Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ανδρείκελα συνέλαβαν ανδρείκελα

της Ειρήνης Κοντογεωργίου


Αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, εκτελώντας διαταγές άνωθεν απαγόρευσαν παρέμβαση καλλιτεχνών στην πλατεία Συντάγματος 
 
Το είδαμε κι αυτό. Από τη μία όψη σουρεαλιστικό, από την άλλη μια πράξη ακραίας λογοκρισίας και καταστολής. Αστυνομικοί με πολιτικά συνέλαβαν περί την ενδεκάτη πρωϊνή στο Σύνταγμα ανδρείκελα, που προορίζονταν για εικαστική διαμαρτυρία, την οποία είχαν προαναγγείλει οι γνωστοί - άγνωστοι «Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο». Η εικαστική παρέμβαση θα γινόταν μετά τη λήξη της μαθητικής παρέλασης. Τα ανδρείκελα κρατήθηκαν επί τρεις ώρες στο αστυνομικό τμήμα της Ρηγίλλης, όπου και υποβλήθηκαν σε σχετική ανάκριση.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι χωρίς διακριτικά αστυνομικοί επέμεναν να απαγγελθούν στα ανδρείκελα κατηγορίες που θα αφορούσαν διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, αντίσταση κατά των αρχών, συνομωσία εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολή εθνικής επετείου και απόπειρα εισχώρησης του λαού στο έθνος. Την ίδια ώρα, συνάδελφοί τους με πολιτικά είχαν συνεχείς επαφές με αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διερευνήσουν πιθανές σχέσεις τους με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία. 
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τα ανδρείκελα αντί κεφαλών έφεραν αγνώστου προελεύσεως χαρτιά μεγέθους Α5, στα οποία αναγράφονταν φράσεις όπως: «Είμαστε πιο δυνατοί απ’ όσο φοβούνται», «Είμαστε πιο δυνατοί απ’ όσο φανταζόμαστε», «Είμαι άνεργος, με γυναίκα άνεργη και παιδί άνεργο. Μήπως είμαστε οικογένεια τεμπέληδων;», «Είμαι άνεργος και δεν φοβάμαι. Εσείς;», «Ο καναπές δεν μας χωράει. Οι δρόμοι όμως...», «Κάποτε το έλεγαν κυβέρνηση του βουνού. Τώρα το λένε κυβέρνηση του δρόμου». 
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τις πηγές του στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών μας μετέφερε, με κάθε επιφύλαξη, ότι η φρασεολογία αυτή βάζει σε σκέψεις τους επιτελείς. Ιδιαιτέρως προβληματίζει την κεφαλή της αστυνομίας η φράση «ανδρείκελα συνέλαβαν ανδρείκελα!», που άρχισε αμέσως να ακούγεται από στόμα σε στόμα ανά την επικράτεια.
Στις δύο μετά το μεσημέρι τα ανδρείκελα και οι καλλιτέχνες που τα συνόδευαν αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ανακάλυψε σε ύποπτα site του διαδικτύου πληροφορίες, που αναφέρουν ότι τα ανδρείκελα σκοπεύουν να διαδραματίσουν τον αντεθνικό τους ρόλο σε καλλιτεχνικά δρώμενα στην Ελευσίνα και την Κερατέα. 
Η σοβαρότητα του περιστατικού αναδεικνύεται από την εικόνα της βίαιης και αναίτιας προληπτικής προσαγωγής οκτώ εκπαιδευτικών και δύο καλλιτεχνών στην πλατεία Συντάγματος και έξω από τα γραφεία της ΔΟΕ. Εκεί από όπου μεταφέρονταν σιγά σιγά τα ανδρείκελα της σιωπηλής αλλά εξαιρετικά ενοχλητικής - όπως αποδείχθηκε - εικαστικής παρέμβασης. 

πηγή: Αριστερό Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...