Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τσιμεντοποίηση σε χρόνο fast track

H παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πριν από δέκα μέρες είναι σίγουρο ότι σε λίγα πράγματα μας έκανε σοφότερους. Σίγουρα όμως,  οι περισσοτεροι απ' όσους παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου της Κυριακής αναρωτήθηκαν τι είναι το fast track το οποίο μετ΄επιτάσεως επαναλάμβανε ο ΓΑΠ με κάθε ευκαιρία.
Η απάντηση ήρθε γρήγορα. Λίγες ώρες αργότερα ο στένος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χ.Παμπούκης, ορκίστηκε Υπουργός Επενδύσεων με αρμοδιότητα την άμεση εξεύρεση επενδυτικού κεφαλαίου και την προώθηση όσων από τις επενδύσεις έχουν ''παγώσει'' εξαιτίας προσφυγών κατοίκων,φορέων κλπ. Μοχλός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι το περιβόητο fast track.
Με τις διαφημισμένες υπερταχείες επενδύσεις fast track ο αιγιαλός, η χωροθέτηση και οι όροι δόμησης ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, με παράκαμψη της κείμενης νομοθεσίας, εθνικής και ευρωπαϊκής. Παρ ότι εκφράζονται φόβοι για το αν το νέο νομοσχέδιο θα είναι συμβατό με το εθνικό συμφέρον, αλλά και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε θέματα περιβάλλοντος, όρων δόμησης, αιγιαλού η βιασύνη της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική.
Άλλωστε, το επενδυτικό κεφάλαιο αυτή τη στιγμή πιέζει.Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τόσο το επιχειρούμενο αιολικό πάρκο στις Κυκλάδες συμφερώντων Κοπελούζου όσο και το ''χοντρό παιχνίδι'' που παίζεται στην Αθήνα με το νέο γήπεδο του Παναθηναικού. Η πρόταση, όμως, της «διπλής ανάπλασης» στον Ελαιώνα, καταδεικνύει ότι η περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» βασικά προσαρμόζεται στα συμφέροντα των καταπατητών, των real estates και των κατασκευαστικών εταιρειών.
Στο τελευταίο, είναι χαρακτηριστική η ικανοποίηση του επιχειρηματία Βωβού με τα νέα δεδομένα του fast track.«…το συγκεκριμένο έργο πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου ως μεγάλο αναπτυξιακό έργο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της μεγάλης επιτάχυνσης στην έκδοση των απαραίτητων αδειών για την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό» σπεύδει να επισημάνει με ανακοίνωσή του για το εμπορικό κέντρο τύπου Mall που επιχειρεί να κατασκευάσει  με το πρόσχημα του γηπέδου. 
Είναι ξεκάθαρο ότι η «διπλή ανάπλαση» με την τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα και την ισοπέδωση της ιστορικής μνήμης στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας περνά σε επόμενη φάση.Η κυβέρνηση με το πρόσχημα της ανάγκης για εξεύρεση επενδύσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση χαρίζει όσους ελεύθερους χώρους  απέμειναν και υποθηκέυει τις ενεργειακές πηγές της χώρας.Τελικά η ''πράσινη ανάπτυξη'' είναι τσιμεντοποίηση σε χρόνο  fast track...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...