Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Συγχωνεύσεις στον καιρό του μνημονίου

Στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο και προκάλεσε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις με τη κατάληψη του Υπουργείου προβλέπεται εκτός των άλλων η «ένταξη» των νοσοκομείων του ΙΚΑ ως παραρτήματα νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα ο κ Λοβέρδος παρουσιάζοντας τον υγειονομικό χάρτη προανήγγειλε για πολλοστή φορά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τμημάτων με ορίζοντα τον Ιούλιο του 2011. Μεταξύ ενός κυκεώνα ψεμάτων περί του αριθμού των ιατρών στο ΕΣΥ (προσμετρώντας ειδικευόμενους και αγροτικούς και συγκρίνοντας με την αντίστοιχη αναλογία ειδικών ιατρών-κλινών στην Ευρώπη), αποσιωπώντας τις τραγικές ελλείψεις σε όλο το προσωπικό και βάζοντας μόνο οικονομικούς στόχους (επίσης αποσιωπώντας το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τις χαμηλότερες δαπάνες για την Υγεία) η κυβέρνηση, το Υπουργείο και οι κάθε είδους επιτροπές από «σοφούς», μεγαλοδιευθυντές και σφουγγοκολάριους που έχει φτιάξει, προσπαθούν να μας πείσουν ότι με λιγότερα νοσοκομεία, με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, με λιγότερα χρήματα για τη δημόσια Υγεία όλα θα πάνε καλύτερα, θα εξαφανιστεί η λίστα αναμονής για τα ραντεβού και όλα τα νοσοκομεία θα εφημερεύουν καθημερινά! Την ίδια ώρα όμως που διάφοροι περίεργοι τύποι προσπαθούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι η καθημερινότητα στα νοσοκομεία ήδη καταγράφει τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθείται.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία του ΙΚΑ ( ή καθημερινές ιστορίες τρέλας στα Μελίσσια, στα Πατήσια και αλλού..)

Μέρες χωρίς πετρέλαιο με αποτέλεσμα οι νοσοκόμοι να πλένουν ηλικιωμένους ασθενείς με παγωμένο νερό και ασθενείς και εργαζόμενοι να κυκλοφορούν με κουβέρτες, παύση όλων των εργασιών συντήρησης με αποτέλεσμα να πέφτει το ασανσέρ γεμάτο με κόσμο και να μεταφέρονται ασθενείς από τις σκάλες, ένοπλη ληστεία στο ταμείο του νοσοκομείου μετά την απόλυση της εταιρείας σεκιούριτι, νερό να πέφτει από το ταβάνι αναγκάζοντας κατάκοιτους ασθενείς να υποβάλλονται στο μαρτύριο της σταγόνας (!), μη καταβολή των ασφάλιστρων των ασθενοφόρων του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν και να μη γίνονται επείγουσες εξετάσεις.

Ταυτόχρονα όλες οι προμήθειες για το νοσοκομείο έχουν παγώσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέρες χωρίς τροπονίνες, χωρίς αντιδραστήρια ηλεκτρολυτών, ορμονών, ενζύμων, χωρίς σκιαγραφικό για αξονικές, τα χειρουργεία να έχουν μείνει χωρίς νατράσβεστο, όλο το νοσοκομείο να μην έχει αρκετές συσκευές ορού ή ακόμη και γάντια, μάσκες Venturi, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των νοσηλευόμενων και των επειγόντων στα εξωτερικά ιατρεία και κάνοντας αδύνατη την άσκηση της ιατρικής με σωστούς όρους!
Η καταβολή των δεδουλευμένων για όλο το προσωπικό είναι ακόμη στον αέρα με απίστευτες καθυστερήσεις και ψεύδη από πλευράς των υπευθύνων, ενώ το νοσοκομείο χρωστάει στους ειδικευόμενους ακόμα και εφημερίες του 2009 και 2010.
Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του ΙΚΑ για το μέλλον των εργαζόμενων στα νοσοκομεία αλλά και των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναμονή στη λίστα για την ειδικότητα παρά μόνο συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι για πιθανή μεταφορά κλινικών και τμημάτων στο Σισμανόγλειο. Ταυτόχρονα επισπεύδονται οι μετακινήσεις νοσηλευτών στην επαρχία χωρίς να υπάρχει καμία μνεία για την αντικατάσταση τους. Αποκορύφωμα υποκρισίας υπήρξε η αποστολή από τη διοίκηση εντύπου με το οποίο ζητούσε να μάθει τις τυχόν ελλείψεις των τμημάτων και κλινικών..
Μόνος δρόμος ο αγώνας.

Είναι δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω δεν γίνονται τυχαία. Το τελευταίο εξάμηνο βιώνουμε καθημερινά τη πλήρη απαξίωση των νοσοκομείων του ΙΚΑ, μια συστηματική προσπάθεια να φτάσουν τα πράγματα σε οριακό σημείο, τέτοιο που θα αναγκάσει εργαζόμενους και ασθενείς να πουν από μόνοι τους «κλείστε το, το ρημάδι». Είναι τεράστιες οι ευθύνες της διοίκησης του ΙΚΑ και των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας για τη σημερινή κατάσταση και ουδείς «υπεύθυνος» δεν έχει καν εμφανιστεί. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική που εφαρμόζει οδηγεί όχι σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αλλά σε κλείσιμο τους, μείωση των κλινών και των υπηρεσιών του ΕΣΥ και του ΙΚΑ σε μία περίοδο που όλο και περισσότερος κόσμος απευθύνεται σε αυτό και ως εκ τούτου θα έρθει αντιμέτωπη με τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις.
Απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που δρα σε αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε και το ΔΝΤ χρειάζεται ένα μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας που δεν θα επιτρέψει κανένα κλείσιμο νοσοκομείων ή κλινών και θα διασφαλίσει υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλο το λαό και αξιοπρεπή εργασία για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Δεν θα επιτρέψουμε καμία περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, θα αγωνιστούμε σε συντονισμό με τα υπόλοιπα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σε όλο το χώρο της Υγείας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ø Καμία συγχώνευση-κλείσιμο νοσοκομείων και κλινών
Ø Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ και το ΙΚΑ. Δημόσια Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Υγεία για όλους
ØΔημόσια Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Υγεία για όλους
 
Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών 1ου ΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...