Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ο ΓΑΠ, το «γκαπ» και «Poor Man's... Moody's Blues»

του Διονύση Ελευθεράτου

Το θυμάστε το παραμύθι; «Με το Μνημόνιο ανακτάμε την εμπιστοσύνη των αγορών». Και δώσ' του «ταρατατζούμ». Προ ημερών, όμως, τα «ταρατατζούμ» τα κάλυψε για τα καλά ένα ηχηρό «γκαπ». Ηταν η νέα κατραπακιά: ο οίκος αξιολόγησης «Moody's Investors Service» υποβάθμισε κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το «Β1» στο «Ba1».
Αυτά τα «Β» μπορεί να είναι για ειδήμονες και μυημένους, μπορεί να μη γίνονται κατανοητά από όλον τον κόσμο, όμως όλοι οι νουνεχείς κατάλαβαν -ή μάλλον βεβαιώθηκαν για πολλοστή φορά- ότι πρέπει να πουν ένα οριστικό «Bye Bye» στο προαναφερθέν «καθησυχαστικό» παραμύθι. Αυτό ντε, για την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών», την οποία θα επέφερε -τάχα- ο δρόμος του Μνημονίου.
Για φαντάσου... Η κυβέρνηση του ΓΑΠ δεν βγάζει «κιχ» ουσιαστικής αντίρρησης, εφαρμόζει κατά γράμμα όσα της λέει η τρόικα (ενίοτε επαυξάνοντας!), μοιάζει πιο πειθήνια και από γιουσουφάκι στην υπηρεσία σουλτάνου κι όμως καταφθάνουν νέες υποβαθμίσεις. Αν κάτι άλλαξε τώρα στις αντιδράσεις των «παπαγάλων» του ΓΑΠ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αυτό έγκειται στο εξής: τώρα οι παραπονιάρικες φωνές αναμείχθηκαν με υψηλότερες κορόνες κριτικής για τους περιβόητους οίκους αξιολόγησης.
Ω, ναι, τώρα κάποια «παπαγαλάκια»... ανακάλυψαν τη βρόμα και τη δυσωδία των εν λόγω διεθνών λαμογιών. Μόλις τώρα θυμήθηκαν τι είδους διθυραμβικές αξιολογήσεις είχαν κάνει οι περίφημοι οίκοι για τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες προτού αυτές «βαρέσουν κανόνι». Μωρέ μπράβο... Βουλωμένο γράμμα -έστω και πολυκαιρισμένο- διαβάζουν τα «παπαγαλάκια». Βουλωμένο όμως παραμένει το ράμφος (στόμα) τους όταν τα ρωτάς: «Καλά, όλα τούτα αποδεικνύουν ή όχι το αδιέξοδο της γραμμής ΓΑΠ;». (Με το βλακώδες στερεότυπο ότι τάχα «δεν υπήρχε άλλη λύση», έχουμε ήδη ασχοληθεί διεξοδικά.)
Ποιος ξέρει, όταν τα «παπαγαλάκια» συνέλθουν από το σοκ, μπορεί να μας σερβίρουν καμιά άλλη χαριτωμένη ιστορία. Να μας πουν, π.χ., ότι η υποβάθμιση δεν αντανακλά το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο της πολιτικής του ΓΑΠ (που έχει και το θράσος να στηλιτεύει τις... Κασσάνδρες!), ούτε οφείλεται στις κερδοσκοπικές ευκαιρίες των αγορών. Αναμένουμε λοιπόν τη μεγάλη στιγμή κατά την οποία θα ακούσουμε ότι η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας επειδή ταράχτηκε με τους Ελληνες φοιτητές που υποδέχθηκαν στο Βερολίνο τον ΓΑΠ φωνάζοντας «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει τον λαό», καθώς και με εκείνους του Παρισιού, που μίλησαν... απρεπώς στον γνωστό για τη μειλιχιότητά του Θ. Πάγκαλο. Εν αναμονή της μεγάλης στιγμής, ας ασχοληθούμε με άλλο παραμύθι, παραπλήσιο του προαναφερθέντος.
Ποιο παραμύθι; «Με το Μνημόνιο κερδίζουν κύρος η χώρα και η κυβέρνηση». Ναι, μη φάτε, έχουμε γλαρόσουπα. Θυμάστε το βράδυ που ο ΓΑΠ ωρυόταν πως δεν πρόκειται να εκποιηθεί δημόσια περιουσία, αιφνιδιασμένος από το γεγονός ότι η τρόικα δεν του άφησε τον χρόνο και τη δικαιοδοσία να «σερβίρει» ο ίδιος το σχετικό σχέδιο στους αυτόχθονες ιθαγενείς; Ε, να τι έγραψε η γνωστή γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» για την... «αντίδραση» του ΓΑΠ: «Δεν πρέπει να παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά τις φραστικές βολές που κατευθύνει εναντίον του ΔΝΤ ο Ελληνας πρωθυπουργός (...). Το πάθος του Γ. Παπανδρέου έχει αποδέκτες τους συμπατριώτες του. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει και ο ίδιος ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός του πως ''παίρνει εντολές μόνο από τον ελληνικό λαό''».
Ε, είδατε... κύρος και «διεθνής σεβασμός»; Κάπως έτσι, με Moody's και «Frankfurter Allgemeine», τελειώνουν ένα ένα όλα τα παραμύθια. Και είναι να αναρωτιέσαι μήπως ως αναπληρωματικός εθνικός ύμνος της Ελλάδας του Μνημονίου πρέπει να αναγορευτεί εκείνη η παλιά μπαλάντα των Barclay James Harvest, το «Poor Man's Moody Blues». Μόνο που αντί για «Moody» θα λέμε «Moody's»...     

πηγή: Εφημερίδα SportDay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...