Αιγαίου μέσω μίας επικείμενης συνεκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας, η οποία αναλόγως των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων του κεφαλαίου θα μπορεί να εξελιχθεί και σε de jure. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για την εκμετάλλευση του Αιγαίου από τις πολυεθνικές, θα μοιραστεί και αυτό όπως η Κύπρος οι βαλκανικές χώρες, με διαιτητές τη νέα ιμπεριαλιστική αποικιοκρατία ενάντια στα συμφέροντα των λαών.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό ότι η εξόρυξη πετρελαίου δεν μπορεί να γίνει στη παρούσα φάση λόγω ότι η υπάρχουσα τεχνολογία εξόρυξης πετρελαίου και το κόστος αυτής δεν συμβαδίζει με την γεωλογική ιδιαιτερότητα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου…

πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...